Menü

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Bár a hagyományos fogkefék még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek, sok szakember szerint az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb a fogak és szájüreg tisztántartásában. Az első sörtés fogkefét Kínában készítették és szőrből készült, egészen pontosan vaddisznószőrből. Ezeket egy bambuszdarabra vagy csontra erősítették, amivel hasonló funkciót látott el, mint a napjainkban is használatos hagyományos fogkefe. Az első elektromos fogkefe meglepő, de már 1959-ben piacra került. Ezekből ma már létezik cserélhető fejű és fix, de lehetőség van alternatív szájhigiéniás termékek használatára is, mint például az interdentális fogkefe, az ujjra húzható fogkefe, valamint a rágható fogkefe.

Korábbi felmérések alapján nem bizonyult hatékonyabbnak az elektromos fogkefe a hagyományosnál, ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a fogmosás hatékonysága valójában a technikán múlik. Ezzel az eredménnyel azonban ellentétes sok szakember véleménye – valamint a tapasztalatok is -, miszerint az elektromos fogkefe használatával sokkal kevesebb fogkő alakul ki, valamint általánosan tisztábbnak érződnek a fogak. Természetesen itt sem elhanyagolható a megfelelő technika, azonban a mai készülékek közül már sok 3D-s fogtérképpel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy valós időben nézi a fogmosást és jelez, ha kihagytunk egy részt vagy alaposabb mosásra van szükség bizonyos területeken. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy az elektromos fogkefe használata hatékonyabbnak tűnhet.

A hagyományos fogkefék közt is bőséges választék áll rendelkezésre. Különböző nyelv- és ínytisztító sörtékkel felszerelt, recés, gumis, aktív szenes és még sok más fajta fogkefe kapható, mindenkinek az egyéni igényeire szabva. Megfelelő technikával ez is lehet épp oly hatékony, mint az elektromos fogkefe, valamint nagy előnye, hogy olcsó és nem szükséges hozzá energiaforrás. Fontos azonban, hogy megfelelő keménységű legyen a sörtéje a fogkefének, mivel, ha túl puha, nem távolítja el megfelelően a lepedéket, azonban a túl kemény sörtéjű sem szerencsés, mivel könnyen árthatunk vele a fogínynek és a fogzománcnak.

Bár az elektromos fogkefék mára széles körben elterjedtek és nem számítanak luxuscikknek, kétségkívül magasabb árfekvésű kategória, mint a hagyományos társai. Az elektromos fogkefe fejét is cserélni kell bizonyos időközönként, valamint áramot is használunk, amikor töltjük – kivéve az elemes modelleket –. ám ha hosszú távon jobb szájhigiéniát érhetünk el vele és megspórolhatjuk a fogorvosi költséget, talán érdemesebb váltani, ha lehetőségünk van rá.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.