Menü

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Bár a hagyományos fogkefék még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek, sok szakember szerint az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb a fogak és szájüreg tisztántartásában. Az első sörtés fogkefét Kínában készítették és szőrből készült, egészen pontosan vaddisznószőrből. Ezeket egy bambuszdarabra vagy csontra erősítették, amivel hasonló funkciót látott el, mint a napjainkban is használatos hagyományos fogkefe. Az első elektromos fogkefe meglepő, de már 1959-ben piacra került. Ezekből ma már létezik cserélhető fejű és fix, de lehetőség van alternatív szájhigiéniás termékek használatára is, mint például az interdentális fogkefe, az ujjra húzható fogkefe, valamint a rágható fogkefe.

Korábbi felmérések alapján nem bizonyult hatékonyabbnak az elektromos fogkefe a hagyományosnál, ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a fogmosás hatékonysága valójában a technikán múlik. Ezzel az eredménnyel azonban ellentétes sok szakember véleménye – valamint a tapasztalatok is -, miszerint az elektromos fogkefe használatával sokkal kevesebb fogkő alakul ki, valamint általánosan tisztábbnak érződnek a fogak. Természetesen itt sem elhanyagolható a megfelelő technika, azonban a mai készülékek közül már sok 3D-s fogtérképpel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy valós időben nézi a fogmosást és jelez, ha kihagytunk egy részt vagy alaposabb mosásra van szükség bizonyos területeken. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy az elektromos fogkefe használata hatékonyabbnak tűnhet.

A hagyományos fogkefék közt is bőséges választék áll rendelkezésre. Különböző nyelv- és ínytisztító sörtékkel felszerelt, recés, gumis, aktív szenes és még sok más fajta fogkefe kapható, mindenkinek az egyéni igényeire szabva. Megfelelő technikával ez is lehet épp oly hatékony, mint az elektromos fogkefe, valamint nagy előnye, hogy olcsó és nem szükséges hozzá energiaforrás. Fontos azonban, hogy megfelelő keménységű legyen a sörtéje a fogkefének, mivel, ha túl puha, nem távolítja el megfelelően a lepedéket, azonban a túl kemény sörtéjű sem szerencsés, mivel könnyen árthatunk vele a fogínynek és a fogzománcnak.

Bár az elektromos fogkefék mára széles körben elterjedtek és nem számítanak luxuscikknek, kétségkívül magasabb árfekvésű kategória, mint a hagyományos társai. Az elektromos fogkefe fejét is cserélni kell bizonyos időközönként, valamint áramot is használunk, amikor töltjük – kivéve az elemes modelleket –. ám ha hosszú távon jobb szájhigiéniát érhetünk el vele és megspórolhatjuk a fogorvosi költséget, talán érdemesebb váltani, ha lehetőségünk van rá.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.