Menü

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal. A boltokban egész évben elérhető és beszerezhető ez az édes-fanyar ízű gyümölcs.

1. Szabadgyökök: Az ananász gazdag antioxidánsokban, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel és így meggátolják a sejtek károsodását. Ezek az antioxidánsok védenek az olyan betegségek kialakulása ellen, mint az érszűkület, a szívbetegségek, az ízületgyulladás és a rák különböző típusai.

2. Kezelhető vele a megfázás: Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és bromelaint, amelyek felveszik a harcot a mikrobiás fertőzésekkel. A felírt gyógyszerek szedésével egyidejűleg fogyasszon ananászt, így hatékonyan megszabadulhat a megfázástól és a köhögéstől.

3. Erős csontok: Az ananászban található mangán erősíti a csontokat és a kötőszöveteket. Egy csésze ananászlé körülbelül 73%-át tartalmazza a napi mangán-bevitelnek.

4. Egészséges fogíny: Az ananász fogyasztásától megerősödik a fogíny, így a fogak egészségesek és erősek maradnak.

5. Makula degeneráció: A makula degeneráció egy olyan állapot, mely során a felnőttek elvesztik látóképességüket, nehezen olvasnak és nehezen ismerik fel a dolgokat. Az ananászban található béta-karotin azonban javítja a látást és rendszeresen fogyasztva hozzájárul a szem általános egészségéhez.

6. Gyulladásgátló: Az ananász jól ismert gyulladásgátló hatásáról, amellyel megelőzhető az ízületgyulladás kialakulása.

7. Kezelhető vele az arcüreggyulladás, a torokfájás, a köszvény és a duzzanat: Az ananász kiváló bromelain forrás, ezért megakadályozza az arcüreggyulladás kialakulását. Ezenkívül kezelhető vele a torokfájás, a köszvény és a duzzanat is.

8. Megakadályozza a rák kialakulását: Az ananászban lévő nagy mennyiségű antioxidáns elpusztítja a szabadgyököket, ezáltal lassítja a sejtkárosodást és megakadályozza a rák kialakulását.

9. Érszűkület: A szabadgyökök felelősek az érszűkület kialakulásáért, de az ananászban lévő antioxidánsok által ez is megelőzhető.

10. Egészséges szív: Az erős antioxidánsok nem csak a szabadgyököket tartják távol, de a koleszterolszintet is csökkenti, így megakadályozzák a szívproblémák kialakulását.

11. Immunrendszer: Az ananász gazdag C-vitaminban, ami az erős antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

12. Emésztés: Az ananászban lévő nagy mennyiségű bromelain, C-vitamin és rost serkenti az emésztést.

13. Hörghurut: Az ananász gyulladásgátló hatású: csökkenti a gyulladást a hörgőkben, ami általánosan jellemző a hörghurutra.

14. Hurut: A hurut a légutak nyálkahártyájának gyulladása, amely a rendszeresen fogyasztott ananásszal megelőzhető.

15. Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását: Az ananászban található nagy mennyiségű kálium és kis mennyiségű nátrium segít a normális vérnyomásszint fenntartásában.

16. Bélférgek: Az ananász egy emésztési enzimet, vagyis bromelaint tartalmaz. Az ananászban gazdag étrenddel megszabadulhat bizonyos bélben lakó parazitáktól, mint például a galandféreg.

17. Enyhíti a hányingert: Az ananászlé fogyasztásával enyhíthető a hányinger (akár a terhesség alatti is).

Az ananász bőrre és hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Pattanások ellen: A gyümölcsben található C-vitamin külsőleg és belsőleg is megszabadít a pattanásoktól és más gyulladásos bőrproblémáktól. A bromelain, ami egy gyulladásgátló enzim, erősíti a C-vitamin hatását.

19. Megfiatalítja a bőrt: Az ananász serkenti a szervezetben a kollagén szintézist. Minél nagyobb ugyanis a kollagén szintézis, a bőr annál feszesebb és rugalmasabb. Ezenkívül az aminosavak és a C-vitamin biztosítja a károsodott sejtek és szövetek gyors helyreállítását. Vigyen fel friss ananászlevet az arcára, a szem környékét azonban kerülje el. 10 perc után öblítse le folyó vízzel.

20. Természetes bőrradír: A frissen leszedett ananászhéj bőrradírként használható. Megszabadít az elhalt hámsejtektől és serkenti a vérkeringést. Az ananász bőrradírozó tulajdonsága a kollagén szintézissel természetes lábradírrá teszi ezt a gyümölcsöt. Segít a lábról eltüntetni a kérges bőrt, így az sima és puha lesz. A kirepedezés okozta gyulladást és duzzanatot pedig enyhíti az ananász.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.