Menü

Önre is jellemző az őszi szorongás?

Szinte minden évben téma a téli a depresszió és az, hogy hogyan tudunk ellene védekezni, illetve, ha már kialakult, hogyan javíthatunk a helyzeten. Azonban ritkán esik szó egy másik hasonló és legalább ennyire fontos jelenségről, az őszi szorongásról.

Hogy mit jelent az őszi szorongás? Tulajdonképpen azt, hogy ahogy szépen, lassan elbúcsúzunk a nyártól, a hosszú nappaloktól, a napsütéstől és a kellemes időtől, egyre rosszabb a hangulatunk és egyre stresszesebbek leszünk.

Ez persze egyrészt valóban az időjárásnak köszönhető, azonban az is közrejátszik, hogy a nyáron eltöltött vakáció és szabadságok után ősszel újra egy nagyobb munkamennyiség szakad a nyakunkba, valamint az egyre kevesebb napfény és kevesebb szabadban töltött idő hatására az általános hangulatunk is romlik.

Sokan észre sem veszik, vagy csak szimplán nem ismerik fel, esetleg valamilyen más okkal magyarázzák, de a legtöbb ember tapasztalja ezt a jelenséget. Az a legjobb módja a felismerésnek, hogy ha figyeljünk önmagunkat. Ha ez egy évente megismétlődő, látszólag minden ok nélküli jelenség, nagyon valószínű, hogy az őszi szorongás áll a rossz kedvünk mögött. Olyan tünetek kísérik ezt a jelenséget, mint például a rossz közérzet, szorongás, túlzott aggodalom, ingerlékenység, alvásproblémák, letargia, fáradtság és érdektelenség a mindennapi dolgok felé.

Gondoljunk csak bele: a napfény csökkenése azt eredményezi, hogy csökken szervezetünkben a szerotonin szintje. A szerotonin egy olyan hormon – sokszor boldogsághormonnak is nevezik -, ami befolyásolja nem csak a hangulatunkat, de az alvási szokásainkat és az étvágyat is. Ha csökken a szintje, kevesebbet és rosszabbul alszunk, étvágytalanok leszünk és kedvtelenek, bár az első kettő következmény, az alváshiány és az étvágytalanság önmagában is eredményezhet ingerlékenységet és levertséget.

Mindenkinél más irányból válthat ki szorongást az évszakok váltakozása. Van, akinél a nyáron elmulasztott tervek és programok iránti megbánás, van, akinél épp a fantasztikusan sikerült nyár búcsúztatása a lehangoltság tárgya. Egyeseknél az iskolakezdés vagy a munkába való visszatérés okozza a szorongást, de az ünnepek közeledése is stresszforrás lehet.

Általánosan hasonló megoldást javasolnak a problémára, mint a téli depresszió esetében. Az egyik ilyen javaslat, hogy töltsünk több időt a szabadban, hogy minél több napfény érjen minket, akár keljünk korábban, hogy kiélvezhessük a reggeli napsütést és feltöltődjünk a nap elején.

A rendszeres mozgás is segíthet. Mozogjunk minden nap legalább 20-30 percet, legyen az kerékpározás, kocogás, torna vagy valamilyen sport. Élvezzük ki, hogy a hőmérséklet kicsit lentebb kúszott és menjünk el többször sétálni, töltsünk minél több időt aktívan. Ezzel is segítünk a szervezetünknek felkészülni a hűvösebb időre.

Az étrendünk is szerepet játszik a közérzetünkben, így, ha az őszi szorongás tüneteit észleljük magunkon, próbáljunk meg odafigyelni arra, mit eszünk. Igyekezzünk változatosan étkezni, próbáljunk ki szezonális fogásokat, forró leveseket és idényzöldségeket. Esetleg az étkezést kiegészítve szedjünk rendszeresen D- és C-vitamint, megerősítve az immunrendszerünket és pótolva a kevesebb napfény miatti D-vitamin kiesést.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.

Túlsúlyosak lesznek-e a keveset alvó tinédzserek?

Szülőként a legtöbben aggódunk gyermekeink alvási szokásai miatt. A legújabb kutatások azt is alátámasztják, hogy a tinédzserek nem megfelelő alvási mintázata akár elhízáshoz is vezethet.

Nem csak inzulinrezisztencia esetén érdemes ezt a diétát követni

A 160 grammos szénhidrátdiéta bár eredetileg inzulinrezisztenseknek készült, fogyni vágyóknak is tökéletes. Mutatjuk mit kell tudni róla.

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.