Menü

Tenger, maga a terápia

Milyen sokat mondogatjuk, hogy elmennék egy kis tenger útra, hogy feltöltődjek. Nem is tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, mint amekkora haszna lehet szervezetünkre. Sokan bele sem gondolunk, hogy a tenger terápiás jellege mennyire jelentős, nem csak pszichésen, hanem fizikailag is.

A tenger feltölt. Nem csak energiával, hanem oxigénnel is. Az a helyzet, hogy a tenger hullámaiból negatív ionok szabadulnak fel, amik a szervezetbe jutva arra serkentenek, hogy több oxigént vegyünk magunkhoz, emellett emeli a szerotonin képződést, ami azért felelős, hogy oldja a szorongásunkat. Hányszor láthatjuk akár filmnézés közben, hogy a tengerparton taichi-znak, vagy jógáznak, ugye?

Hát nem véletlen, hiszen békét hoz az elmének. Sajnos azért nem mindenkinek adatik meg, hogy a tengerparton ücsörögjön, vagy mozogjon, de erre is van egy egészen jó megoldás, mert az internet tele van olyan hanganyagokkal, amiken a tenger zúgását hallhatjuk. Ez a hang csökkenti testünk stresszhormon szintjét, szívverésünk lassul tőle, pont ezért alkalmazzák relaxációs technikák háttérzajaként is. Mivel jótékony hatással bír a szívverésre, a vérkeringésre, ezáltal javítja közérzetünket, hangulatingadozásunkat és jobban fogunk aludni.

Fizikai szempontból sem elhanyagolható. A víz nagyon sok vitamint, sókat és nyomelemeket tartalmaz, melyek erősítik immunrendszerünket és antibakteriális hatást fejtenek ki. A tengeri levegő belélegzése a légúti problémák egyik legjobb ellenszere. Sok orvos javasolja betegének a só szobában való időtöltést, de ha van rá mód, akkor ez sokkal hatékonyabb lehet a tenger közelében. A sós levegő nem csak megkönnyíti a légzést, hanem segít kiüríteni a káros anyagokat a szervezetből.

Az allergiára hajlamos embereknek kimondottan javasolt a tengerparti tartózkodás, hiszen környezetében elpusztulnak az allergének, a sós víz pedig csökkenti az orr nyálkahártyájának duzzanatát, amitől könnyebben lélegezhetünk. Na, ha már a duzzanatnál tartunk, az arcbőr egyik legjobb gyógyítója, hiszen, mint már említettem, antibakteriális hatása segít a bőr megtisztításában, emellett a fertőzések leküzdésében is igen hatékony.

Gargalizálással, öblítéssel enyhíthetjük, torokfájásunk, szájsebeink fájdalmát, gyorsabb gyógyulást érhetünk el. A sótartalom miatt szárítja a bőr felszínét, összehúzza a pórusokat, így segít korrigálni a túlzott zsírtermelődést. Korpásodásra és zsírosodásra hajlamos fejbőrnél is ajánlott a tengervizes lemosás, vagy öblítés, ugyanez igaz az ekcémára is. Itt megjegyezném, hogy a Thalasso terápia alapja is a tengervíz és a tenger kincseivel való gyógyítás, hiszen fürdői, pakolásai és masszázsai mind a tengeri algákat, iszapot használják.

Ne feledkezzünk meg a tengeri só fogyasztásáról sem. Ilyen formában a szervezetünkbe juttatva segíthet a lúgosításban, a testsúlycsökkentésben és még a sejtekben is segít megtartani a víztartalmat, magas a kalcium, kálium, magnézium, nátrium, vas és cink tartalma is. Le tudja csökkenteni az izomgörcsök kockázatát, elősegíti a tápanyagok felszívódását. Vegyük figyelembe, hogy a tengeri só nem tartalmaz jódot, mint a jódozott asztali só, ezért hosszantartó fogyasztása mellett oda kell figyelnünk a jódbevitelre és ezt a tengeri só felhasználásának mértékére is figyelnünk kell főzés közben ugyanúgy, mint a hétköznapi sóknál is.

A tenger kincsei, mint a benne található só és ásványi anyagok nem csak mentális, de fizikai egészségünkre is remek befolyással lehetnek, ne féljünk kihasználni e jótékony hatásokat.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.