Menü

Amit a petrezselyemről tudni érdemes

Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.

A Földközi-tenger térségéből származik, legtöbben csak fűszernövényként használják, pedig igencsak értékes gyógynövény is. Már az ókori Rómában a lakomák után is fogyasztották, hiszen többek között segít a kellemetlen lehelet elűzésében és az emésztési is könnyíti. A középkorban petrezselyem ültetvényeken termesztették ezt a szupernövényt. Nagy általánosságban szárát és levelét fogyasztják, pedig virága és gyökere is ehető.

Én azért hívom szupernövénynek, mert rendkívül egyszerű termeszteni, nem igényel különösebb gondozást, sőt, még egy cserében is eléldegél egy balkonon, vagy ablakban, mégis minden részét megehetjük, emellett a legközelebbi szupermarketben, vagy piacon is be tudjuk szerezni pár szár forintért. Magas tápértékkel rendelkezik, ellenben alacsony a kalória tartalma. Jelentős vitaminforrás, mivel tartalmaz B-, C-, E- és K-vitamint is. Illóolajként is fontos szerepet játszik, hiszen kisajtolva fertőtlenítő hatással bír, segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, vízhajtóként funkcionál, és serkenti a vér- és nyirokkeringést. Ha étkezésünkbe iktatjuk, segítünk a nehéz ételek lebontását és megelőzhetjük a kellemetlen puffadási tüneteket. Fogyókúráknál hatásos módszerként ajánlják a petrezselyem tea fogyasztását. Hatóanyagai révén nem engedi, hogy vesénkben kövek rakódjanak ki, fokozza a vese és hólyag működését. Ne feledkezzünk meg méregtelenítő hatásáról, mely a tisztítókúrák alapja lehet, mert nem engedi felszívódni sem a májban, sem a bélrendszerben a méreganyagokat. A benne található klorofill tartalma csökkenti a rossz bélbaktériumok és gombák elszaporodását.

Ne álljunk meg ennyinél, mert szív- és érrendszerünk ápolójának is tekinthető, béta-karotin és folsav tartalma nem engedi, hogy ereinkben meszesedés alakuljon ki, és a vércukorszintet is szabályozza. Ha már a folsavnál tartunk, kalciumot is hordoz, ezek ketten pedig az osteoporosis, vagyis a csontritkulás megelőzésére szolgálnak.

Mi a helyzet a külsőnkkel?

A belőle készült teát nem csak iszogatni szabad, hanem vele öblögetni, borogatni, lemosóként használni is, mivel gyulladáscsökkentőként eredményes. Fogfájásnál, afták fájdalmas gyulladásainál nyugodtan öblítsük vele szánkat. Rovarcsípés okozta kellemetlen duzzanatokat borogathatunk vele, gyorsabban elmúlnak a tünetek. Pattanásos bőrre is csodaszer, levelével bedörzsölhetjük, teájával lemoshatjuk az érintett gyulladt területeket. A már említett benne található béta-karotin, C-vitamin és antioxidánsok fényessé teszik a hajat és egészségesebbé a bőrt.

Amellett, hogy mennyi mindenben segíti egészségünk megőrzését, a legelterjedtebb fűszernövényünk is. A magyar konyha elengedhetetlen tartozéka, leveseink egyik alappillére, főzelékeink ízesítője, salátáink fűszere. Csodálatos zöld levelének köszönhetően használhatjuk tálaláskor is, a pirospaprika, tejföl és petrezselyem egymás mellé illesztése a nemzeti színeket csempészi a tányérokra.

Maga, a növény nem túl igényes, nincs szüksége túlzott napfényre, metélőpetrezselyem változata kisebb növény, mint a konyhakertek fehérrépája, így egy árnyékosabb helyen álló cserépben is jól érzi magát.

A tea készítése roppant egyszerű, leveleit vízben főzzük pár percig, majd hagyjuk állni, leszűrjük és mézzel, citrommal ízesíthetjük. Naponta maximum két csészével szabad inni, mivel túlzott fogyasztás esetén hányingert, hányást okozhat. Terhesség és szoptatás alatt tilos a tea iszogatása, mivel stimulálja a méhet, ezzel összehúzódásokat eredményez, ez pedig a vetélés magasabb kockázatát hozza elő.

Sokszor halljuk, fűben-fában orvosság, ez pedig kimondottan igaz a petrezselyemre. Minden részét fogyaszthatjuk, vitaminokat pótolhatunk, méregteleníthetünk, gyulladást csökkenthetünk vele, mindezt úgy, hogy magunk is megtermelhetjük otthonunkban.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!