Amit a petrezselyemről tudni érdemes
- Dátum: 2022.09.14., 15:07
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- antioxidáns, B-vitamin, balkonnövény, béta-karotin, C-vitamin, csontritkulás, D-vitamin, emésztés, fogyókúra, folsav, fűszer, fűszernövény, gyógynövény, gyulladáscsökkentő, illóolaj, K-vitamin, kalcium, konyhakert, metélőpetrezselyem, növény, nyirokkeringés, petrezselyem, puffadás, tea, vérkeringés, vese, vesekő, vízhajtó
Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.
A Földközi-tenger térségéből származik, legtöbben csak fűszernövényként használják, pedig igencsak értékes gyógynövény is. Már az ókori Rómában a lakomák után is fogyasztották, hiszen többek között segít a kellemetlen lehelet elűzésében és az emésztési is könnyíti. A középkorban petrezselyem ültetvényeken termesztették ezt a szupernövényt. Nagy általánosságban szárát és levelét fogyasztják, pedig virága és gyökere is ehető.
Én azért hívom szupernövénynek, mert rendkívül egyszerű termeszteni, nem igényel különösebb gondozást, sőt, még egy cserében is eléldegél egy balkonon, vagy ablakban, mégis minden részét megehetjük, emellett a legközelebbi szupermarketben, vagy piacon is be tudjuk szerezni pár szár forintért. Magas tápértékkel rendelkezik, ellenben alacsony a kalória tartalma. Jelentős vitaminforrás, mivel tartalmaz B-, C-, E- és K-vitamint is. Illóolajként is fontos szerepet játszik, hiszen kisajtolva fertőtlenítő hatással bír, segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, vízhajtóként funkcionál, és serkenti a vér- és nyirokkeringést. Ha étkezésünkbe iktatjuk, segítünk a nehéz ételek lebontását és megelőzhetjük a kellemetlen puffadási tüneteket. Fogyókúráknál hatásos módszerként ajánlják a petrezselyem tea fogyasztását. Hatóanyagai révén nem engedi, hogy vesénkben kövek rakódjanak ki, fokozza a vese és hólyag működését. Ne feledkezzünk meg méregtelenítő hatásáról, mely a tisztítókúrák alapja lehet, mert nem engedi felszívódni sem a májban, sem a bélrendszerben a méreganyagokat. A benne található klorofill tartalma csökkenti a rossz bélbaktériumok és gombák elszaporodását.
Ne álljunk meg ennyinél, mert szív- és érrendszerünk ápolójának is tekinthető, béta-karotin és folsav tartalma nem engedi, hogy ereinkben meszesedés alakuljon ki, és a vércukorszintet is szabályozza. Ha már a folsavnál tartunk, kalciumot is hordoz, ezek ketten pedig az osteoporosis, vagyis a csontritkulás megelőzésére szolgálnak.
Mi a helyzet a külsőnkkel?
A belőle készült teát nem csak iszogatni szabad, hanem vele öblögetni, borogatni, lemosóként használni is, mivel gyulladáscsökkentőként eredményes. Fogfájásnál, afták fájdalmas gyulladásainál nyugodtan öblítsük vele szánkat. Rovarcsípés okozta kellemetlen duzzanatokat borogathatunk vele, gyorsabban elmúlnak a tünetek. Pattanásos bőrre is csodaszer, levelével bedörzsölhetjük, teájával lemoshatjuk az érintett gyulladt területeket. A már említett benne található béta-karotin, C-vitamin és antioxidánsok fényessé teszik a hajat és egészségesebbé a bőrt.
Amellett, hogy mennyi mindenben segíti egészségünk megőrzését, a legelterjedtebb fűszernövényünk is. A magyar konyha elengedhetetlen tartozéka, leveseink egyik alappillére, főzelékeink ízesítője, salátáink fűszere. Csodálatos zöld levelének köszönhetően használhatjuk tálaláskor is, a pirospaprika, tejföl és petrezselyem egymás mellé illesztése a nemzeti színeket csempészi a tányérokra.
Maga, a növény nem túl igényes, nincs szüksége túlzott napfényre, metélőpetrezselyem változata kisebb növény, mint a konyhakertek fehérrépája, így egy árnyékosabb helyen álló cserépben is jól érzi magát.
A tea készítése roppant egyszerű, leveleit vízben főzzük pár percig, majd hagyjuk állni, leszűrjük és mézzel, citrommal ízesíthetjük. Naponta maximum két csészével szabad inni, mivel túlzott fogyasztás esetén hányingert, hányást okozhat. Terhesség és szoptatás alatt tilos a tea iszogatása, mivel stimulálja a méhet, ezzel összehúzódásokat eredményez, ez pedig a vetélés magasabb kockázatát hozza elő.
Sokszor halljuk, fűben-fában orvosság, ez pedig kimondottan igaz a petrezselyemre. Minden részét fogyaszthatjuk, vitaminokat pótolhatunk, méregteleníthetünk, gyulladást csökkenthetünk vele, mindezt úgy, hogy magunk is megtermelhetjük otthonunkban.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.