Menü

A kézmosás fontossága

Semmelweis Ignác nevét mindannyian ismerjük. Az anyák megmentőjének korszakalkotó találmánya a fertőtlenítő hatású, klórmeszes kézmosás rengeteg életet megmentett, a kézmosás pedig igen hasznos, nagyszerű találmány.

Egy alapos kézmosás a legalapvetőbb módszer a fertőző betegség elleni védelemben! Nagyon sok vírus óhatatlanul rákerül a kezünkre, bőrünkre, mely ellen egy alapos és kiadós szappanos lemosás kiváló védelmet nyújt, ne mulasszuk el, erre pedig már gyerekkorban el kell kezdeni megtanítani a kicsiket.

Ha a fiaimból indulok ki, ők épp csak a csap alá tartják koszos mancsaikat és már szaladnak is tovább, (vagy beletörlik a törülközőbe a le nem mosott koszt) ezért jó, ha felnőtt felügyeli a kézmosásukat, hogy az megfelelő módon (szappannal és vízzel) történjen.

Minden közösségben, bölcsődében, óvodában, iskolában vagy akár a munkahelyen is elengedhetetlen a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. WC-használat után, evés előtt/után, érkezéskor mindig az az első dolog, s a gyerekeket is erre tanítjuk.

Különösen most, a koronavírus idején érdemes átgondolni, hogy egy átlagos napon hányféle dologhoz ér a kezünk, mit fogunk, mibe kapaszkodunk, mennyit utazunk tömegközlekedéssel, mennyit fújunk orrot, milyen szerszámokkal dolgozunk, az illemhelyekről nem is beszélve.

Egy egyszerű kézmosás számos fertőzéstől megvéd, mondhatni a legegyszerűbb és leghatékonyabb védelem! Az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzésekig számos fertőző betegségtől megóvhat.

Kisgyerekes anyukaként nem tudom nem megemlíteni, hogy annak is természetesnek kell(ene) lennie, hogy babalátogatás előtt kezet kell mosni, de ugyanez elmondható, hogy az utcán nem simogatjuk a babakocsiban utazó babát és nem nyúlunk a kezéhez, arcához.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

Legjobb meleg, vagy langyos szappanos vízzel, lehetőleg folyóvízzel, legalább 30 másodpercig.

Ha nincs mód vízzel kezet mosni, akkor jöhet a víz nélkül is hatékony alkoholos kézfertőtlenítő, mely kifejezetten praktikus utazáskor, kirándulásokon, tömegközlekedésen, kórházakban, de akár evés előtt is, ha nincs más lehetőség. A kézmosás hatékony módját a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy megszokják és számukra így legyen természetes.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.