Menü

A kézmosás fontossága

Semmelweis Ignác nevét mindannyian ismerjük. Az anyák megmentőjének korszakalkotó találmánya a fertőtlenítő hatású, klórmeszes kézmosás rengeteg életet megmentett, a kézmosás pedig igen hasznos, nagyszerű találmány.

Egy alapos kézmosás a legalapvetőbb módszer a fertőző betegség elleni védelemben! Nagyon sok vírus óhatatlanul rákerül a kezünkre, bőrünkre, mely ellen egy alapos és kiadós szappanos lemosás kiváló védelmet nyújt, ne mulasszuk el, erre pedig már gyerekkorban el kell kezdeni megtanítani a kicsiket.

Ha a fiaimból indulok ki, ők épp csak a csap alá tartják koszos mancsaikat és már szaladnak is tovább, (vagy beletörlik a törülközőbe a le nem mosott koszt) ezért jó, ha felnőtt felügyeli a kézmosásukat, hogy az megfelelő módon (szappannal és vízzel) történjen.

Minden közösségben, bölcsődében, óvodában, iskolában vagy akár a munkahelyen is elengedhetetlen a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. WC-használat után, evés előtt/után, érkezéskor mindig az az első dolog, s a gyerekeket is erre tanítjuk.

Különösen most, a koronavírus idején érdemes átgondolni, hogy egy átlagos napon hányféle dologhoz ér a kezünk, mit fogunk, mibe kapaszkodunk, mennyit utazunk tömegközlekedéssel, mennyit fújunk orrot, milyen szerszámokkal dolgozunk, az illemhelyekről nem is beszélve.

Egy egyszerű kézmosás számos fertőzéstől megvéd, mondhatni a legegyszerűbb és leghatékonyabb védelem! Az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzésekig számos fertőző betegségtől megóvhat.

Kisgyerekes anyukaként nem tudom nem megemlíteni, hogy annak is természetesnek kell(ene) lennie, hogy babalátogatás előtt kezet kell mosni, de ugyanez elmondható, hogy az utcán nem simogatjuk a babakocsiban utazó babát és nem nyúlunk a kezéhez, arcához.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

Legjobb meleg, vagy langyos szappanos vízzel, lehetőleg folyóvízzel, legalább 30 másodpercig.

Ha nincs mód vízzel kezet mosni, akkor jöhet a víz nélkül is hatékony alkoholos kézfertőtlenítő, mely kifejezetten praktikus utazáskor, kirándulásokon, tömegközlekedésen, kórházakban, de akár evés előtt is, ha nincs más lehetőség. A kézmosás hatékony módját a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy megszokják és számukra így legyen természetes.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.