Menü

Szürkehályog műtét: mit kell tudni róla?

A szürkehályog széles körben ismert, és legtöbbször műtéti kezelést igénylő betegség, állapot. A szemlencse elhomályosodásával, elszürkülésével jár. Mivel ez a korral alakul ki, inkább az idősebb korosztály körében elterjedt. De vajon kell-e félni a műtéttől, illetve mivel jár a folyamat?

A szürkehályog műtét ma már az egész világon rutin eljárásnak számít. A műtét során a szemlencse eltávolítását követően azt egy mesterséges lencsével helyettesítik, így adva vissza a beteg éleslátását.

A páciensek leggyakrabban azt veszik észre, hogy a perifériás látásuk kezd elhomályosulni. Minden esetben az orvos dönti el az állapot súlyosságától függően, hogy szükség van-e már műtéti beavatkozásra. A szürkehályog esetében, ha várni kell a műtétre, az nincs negatív hatással a szem egészségére.

Felkészülés a műtétre

Minden esetben a saját orvosunk utasításait kell követni, de az általános intézkedések általában megegyeznek.

A műtét előtt általában 12 órával nem szabad enni és inni. Esetlegesen el kell hagyni a rendszeresen szedett véralvadásgátló gyógyszereket. Mindig tudassuk a szakorvosunkkal, milyen gyógyszereket szedünk, hogy az orvosnak legyen rálátása, és el tudja dönteni, ezek szedése befolyásolhatja-e a műtétet. Előfordulhat, hogy a műtét előtti napokban antibiotikus szemcseppeket ír majd fel az orvos.

A műtétet követően legtöbbször azonnal haza lehet menni, de tilos vezetni, és otthonra is érdemes segítséget hívni. Az első egy hétben különböző aktivitásokat is korlátozottan lehet végezni, például nem ajánlott hajolni és emelni.

Műtét előtt

Körülbelül egy héttel a műtét előtt elvégeznek egy ultrahangot, hogy megmérjék a szem méretét és alakját. Ez segíti a megfelelő lencseimplantátum kiválasztását. Általában egy intraokuláris lencsét ültetnek a szembe a szemlencse helyett. Ezt a páciens nem érzi, nem látja, nem igényel további kezelést, a szemnek ezt követően állandó részét fogja alkotni.

Az intraokuláris lencséknek többféle típusa van. A megfelelőt a szakorvos választja ki. A lencsék műanyagból, akrilból vagy szilikonból készülnek. Létezik olyan lencse is, ami blokkolja az ultraibolya sugárzást. Egyes lencsék merevek, mások flexibilisek. Ez utóbbiak talán azért jobbak, mert a műtét során kisebb bemetszés szükséges a beültetésükhöz, és lehet, hogy öltésekre sem lesz szükség ellentétben a merev lencsékkel.

A műtét

A szürkehályog műtétet ambuláns ellátás keretein belül végzik, és körülbelül egy órán keresztül tart. A pupilla kitágításával kezdenek, azután helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Néha nyugtatót is alkalmaznak, hogy a páciens relaxáltabb legyen. Az elhomályosult szemlencsét eltávolítják, és a helyére egy tiszta, mesterséges lencsét ültetnek be. Az elszürkült szemlencse kivételének is több módja van, de ebbe jobban most nem megyünk bele.

Műtét után

A beavatkozást követően néhány napon belül javulni kezd a látás. Kezdetben teljesen normális a homályos látás, mivel a szem gyógyul, és hozzá kell szoknia az új helyzethez.

A színek világosabbnak tűnhetnek, mert egy új, tiszta szemlencse került az elszürkült helyébe. A műtét után lesz még néhány kontrollvizsgálat néhány nappal, majd kb. egy hónappal később.

A viszkető szem, illetve egy minimális diszkomfort érzés normális, ez eltarthat néhány napig, mire elmúlik. Ne nyomkodjuk, illetve dörzsöljük a szemet!

Orvosi javaslatra viselhetünk szemkötőt a műtét napján és az azt követő rövidebb időszak során. Lehet, hogy szemcseppet vagy valamiféle gyógyszert is fogunk kapni, hogy lecsökkentsék a gyulladás kialakulásának esélyét. Néha ezeket a szereket a szembe injektálják, így a műtétet követően már semmire nincs szükség.

A teljes felépülés nyolc héten belül várható. A legtöbb embernek szüksége van szemüvegre a szürkehályog műtétet követően, és nagyjából két-három hónappal a beavatkozás után derül ki, hogy ennek milyen erősnek kell lennie.

Ha mindkét szemen szürkehályog van, a második műtétet csak az első műtétet követő teljes gyógyulás utánra írják ki.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.