Menü

Mozaik család a mesékben – Erdei tesók

A modern világ velejárója, hogy sokkal több mozaik család alakul ki, az emberek hiába terveznek hosszabb távon együtt élni egymással, családot alapítani, mégis valami elromlik, amit már nem szeretnének megjavítani. Ennek legnagyobb elszenvedői a gyerekek, de egy normális gondolkodású felnőtt próbál segíteni a gyerekének átvészelni a nehéz időszakokat. Erre egy jó alkalom az erre „szakosodott” mesék olvasása és nézése.

Mozaik családban élek, én vagyok a központi személy ebben. Három gyermekem van, a legkisebb gyermekem a két tesójának féltestvére. Nem mondom, hogy könnyű a mindennapokban ezt a helyzetet kezelni, koordinálni, de mindent megteszünk mi, szülők azért, hogy gördülékenyebben menjenek a dolgok.

Sokszor előkerül a legnagyobb fiamtól az a kérdés, hogy miért alakult így az életünk, hogy hogyan tudjuk elfogadni a másik ember szokásait, merre van a jó irány. Nagyon nehéz volt mindenkinek alkalmazkodni ehhez az élethelyzethez, nem csak nekem a két gyerkőccel, hanem az életünkbe beletoppant új férfinak is. Nagyon szerencsés vagyok, mert a párommal egy irányba megy az utunk, egy az elképzelésünk a jövőről és megegyeznek a nevelési elveink is, ez pedig ritka dolog. Mégis vannak zökkenők, összezörrenések, a megszokásokhoz való ragaszkodás minden fél részéről, főleg a gyerekek oldaláról. Szerencsére az édesapjuk rendszeresen részt vesz életükben, sosem volt célunk elszakítani őket senkitől, még ha köztünk nincs is mindenben a legnagyobb egyetértés, viszont törekszünk arra, hogy nekik ez a lehető legkönnyebb legyen.

A minap bekapcsoltuk a tévét és reggelente az egyik csatornán egy olyan mese megy, amiben a szereplők egy érdekes mozaik család tagjai. Egy erdőben játszódik, és nagyon kedvesen megrajzolt állatok szerepelnek benne. Azt elengedtem, hogy a család egyik fele egy ragadozó állat, ami a való életben tulajdonképpen vadászik a család többi tagjára, nevén nevezve rókák és borzok élnek együtt, hiszen nem is ez a lényeg benne. Hanem az, hogy ezek a teljesen különböző szokású és különböző életet élő állatok ilyen szeretetben és egyetértésben élnek a kis odúban.

A gyerekek, vagyis egy kis róka és három kis borz mindennapjait mutatja meg, hogy bizony mennyire nehéz is alkalmazkodni a másikhoz. Sokszor összevesznek, ki ide, ki oda akar elköltözni, de a végére mégis mindig megvan a tanulság. Azt is megmutatták benne, hogy a kis rókalány mennyire vágyik arra, hogy visszakapja az eredeti családját. Ez a pont kissé fájó egy olyan anyának, akinek el kell mondania rendszeresen a gyerekeinek, hogy ez többé nem fog megvalósulni. Ennél a résznél összebújtunk a gyerekekkel és együtt néztük, valahol mind érezve, hogy ez a mi életünkről szól és nagyon jó érzés volt, hogy az epizód végére úgy éreztük, így lesz a legjobb mindenkinek. A család nem csak a vérszerinti rokonokat jelenti, hanem azokra is kiterjed, akiket az életünkbe fogadunk és azokat sem kell elengedni, akikkel nem élünk együtt a mindennapokban.

Számunkra ez egy nagyon tanulságos és egy lelki megkönnyebbülést hozó rajzfilm sorozat, így bátran ajánlom azok számára, akik ebben a nehézkes, de boldog cipőben velünk együtt járnak. Az erdei tesók segítenek a gyerekek számára felfoghatóbbá és érthetőbbé tenni az ilyesfajta mindennapokat.

A mozaik család élete nem zökkenőmentes, mindig lesznek súrlódások, de hogy ezekben segítséget nyújtsunk a kicsiknek, nyugodtan kutassunk néha olyan mesék után, amik a legkisebbek számára is érthetően adja át a megoldásokat. Nyugodtan bújjunk néha mi is a gyermeki énünk mögé és hagyjuk, hogy a mese segítsen nekünk.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Vásároljunk antikváriumban

Aki a könyvek szerelmese az tudja, hogy ma már rengeteg helyről beszerezhetőek a nekünk szükséges irodalmak. Jelenleg a legnépszerűbb beszerzési módszer, hogy a kiválasztott művet megkeressük a neten és a web áruházból házhoz rendeljük. Ha mégis inkább mi mennénk a könyvhöz, akkor betérhetünk könyvesboltba, vehetünk használtan a piacon, vásárba, illetve antikváriumba. Most vegyük górcső alá az utóbbit.