Menü

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha erről a témáról írok, annak az az oka, hogy aggasztónak találtam, hogy a kamaszfiam többször is panaszkodik arra, hogy fájnak az izmai, izomzata, természetesen rögtön megkerestem egy gyerekorvost, akivel erről beszélgettünk.

A kamaszkor során bizony előfordulhatnak hasonlóan zavaró „tünetek” jelentkeznek a gyerekek bőrén, a testalkatán, a végtagjain. A legtöbb esetben ezek a kamaszkorral járó természetes folyamatok, csak ritkán utalnak kóros elváltozásra.

Kamaszkorban következik be a hirtelen növekedés, amit elsősorban a növekedési hormonok okoznak.

A gyors növekedés miatt előfordul, hogy nem egyformán és arányosan növekednek a végtagok, természetesen nem azt értjük ezalatt, hogy egyik láb, vagy kar hosszabb lesz, mint a másik, csak annyit, hogy az izmok, ízületek és csontok eltérő ütemben fejlődnek, ez pedig járhat a fent említett tünetekkel, fájdalmakkal.

A vitamin – és ásványi anyag igény ilyekor megnövekedhet, ezért kell a megfelelő ételekkel, táplálkozással és esetleg étrendkiegészítőkkel, vitaminokkal megtámogatni az egyenletes fejlődést.

Persze a kamaszfiamat elnézve nem brokkoli és sárgarépa zörög a kezében, mikor haza biciklizik a haveroktól, s nem zöld teára meg paradicsomlére, zöldturmixra vágyik, hanem gyorséttermi kajára és valami szénsavas, cukros üdítőre, ezért adok neki inkább több vitamint és próbálom itthon az egészséges étkezését megvalósítani. Szerencsére ez is bejön neki, így a tápláló ételekre sem mond nemet, lehetne rosszabb is.

Az orvosunk D-vitamint, kalciumpótlást javasolt legfőképp a növekedés okozta izomfájdalmakra.

A helyes testtartás miatt a másik kiskamasz fiammal pedig tornázunk, hiszen a gyors növekedés miatt kialakult nála is a lúdtalp, a hanyag tartás, némi gerincferdülés, melyre a torna, fitlabda, dinamikus ülőpárna, továbbá az úszás és a megfelelő talpbetét, illetve cipő a megoldás.

Előfordulhat az is, hogy valamilyen sérülés húzódik meg az izomfájdalom mögött, mivel a fiaim fociznak így gondolnom kell erre is, hiszen a fájdalmat okozhatja ízületi gyulladás, sportolás közben szerzett zúzódás vagy az idegszövet sérülése. Az ilyen tünetek miatt ajánlott szakorvoshoz fordulni.

A csontozat és az izomzat mellett persze az egész test fejlődik, mutál a fiúk hangja, változik a lányok teste, kialakulhatnak a pattanások, a bőrben fokozódik a faggyútermelés, ezek mind a kamaszkor természetes velejárói, melyen mi felnőttek is átestünk, hiszen senki sem kerülheti el kamaszkorban zajló testi átalakulásokat.

Ha a fent említett izomfájdalmat más tünetek is kísérik, fontos megtalálni a kiváltó okot, így mindenképp szükséges egy kivizsgálás. Fontos kideríteni azt is, hogy a fájdalom nem pszichés eredetű-e és nem pszichoszomatikus betegségről van szó.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.