Menü

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha erről a témáról írok, annak az az oka, hogy aggasztónak találtam, hogy a kamaszfiam többször is panaszkodik arra, hogy fájnak az izmai, izomzata, természetesen rögtön megkerestem egy gyerekorvost, akivel erről beszélgettünk.

A kamaszkor során bizony előfordulhatnak hasonlóan zavaró „tünetek” jelentkeznek a gyerekek bőrén, a testalkatán, a végtagjain. A legtöbb esetben ezek a kamaszkorral járó természetes folyamatok, csak ritkán utalnak kóros elváltozásra.

Kamaszkorban következik be a hirtelen növekedés, amit elsősorban a növekedési hormonok okoznak.

A gyors növekedés miatt előfordul, hogy nem egyformán és arányosan növekednek a végtagok, természetesen nem azt értjük ezalatt, hogy egyik láb, vagy kar hosszabb lesz, mint a másik, csak annyit, hogy az izmok, ízületek és csontok eltérő ütemben fejlődnek, ez pedig járhat a fent említett tünetekkel, fájdalmakkal.

A vitamin – és ásványi anyag igény ilyekor megnövekedhet, ezért kell a megfelelő ételekkel, táplálkozással és esetleg étrendkiegészítőkkel, vitaminokkal megtámogatni az egyenletes fejlődést.

Persze a kamaszfiamat elnézve nem brokkoli és sárgarépa zörög a kezében, mikor haza biciklizik a haveroktól, s nem zöld teára meg paradicsomlére, zöldturmixra vágyik, hanem gyorséttermi kajára és valami szénsavas, cukros üdítőre, ezért adok neki inkább több vitamint és próbálom itthon az egészséges étkezését megvalósítani. Szerencsére ez is bejön neki, így a tápláló ételekre sem mond nemet, lehetne rosszabb is.

Az orvosunk D-vitamint, kalciumpótlást javasolt legfőképp a növekedés okozta izomfájdalmakra.

A helyes testtartás miatt a másik kiskamasz fiammal pedig tornázunk, hiszen a gyors növekedés miatt kialakult nála is a lúdtalp, a hanyag tartás, némi gerincferdülés, melyre a torna, fitlabda, dinamikus ülőpárna, továbbá az úszás és a megfelelő talpbetét, illetve cipő a megoldás.

Előfordulhat az is, hogy valamilyen sérülés húzódik meg az izomfájdalom mögött, mivel a fiaim fociznak így gondolnom kell erre is, hiszen a fájdalmat okozhatja ízületi gyulladás, sportolás közben szerzett zúzódás vagy az idegszövet sérülése. Az ilyen tünetek miatt ajánlott szakorvoshoz fordulni.

A csontozat és az izomzat mellett persze az egész test fejlődik, mutál a fiúk hangja, változik a lányok teste, kialakulhatnak a pattanások, a bőrben fokozódik a faggyútermelés, ezek mind a kamaszkor természetes velejárói, melyen mi felnőttek is átestünk, hiszen senki sem kerülheti el kamaszkorban zajló testi átalakulásokat.

Ha a fent említett izomfájdalmat más tünetek is kísérik, fontos megtalálni a kiváltó okot, így mindenképp szükséges egy kivizsgálás. Fontos kideríteni azt is, hogy a fájdalom nem pszichés eredetű-e és nem pszichoszomatikus betegségről van szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.