Menü

Kiknek fontos a magnéziumpótlás?

Közeleg az ősz, az iskolakezdés, beköszöntenek a hűvösebb hónapok, ilyenkor szükség van az ásványi anyagok, vitaminok pótlására. A magnézium pótlása az egyik legfontosabb bizonyos esetekben. Kiknek fontos a magnézium pótlása?

Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Sajnos kevés ember van tudatában annak, hogy mit okoz a magnézium hiánya és milyen fontos annak pótlása az egészségünkre nézve. A magnézium a szervezet második legfontosabb kationja, szerepet játszik a csontanyagcserében, az izmoknak is nélkülözhetetlen, gondoljunk csak az izomgörcsök megelőzésére, de említhetnénk a szív- és érrendszer egészségét is.

A magnézium megfelelő pótlása fontos lehet terhesség esetén is, de migrénben szenvedők és asztmások is szedik, továbbá a magnézium enyhítheti a fájdalmas menstruációval járó problémákat. A hiányát szervezetünk jellegzetes tünetekkel jelzi: izomgörcsök, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar formájában, de jelentkezhet érelmeszesedés, csontritkulás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység is, a teljesség igénye nélkül.

Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat.

Szakértők szerint a felnőtt szervezetnek legalább napi 375 mg-ra van szüksége magnéziumból, ám ez általános ajánlás, a kismamák magnéziumigénye sokkal magasabb, ahogy a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek is.

Ételekkel is lehet pótolni ezt a fontos tápanyagot, de étrendkiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. Természetes forrásai a következők: banán, babfélék, brokkoli, barna rizs, diófélék, halolaj, tej, gombák, szójabab, olajos magvak, kukorica, tofu és teljes kiőrlésű gabonafélék.

Miért magnéziumhiányos a felnőtt lakosság nagy része?

Valószínűleg a válasz abban keresendő, hogy nem táplálkozunk egészségesen, valamint a táplálkozási tényezőkön túl a stressz, az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek (mint például a vízhajtók) szedése is hozzájárul ehhez a problémákhoz.

Kiknek lenne elsősorban szükségük magnéziumpótlásra?

Mint említettem sportolóknak, intenzív, megterhelő fizikai munkát végzőknek, kismamáknak az orvos utasításai és javaslatai alapján, szoptató anyukáknak, szélsőséges és egyoldalú diétát követőknek, bizonyos felszívódási zavarokban szenvedőknek és alkoholt fogyasztóknak.

A magnézium pótlását mindenképp meg kell beszélni az orvosunkkal, vagy gyógyszerészünkkel, ők segítenek a számunka megfelelő készítmény kiválasztásában és adagolásában. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.