Menü

Kiknek fontos a magnéziumpótlás?

Közeleg az ősz, az iskolakezdés, beköszöntenek a hűvösebb hónapok, ilyenkor szükség van az ásványi anyagok, vitaminok pótlására. A magnézium pótlása az egyik legfontosabb bizonyos esetekben. Kiknek fontos a magnézium pótlása?

Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Sajnos kevés ember van tudatában annak, hogy mit okoz a magnézium hiánya és milyen fontos annak pótlása az egészségünkre nézve. A magnézium a szervezet második legfontosabb kationja, szerepet játszik a csontanyagcserében, az izmoknak is nélkülözhetetlen, gondoljunk csak az izomgörcsök megelőzésére, de említhetnénk a szív- és érrendszer egészségét is.

A magnézium megfelelő pótlása fontos lehet terhesség esetén is, de migrénben szenvedők és asztmások is szedik, továbbá a magnézium enyhítheti a fájdalmas menstruációval járó problémákat. A hiányát szervezetünk jellegzetes tünetekkel jelzi: izomgörcsök, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar formájában, de jelentkezhet érelmeszesedés, csontritkulás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység is, a teljesség igénye nélkül.

Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat.

Szakértők szerint a felnőtt szervezetnek legalább napi 375 mg-ra van szüksége magnéziumból, ám ez általános ajánlás, a kismamák magnéziumigénye sokkal magasabb, ahogy a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek is.

Ételekkel is lehet pótolni ezt a fontos tápanyagot, de étrendkiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. Természetes forrásai a következők: banán, babfélék, brokkoli, barna rizs, diófélék, halolaj, tej, gombák, szójabab, olajos magvak, kukorica, tofu és teljes kiőrlésű gabonafélék.

Miért magnéziumhiányos a felnőtt lakosság nagy része?

Valószínűleg a válasz abban keresendő, hogy nem táplálkozunk egészségesen, valamint a táplálkozási tényezőkön túl a stressz, az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek (mint például a vízhajtók) szedése is hozzájárul ehhez a problémákhoz.

Kiknek lenne elsősorban szükségük magnéziumpótlásra?

Mint említettem sportolóknak, intenzív, megterhelő fizikai munkát végzőknek, kismamáknak az orvos utasításai és javaslatai alapján, szoptató anyukáknak, szélsőséges és egyoldalú diétát követőknek, bizonyos felszívódási zavarokban szenvedőknek és alkoholt fogyasztóknak.

A magnézium pótlását mindenképp meg kell beszélni az orvosunkkal, vagy gyógyszerészünkkel, ők segítenek a számunka megfelelő készítmény kiválasztásában és adagolásában. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.