Menü

Állítsd össze a saját házi patikádat!

Annak ellenére, hogy igyekszünk egészséges (adalék-, illetve mérgező anyagoktól mentes) életet élni, előfordul, hogy különféle betegségek, fertőzések csapják fel a fejüket a környezetünkben, családunkban.

A következőkben találtok egy listát, ami segíthet felkészülni az olyan váratlan, betegséggel járó szituációkra, ahol a betegség nem életveszélyes, csak a mindennapi életet korlátozza vagy teszi kellemetlenné. Szóval egy jó kis házi patikát állíthattok össze magatoknak az alábbi tippek segítségével.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a súlyosabb, komolyabbnak tűnő állapotok esetén az orvosnál tett látogatás elengedhetetlen!

Aktív szén

Ételmérgezés esetén azonnal alkalmazható, de jó hasmenéses, illetve hányásos panaszokra is.

Árnika

Hagyományosan izomfájdalmakra, sérülésekre használják, de kipróbálhatjátok zúzódások kezelésére is. Soha ne használjátok nyílt sebeken!

Cayenne-i bors

A legtöbben főzéshez használják a cayenne-i borsot, e mellett azonban számos jótékony egészségügyi hatással is rendelkezik. Segít a vérzések csökkentésében, javítja a véráramlást és felgyorsítja a felépülést. Gyerekeknél nem ajánlott alkalmazni.

Kamilla

Tinktúráját használhatjátok relaxációs eszközként, esti elalváshoz, de jó szolgálatot tesz a gyerekek fogzásánál is. Ha a száraz leveleiből borogatást készítetek, és a szemre helyezitek, csökkenti azok pirosságát. Használható koszmó kezelésére is, itt azonban fontos, hogy utána a bőrt mindig hidratáljuk valamilyen babák bőrére fejlesztett krémmel, mert a kamilla nagyon erős szárító hatással bír. A csecsemőkori hasfájás esetén is jó szolgálatot tehet akár úgy is, hogy a kicsi hasát borogatjuk langyos főzetével.

Fekete nadálytő

Segíti a sérülések és a törött csontok gyógyulását. Használható borogatásként, akár útifűvel együtt. Segít megelőzni, illetve véget vetni a különféle fertőzéseknek.

Gyömbérkapszula

A gyömbérgyökér kivonata kapható kapszula formában is, és érdemes belőle tartani otthon egy dobozzal, mert elég széles körben felhasználható. Jó hányinger ellen, valamint reflux esetén, gyomorbántalmakra és a terhességi rosszullétek esetén is.

Borsmenta

Remek választás emésztési panaszok vagy a gyomor megbetegedései esetén. Ilyenkor ajánlott tea formájában fogyasztani. Tinktúrája alkalmas fejfájás kezelésére.

Vörös szil

Torokfájásra, vagy ha egyszerűen csak valami irritálja a torkotokat, nyugodtan igyatok egy vörös szil teát. Garantáltan segíteni fog.

Almaecet

Ez az egyik kedvenc csodaszerem. Segíthet a fogyásban, a szervezet egészségének fenntartásában. Tegyetek egy evőkanállal egy pohár vagy egy üveg vízbe, és fogyasszátok! Legjobb, ha reggel éhgyomorra isszátok. Segít az emésztőrendszeri panaszok feloldásában, gyomorrontás vagy ételmérgezés esetén. Lerövidíti a betegségek időtartamát.

Aloe vera

Legyen egy szép, egészséges növényed otthon, aminek a leveléből bármikor lecsippenthetsz égési sérülések kezelésére.

Varázsmogyoró vagy csodamogyoró

Karcolások, vágások kezelésére kiváló, de kozmetikai célokra is alkalmazható, például tonizáló hatása miatt. Szülés után a hasbőr kezelésénél is felhasználhatjátok.

A házi patika összetevőinek száma szinte végtelen. Fentebb hoztam néhány ötletet, de kellő utánajárással, illetve ismerősökkel, barátokkal való beszélgetés, tapasztalatok alapján a lista tovább bővíthető. Így sosem maradtok segítség nélkül a mindennapokban, ha valami hirtelen kellemetlenség történik.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.