Menü

Miért jó kempingezni?

Ha valaki a vakáció alatt a lehető legtöbbet szeretné a szabadban tölteni, a természetben lenni, a csillagos ég alatt aludni, akkor a legjobb, amit tehet, hogy elmegy kempingezni, hiszen ez egy óriási kaland. Életünk nagy részét falak között töltjük, zárt térben dolgozunk, zárt helyen élünk, a covid óta pedig a home office és az online tanítás/tanulás még inkább előtérbe került.

A természetben egyre kevesebb időt töltünk, keveset táborozunk, sátrazunk, kempingezünk, pedig gyerekekkel ez az egyik lehető legizgalmasabb családi vakációs program!

Nagyszerű a szabadban pihenni és akár – amíg az idő engedi – hétvégente otthon is ki lehet tenni egy sátrat a kertbe, matracot a teraszra. Bár a kempingezés nélkülözi a luxust, amit a hotelek, wellness szállodák, panziók nyújtanak, mégis egy egészen különleges élményben lehet részünk.

A kempingezés az egészségünkre is jó hatással van, hiszen több sétával, gyaloglással jár, védi a testet és lelket. A sátrazás visszakapcsolódást enged a természethez, kikerülve otthonunk falai közül.

A kempingezés visszavisz minket egy olyan helyre és időbe, ahol magunknak kell gondoskodunk mindenről, ezáltal jobban megélhetjük a pillanatot. Nem vonja el a figyelmünket a természet adta lehetőségekről a sok luxuscikk és elektronikai eszköz, nem fogunk „kütyüzni”, laptopot és televíziót nyomkodni, a gyerekek sem az Xbox előtt ülnek naphosszat.

Nem is gondolnánk, hogy ez mennyire jó hatással lehet pszichés állapotunkra. A kempingezés adta élményekkel bámulatos látványban lehet részünk, gondoljunk csak egy éjszakai csillagnézésre a szabad ég alatt fekve. A sátorból kilépve egy ilyen csodálatos látvány fogad.

A sátrazás, kempingezés alatt ne hagyjuk ki a tábortűz gyújtásának élményét, természetesen csak a kijelölt helyen és engedélyezett időszakban. A tábortűz körül táncoló lángokat nézni mindig különleges megnyugvást és békét hoz, cserkész koromban sokat énekeltünk a tábortűz körül, gyerekkorom legmeghatározóbb élménye, miért ne adhatnám meg ezt a különleges érzést a gyermekeimnek is?

A tartásproblémák orvoslásától kezdve az alvásminőség javulásán át számtalan egészségügyi előnyhöz juttat minket, ha időnként ledobjuk a cipőt és mezítláb sétálunk, a kempingezés pedig tökéletes alkalom ennek kipróbálására.

Magyarországon számtalan kempinghely hívja a természetkedvelőket, akár családdal, akár barátokkal vágunk neki a kalandnak. A toplisták élén találjuk a badacsonyi, zánkai, siófoki, zamárdi kempingezőhelyeket, de az ország más részein is kiváló lehetőségek várnak.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.