Menü

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mint említettem a bizonyos időközönkénti vérvétel az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges, a vérvétel előtt azonban nem árt tájékozódni a kerülendő tennivalókról. A legtöbb laborvizsgálat éhgyomri, azonban nem minden esetben szükséges éhgyomorra érkezni, erről az orvossal, laboratóriummal kell egyeztetni.

Ami az étkezést illeti, ilyenkor a vizsgálatot megelőző 10-12 órában már nem szabad enni, az utolsó étkezés tehát a korai könnyű vacsora, melyben mellőzzük a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, italok közül pedig az alkoholt, melyet már a vérvétel előtti 1-2 napban sem javasolnak.

A tartós éhezés is kerülendő laborvizsgálat előtt, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja.

A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében, ezért érdemes mellőzni.

Vérvétel előtt egy kis víz fogyasztása megengedett, sőt ajánlott, azonban kerülendő a tea, a kávé, a tej, illetve az ízesített italok, üdítők is.

Mi a helyzet a testedzéssel?

Amikor vérvételre készülünk, vegyük figyelembe, hogy a vizsgálatot megelőzően a megerőltető testmozgás vagy munkavégzés nem ajánlott. A nehéz edzéseket ekkor kerüljük.

Amennyiben valaki gyógyszert szed, örök dilemma, hogy a gyógyszert a vérvétel előtt vegyék be, vagy halasszák utánra, a legjobb mindig, ha találgatás helyett a kezelőorvossal konzultálunk erről. Bizonyos gyógyszerek vérvétel után javasoltak, mások beszedésének időpontját nem szabad eltolni. A vérvétel előtt nagyon fontos jelezni, ha az érintett személy véralvadásgátló készítményeket használ.

Egy vérvételt nem mindenki visel egyformán, van, aki elájul, vagy rosszul lesz, szédül, másokat meg sem visel, aki nehezebben bírja, mindenképp jelezze a vérvételt végző személynek.

A laborvizsgálat eredményét ma már online is elérhetjük az EESZT rendszerében, ha valaki nem tud személyesen visszamenni a leletéért.

Magas pulzus csökkentése otthon: 6 egyszerű módszer, ami segíthet

Magas pulzust rossz szokások és betegségek is okozhatnak. Felnőttek esetében a normális nyugalmi pulzusszám 60 és 100 ütés/perc között mozog. Bár a pulzusszám egyénenként, bizonyos értékek felett és alatt veszélyes lehet.

Az érintés valódi erővel bír

Az ember társas lény, vágyik a megértésre és a bizalommal teli kapcsolatokra. Ezek nélkül elveszettnek és boldogtalannak érezzük magunkat. Szociokulturális közegtől függően más és más szerepe lehet az érintésnek, és ami a nyugati társadalmakban teljesen megszokott, az más kultúrákban talán nem annyira. Az viszont tény, hogy az ember alapvetően jobban érzi magát, ha a nehéz időkben van, aki átölelje, vagy egyszerűen kifejezetheti ilyen módon a szeretetét.

A száraz bőr okai és kezelése

A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, mely nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Viszketéssel, berepedezéssel, érdes tapintással, továbbá hámlással, bőrhúzódással, idősebb korban pedig apró ráncok megjelenésével jár. Igen kellemetlen tünet, melytől a betegek gyakran nem tudnak aludni, illetve az iskolában és a munkahelyen koncentrálni.

Agyvérzés: mi lehet a lelki háttere?

Itthon évi 40-50 ezer szélütés fordul elő, melynek oka a rizikófaktorok halmozott jelenléte. A magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérzsírszint vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellett a lelki tényezők is kockázatot jelenthetnek.

Schroth terápia

Sokféle gerincet érintő betegséget ismerünk, különböző gyógymódokat, mint gyógytorna, fűző viselése, de van egy módszer, ami a gerincferdülés korrigálásában nagyon hatékonynak bizonyul, ez a Schroth terápia.