Menü

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mint említettem a bizonyos időközönkénti vérvétel az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges, a vérvétel előtt azonban nem árt tájékozódni a kerülendő tennivalókról. A legtöbb laborvizsgálat éhgyomri, azonban nem minden esetben szükséges éhgyomorra érkezni, erről az orvossal, laboratóriummal kell egyeztetni.

Ami az étkezést illeti, ilyenkor a vizsgálatot megelőző 10-12 órában már nem szabad enni, az utolsó étkezés tehát a korai könnyű vacsora, melyben mellőzzük a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, italok közül pedig az alkoholt, melyet már a vérvétel előtti 1-2 napban sem javasolnak.

A tartós éhezés is kerülendő laborvizsgálat előtt, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja.

A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében, ezért érdemes mellőzni.

Vérvétel előtt egy kis víz fogyasztása megengedett, sőt ajánlott, azonban kerülendő a tea, a kávé, a tej, illetve az ízesített italok, üdítők is.

Mi a helyzet a testedzéssel?

Amikor vérvételre készülünk, vegyük figyelembe, hogy a vizsgálatot megelőzően a megerőltető testmozgás vagy munkavégzés nem ajánlott. A nehéz edzéseket ekkor kerüljük.

Amennyiben valaki gyógyszert szed, örök dilemma, hogy a gyógyszert a vérvétel előtt vegyék be, vagy halasszák utánra, a legjobb mindig, ha találgatás helyett a kezelőorvossal konzultálunk erről. Bizonyos gyógyszerek vérvétel után javasoltak, mások beszedésének időpontját nem szabad eltolni. A vérvétel előtt nagyon fontos jelezni, ha az érintett személy véralvadásgátló készítményeket használ.

Egy vérvételt nem mindenki visel egyformán, van, aki elájul, vagy rosszul lesz, szédül, másokat meg sem visel, aki nehezebben bírja, mindenképp jelezze a vérvételt végző személynek.

A laborvizsgálat eredményét ma már online is elérhetjük az EESZT rendszerében, ha valaki nem tud személyesen visszamenni a leletéért.

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

A bőr legfontosabb támogatói

Minden vitaminnak fontos szerep jut egészségünk szempontjából, ám néhánynak kiemelt szerepe van bőrünk egészségének megőrzésében.

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.