Menü

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Tudták, hogy a meditálók keveset alszanak? Azt mondják, azért van kevesebb alvásra szükségük, mert minden meditáció alkalmával felfrissülnek, feltöltődnek és fiatalodnak. Ezek szerint, pedig olyan hatékony, mint az alvás.

A meditálók sokkal nyugodtabbak mentálisan és kiegyensúlyozottabbak érzelmileg. Kevesebbet aggódnak, nem rohannak, kevesebbet haragosak, egészségesebbek, kevésbé irányítják őket a félelmeik és egészségesebbek, mert elégedettek az életükkel.

A meditációhoz mindössze egy csendes hely kell, ahol kizárhatjuk a külvilág zavaró tényezőit, behunyhatjuk a szemünket és koncentrálhatunk a légzésünkre, a gondolatainkra. Nem kell irányítani a meditációt, elkalandozhatunk a gondolatainkban.

Miért jó meditálni?

Aki kipróbálja és rendszeressé teszi az életében, azok beszámolnak arról, hogy csökkenti a stresszt, napról napra javítja a koncentrációt, segít a nyugodt alvásban, az ellazulásban.

Hozzáértők szerint csökkenti a fájdalomérzetet, a vérnyomást, melyet összefüggésbe hoznak a lelkiállapottal. A meditáció hozzájárul a mentális egészségünkhöz,

Bebizonyították azt is, hogy a meditálók agya magasabb szinten működik, ezért nagyon sok felsővezető él a meditáció adta lehetőségekkel.

A meditáció fiziológiai jótékony hatásai közé sorolható, hogy alacsonyabb az oxigén igény, lassul a légzés, csökken a szívverések száma, növekszik a teherbírás, csökken az aggódás, a stressz, a feszültség, enyhül az izmok feszülése, segít a menstruáció előtti időszakban és műtétek után a felépülésben. A meditáció erősíti az immunrendszert, segíti a súlyleadást, a megfelelő koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát, kiváló fejfájáscsillapító, így migrén ellen is ajánlott.

Talán az egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy harmonizálja az endokrin rendszert (belső elválasztású mirigyek működését), gyógyíthatja a terméketlenséget.

Gyógyír az elmére is, hiszen önbizalomnövelő, megszabadít a stressztől és a félelmektől, növeli a kreativitást, fejleszti a memóriát és ezáltal a tanulási képességet, lassítja az időskori demencia kialakulását, hatására javulnak az emberi kapcsolatok.

A meditáció csökkenti az agresszivitást, segíti a leszokást a függőségekről, csökkenti az alvásproblémákat.

Spirituális erejénél fogva megteremti az elme békességét és harmóniáját, segíti az önmegvalósítást, bölcsebbé tesz, erősíti a hitünket.

Még sorolhatnánk az előnyeit, az eddigiek függvényében azonban azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni.

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Önre is jellemző az őszi szorongás?

A téli depresszióról már biztosan halottunk, ám az őszi szorongás jelensége is közismert, sokan mégsem veszik észre magukon.

Mivel segítsük a friss szülőket?

A szülés és születés eufórikus élménye körbelengi az újonnan született vagy gyarapodó kis családot, mindenki szeretne kicsit részese lenni az örömnek, de nem biztos, hogy egy újdonsült anyuka, vagy apuka pont erre vágyik. Néhány jó tanács egy háromgyerekes anyukától.

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti.
Online világ, valódi futás, mit jelent ez?