Menü

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

A strandolás kellemetlen velejárói között találkozhatunk felfázással, fülgyulladással, húgyúti diszkomfortérzettel, hólyagproblémákkal, fertőzésekkel, körömgombával, hasmenéssel, pedig sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a leggyakoribb nyári megbetegedéseket.

Az egyik leggyakoribb betegség a fülgyulladás, mely strandolás alkalmával meglehetősen gyakran fordul elő, nagyon fájdalmas lehet és az esetek nagy részében szakorvosi tisztítást, kezelést igényel. A gyerekek nagy része már találkozott a középfülgyulladással, mely igen fájdalmas betegség.

Allergiás nátha, szénanátha egész nyáron jelen lehet az életünkben, szem- és torokviszketést, orrdugulást, tüsszögést és vizes orrfolyást okozva. Természetes vizeink partján, zöldövezetben erősebb lehet a pollenkoncentráció. Szakorvos által javasolt kezeléssel, orrspray használatával, tablettával védekezhetünk ellene.

A strandolás veszélyei között említhetjük a napszúrást, mely ellen sapkával, a fej eltakarásával védekezhetünk, kerüljük a déli meleget, a közvetlen napsugárzást, a nem szellőző ruhákat és a melegben végzett, kimerítő fizikai munkát, sportot.

Hűvös, árnyékos helyen tartózkodjunk, egész nap sok folyadékot kortyolgatva, ha erre nem figyelünk, könnyen a kiszáradhatunk. Aki hőségben sokat napozik, keményen dolgozik, és nem iszik eleget, szédülni kezd, ez már a kiszáradás jele.

A strandon és az uszodában terjedő fertőzések között sajnos előfordulnak a nemi szervi fertőzések, ugyanis a meleg vízben könnyen elszaporodhatnak a nemi betegségeket okozó baktériumok, a nők találkozhatnak strandolás után a hólyaghurut problémájával.

Három kisgyerekünk van, a strand velük igazi aknamező, nagyon kell rájuk figyelni, sérülés, horzsolás sajnos előfordulhat önfeledt játék közben, így mindig van nálunk fertőtlenítő és ragtapasz. Talán nem a strandolás veszélyei között tartjuk számon, de mióta a Balaton partján strandolásunk alkalmával a kisfiam hátába egy kullancs kapaszkodott, így azóta erre is figyelek.

Strandolás után érdemes megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs.

Aki nyaralni indul, mindenképp készítsen útipoggyászába fájdalom- és lázcsillapítót, orrcseppet, széntablettát, sebtapaszt. Megnyugtató, hogy a medencés strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, a közegészségügyi előírásokat betartva működik. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szabadvizek veszélyeiről és a fürdőzés szabályairól a következő weboldalon is olvashatunk:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bkkb/aktualis/a-szabadvizek-veszelyei-es-a-furdozes-szabalyai

Kérem fokozottan vigyázzanak a gyermekeikre és kerüljék a fürdésre alkalmatlan helyeket! Jó strandolást kívánok!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.