Menü

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

A strandolás kellemetlen velejárói között találkozhatunk felfázással, fülgyulladással, húgyúti diszkomfortérzettel, hólyagproblémákkal, fertőzésekkel, körömgombával, hasmenéssel, pedig sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a leggyakoribb nyári megbetegedéseket.

Az egyik leggyakoribb betegség a fülgyulladás, mely strandolás alkalmával meglehetősen gyakran fordul elő, nagyon fájdalmas lehet és az esetek nagy részében szakorvosi tisztítást, kezelést igényel. A gyerekek nagy része már találkozott a középfülgyulladással, mely igen fájdalmas betegség.

Allergiás nátha, szénanátha egész nyáron jelen lehet az életünkben, szem- és torokviszketést, orrdugulást, tüsszögést és vizes orrfolyást okozva. Természetes vizeink partján, zöldövezetben erősebb lehet a pollenkoncentráció. Szakorvos által javasolt kezeléssel, orrspray használatával, tablettával védekezhetünk ellene.

A strandolás veszélyei között említhetjük a napszúrást, mely ellen sapkával, a fej eltakarásával védekezhetünk, kerüljük a déli meleget, a közvetlen napsugárzást, a nem szellőző ruhákat és a melegben végzett, kimerítő fizikai munkát, sportot.

Hűvös, árnyékos helyen tartózkodjunk, egész nap sok folyadékot kortyolgatva, ha erre nem figyelünk, könnyen a kiszáradhatunk. Aki hőségben sokat napozik, keményen dolgozik, és nem iszik eleget, szédülni kezd, ez már a kiszáradás jele.

A strandon és az uszodában terjedő fertőzések között sajnos előfordulnak a nemi szervi fertőzések, ugyanis a meleg vízben könnyen elszaporodhatnak a nemi betegségeket okozó baktériumok, a nők találkozhatnak strandolás után a hólyaghurut problémájával.

Három kisgyerekünk van, a strand velük igazi aknamező, nagyon kell rájuk figyelni, sérülés, horzsolás sajnos előfordulhat önfeledt játék közben, így mindig van nálunk fertőtlenítő és ragtapasz. Talán nem a strandolás veszélyei között tartjuk számon, de mióta a Balaton partján strandolásunk alkalmával a kisfiam hátába egy kullancs kapaszkodott, így azóta erre is figyelek.

Strandolás után érdemes megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs.

Aki nyaralni indul, mindenképp készítsen útipoggyászába fájdalom- és lázcsillapítót, orrcseppet, széntablettát, sebtapaszt. Megnyugtató, hogy a medencés strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, a közegészségügyi előírásokat betartva működik. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szabadvizek veszélyeiről és a fürdőzés szabályairól a következő weboldalon is olvashatunk:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bkkb/aktualis/a-szabadvizek-veszelyei-es-a-furdozes-szabalyai

Kérem fokozottan vigyázzanak a gyermekeikre és kerüljék a fürdésre alkalmatlan helyeket! Jó strandolást kívánok!

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Önre is jellemző az őszi szorongás?

A téli depresszióról már biztosan halottunk, ám az őszi szorongás jelensége is közismert, sokan mégsem veszik észre magukon.

Mivel segítsük a friss szülőket?

A szülés és születés eufórikus élménye körbelengi az újonnan született vagy gyarapodó kis családot, mindenki szeretne kicsit részese lenni az örömnek, de nem biztos, hogy egy újdonsült anyuka, vagy apuka pont erre vágyik. Néhány jó tanács egy háromgyerekes anyukától.

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti.
Online világ, valódi futás, mit jelent ez?