Menü

Mi az a rosacea?

A Rosacea, akár hajlamként, akár bőrbetegségként tekintünk rá, egy létező probléma, ami bár véglegesen nem orvosolható, megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel kordában tartható.

A Rosacea általában azoknál jelentkezik, akik világos hajjal és szemmel, valamint fehér bőrrel rendelkeznek. Persze nem mindenkinél jelentkezik, aki ilyen tulajdonságokkal bír, de a leggyakrabban a nagyon világos pigmentációjú embereknél fordul elő. Már fiatal felnőttkorban is jelentkezhet, de általában 30 éves kor körül figyelnek fel rá. A nők esetében gyakoribb, valószínűleg a kozmetikumok használata miatt.

A Rosacea tipikusan csak az arcbőrön jelentkezik, ott is meghatározott régiókat érint. Általában az orcák, a homlok és az orr az, ahol a tünetek jelentkeznek, de ritkábban a szemeken, pontosabban a kötőhártyán és a szaruhártyán is megjelenhet.

Jelenleg nem ismerjük a pontos okát, azonban az elfogadott elmélet az, miszerint genetikai hajlam, az arcban található erek beidegzése és az immunrendszer zavara együttesen felel a Rosacea kialakulásáért, valamint egyéb kiváltó okok is rásegíthetnek a folyamatra. Egyesek úgy gondolják, az úgynevezett Demodex atka is szerepet játszhat az idővel egyre súlyosabb tünetek kialakulásában.

Hogy mik azok az egyéb kiváltó okok? Ilyen lehet a kozmetikumokban található kemikáliák, az alkoholos italok, a fűszeres ételek, az UV-sugárzás, a stressz és a magas és alacsony hőmérséklet hirtelen váltakozása.

A betegségnek a leggyakoribb tünete a bőrpír, gyakorlatilag minden esetben megfigyelhető, amit az orcán és a homlokon lévő erek kitágulása okoz. Ez a legelső tünet is egyben, valamint a betegséget stádiumokra szokták osztani és a bőrpírrel jelentkező kezdeti stádium az első. Másik néven kuperózis – amit sokszor tévesen külön betegségként emlegetnek – vagy eritemato-teleangiektatikus rosacea.

A Rosacea második stádiumában már az aknéra emlékeztető gyulladt csomók is megjelennek és fokozódik az arcpír is. Az érintett régiók ugyanazok, mint a kezdeti fázisban, itt is az orcákra, a homlokra és az orr területére korlátozódik az értágulat. Bár nagyon hasonlít az aknéhoz, itt egyértelműen jelzi az érintett terület, hogy nem arról van szó, mivel az aknés gyulladások szinte mindig megjelennek a háton, vállon és mellkason is.

A harmadik stádium a fimatózus rosacea. Ekkor a bőr megvastagodik és dudorok keletkeznek rajta, egyenetlen lesz, karfiol-szerűen megduzzad. Ez tipikusan az orron és az állon figyelhető meg, ez az, amit népi nyelven ’borvirágos’ orrnak is neveznek. Sajnos, ha nem kezelik, a Rosacea az első stádiumból idővel biztosan a harmadik stádiumba ér és ekkor már csak sebészeti beavatkozással kezelhető. Éppen ezért érdemes már az első tünetek megjelenése után orvoshoz vagy szakorvoshoz fordulni, mivel megfelelő kezeléssel és a kiváltó okok felismerésével rendkívül jól kordában tartható.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!