Menü

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.

A legfontosabb kérdés, hogy mikor jelenik meg a növény és milyen pollenkoncentrációban, nos augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű tüneteket okoz, melyek az ősz közeledtével egyre erősödnek. Ezzel egy időben pedig fokozatosan erősödnek a parlagfű allergia tünetei. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Sajnos, aki eddig nem tapasztalta magán a tüneteket, azoknál is jelentkezhetnek a parlagfű allergia kellemetlen velejárói. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is felnőttkorban.

Ha nem kezeljük az allergiát, a betegség súlyosbodik, a tünetek felerősödhetnek, a panaszok időről időre visszatérnek és egyre jobban gyötörhet bennünket, ezért az allergiát nem lehet félvállról venni, nem tanácsos átsiklani felette, hanem időben orvoshoz kell fordulni, aki allergiavizsgálattal megállapítja mely pollenre reagálunk érzékenyen és milyen kezeléssel enyhíthető a betegség.

A vizsgálat alkaros bőrpróbával, vagy vérből történik.

Az allergia hirtelen támad, a kivörösödött szemek, könnyezés és tüsszögés, viszketés és orrfolyás, orrdugulás nagyon megnehezíti a mindennapjainkat, utóbbi pedig a későbbiekben akár orrmelléküreg-gyulladássá is súlyosbodhat. Kezeletlen allergiánál allergiás asztma is kialakulhat, mely rohamszerűen jelentkező száraz köhögéssel, légzési nehézséggel és légszomjjal jelentkezik.

A kiütés szintén egy jellegzetes tünet, ez is arra utal, hogy a parlagfű pollenjei milyen agresszívek. A parlagfű allergia tünetei kezelhetők tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray.

Aki tartós kezelésben gondolkodik, neki javasolt az immunterápia, mely évekig tartó kezeléssel az immunrendszer működését állítja helyre.

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében.

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Az őszi időjárás lélektani hatásai

Előbb utóbb elkövetkezik az ősz, vele együtt pedig az őszi időjárás is, avagy viharok, esők, és a hűvösebb időjárás. A nyár a legtöbb embert a szabadba hívja, míg ősszel ennek ellenkezője játszódik le, és mindenki beltérbe húzódik. Sokunkat az őszi időjárás különböző módokon, de megvisel: fáradtak, ingerültek, kimerültek leszünk. Arra nézhetünk meg néhány tippet ebben a cikkben, hogy mit tehetünk ez ellen, valamint azt, hogy egy-egy helyzetben hogyan tehetünk ezen rossz érzések ellen.

Vegyünk szárítógépet, vagy ne?

Szárítógép vásárlásánál megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nagyon hasznos és praktikus, mások szerint felesleges és értelmetlen kiadás. Most megvitatjuk a szárító fő előnyeit és hátrányait.

Tenger, maga a terápia

Milyen sokat mondogatjuk, hogy elmennék egy kis tenger útra, hogy feltöltődjek. Nem is tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, mint amekkora haszna lehet szervezetünkre. Sokan bele sem gondolunk, hogy a tenger terápiás jellege mennyire jelentős, nem csak pszichésen, hanem fizikailag is.