Menü

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Ádám fiam hanyagtartására és lúdtalp problémájára az ortopéd orvosunk – sok más egyéb mellett - legfőképp az úszást javasolta. Természetesen járunk gyógytornára szakemberhez, otthon is végezzük a meghatározott gyakorlatokat, sokat jár mezítláb, mászókázik, sportol, a megfelelő anatómiai szandikat választottuk neki s most úgy tűnik az úszás is az életünk részévé fog válni. Vajon miért ajánlott és milyen jótékony hatásai vannak az úszásnak kisgyermekkorban?

Ami a gyerekkori fejlődési szinteket illeti, köztudottan egymásra épülnek, ezért bármely szint kimaradása, eltérése módosíthatja a normális fejlődési folyamatot. Az úszás mellett szól, hogy szakemberek egyöntetű álláspontja szerint az egyetlen olyan sportág, amely szinte az összes izmot igénybe veszi, arról nem is beszélve, hogy a légzést is szabályozza.

A medencében minden úszással eltöltött edzés hatására javul a szövetek, sejtek oxigénellátása, s a szellemi teljesítményt is fokozza. Dolgoztatja az izmokat, nagyon összetett mozgásforma, mely során a test igen nagy edzésnek van kitéve. Edzi a tüdőt, szívet és eközben még az ízületeket is kíméli, természetesen fontos, hogy helyesen ússzunk, a megfelelő technikát elsajátítva.

Úszás közben fokozódik az endorfintermelés, tehát boldogsághormont szabadít fel, valamint csökkenti a stresszt.

A gyermekkorban azért különösen fontos az úszás, mert növeli és erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat, mondhatni az úszás a tartáshibák megelőzésének egyik legjobb formája, melyet ortopéd orvosok is javasolnak.

Egy iskolás gyermek rengeteget ül az iskolapadban, sokszor görnyedve, hanyag tartással, melyen a számítógépes online élet, a „home office” és otthoni online tanulás egyáltalán nem segített, sőt! Az úszás hatására a csontok megvastagodnak, nő a csontok szilárdsága, teherbíró képessége.

Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, mellyel érdemes már gyermekkorban megismerkedni. Érdemes tehát a gyermekeinknek úszással megtölteni a szabadidejét, hogy a későbbiekben sokkal erősebb, teherbíróbb csontozatuk és gerincük lehessen.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.