Menü

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Ádám fiam hanyagtartására és lúdtalp problémájára az ortopéd orvosunk – sok más egyéb mellett - legfőképp az úszást javasolta. Természetesen járunk gyógytornára szakemberhez, otthon is végezzük a meghatározott gyakorlatokat, sokat jár mezítláb, mászókázik, sportol, a megfelelő anatómiai szandikat választottuk neki s most úgy tűnik az úszás is az életünk részévé fog válni. Vajon miért ajánlott és milyen jótékony hatásai vannak az úszásnak kisgyermekkorban?

Ami a gyerekkori fejlődési szinteket illeti, köztudottan egymásra épülnek, ezért bármely szint kimaradása, eltérése módosíthatja a normális fejlődési folyamatot. Az úszás mellett szól, hogy szakemberek egyöntetű álláspontja szerint az egyetlen olyan sportág, amely szinte az összes izmot igénybe veszi, arról nem is beszélve, hogy a légzést is szabályozza.

A medencében minden úszással eltöltött edzés hatására javul a szövetek, sejtek oxigénellátása, s a szellemi teljesítményt is fokozza. Dolgoztatja az izmokat, nagyon összetett mozgásforma, mely során a test igen nagy edzésnek van kitéve. Edzi a tüdőt, szívet és eközben még az ízületeket is kíméli, természetesen fontos, hogy helyesen ússzunk, a megfelelő technikát elsajátítva.

Úszás közben fokozódik az endorfintermelés, tehát boldogsághormont szabadít fel, valamint csökkenti a stresszt.

A gyermekkorban azért különösen fontos az úszás, mert növeli és erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat, mondhatni az úszás a tartáshibák megelőzésének egyik legjobb formája, melyet ortopéd orvosok is javasolnak.

Egy iskolás gyermek rengeteget ül az iskolapadban, sokszor görnyedve, hanyag tartással, melyen a számítógépes online élet, a „home office” és otthoni online tanulás egyáltalán nem segített, sőt! Az úszás hatására a csontok megvastagodnak, nő a csontok szilárdsága, teherbíró képessége.

Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, mellyel érdemes már gyermekkorban megismerkedni. Érdemes tehát a gyermekeinknek úszással megtölteni a szabadidejét, hogy a későbbiekben sokkal erősebb, teherbíróbb csontozatuk és gerincük lehessen.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.