Menü

Hazánk különleges barlangrendszerei

Hova menjünk itthon kirándulni? – vetődik fel a kérdés, amire a válasz legtöbbször az, hogy egy szép erdő közeli helyre, vízpartra vagy esetleg egy várhoz, vagy a Balatonhoz. Olyat ritkán hallani, hogy menjünk kirándulni egy barlanghoz, vagy föld alatti rendszerhez. Pedig hazánkban igenis vannak jól kialakított, szép barlangrendszerek, amelyek között sokszor igazi különlegességeket lelhetünk, ebben a cikkben ezek közül nézhetünk meg néhányat.

Szent-István barlang

A Lillafüred mellett található barlangot a látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett cseppkőképződményei teszik feledhetetlenné. A szinte 100%-os páratartalmú levegő nagyon tiszta és pollenmentes, ezért légúti megbetegedésekben szenvedők is gyakran keresik fel az István-barlangot. Ráadásul a túra nem igényel nagyobb felkészülést, a tárlatvezetés 30 perc körül van az előzetes információk alapján. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a barlangban egész évben 10 °C fok körül van a hőmérséklet, emiatt érdemes megfelelően öltözködni.

Szelim-lyuk

A régészeti szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bíró barlang Tatabányán található, és gyalogosan könnyen megközelíthető. A neandervölgyi ősember által használt üreg fokozottan védett hely és a belső csarnok méretére a legjobb kifejezés az, hogy gigantikus, noha maga a barlang nem túl nagy. A tetején beáramló fénynek köszönhetően a barlang területe világos, és ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a Tatai-medencére való panorámakilátást sem. Másrészt a barlang előnye, hogy teljesen ingyenesen és tárlatvezetés nélkül látogatható.

Szemlő-hegyi barlang

Budapesten a II. kerületben található a jól kiépített és látogatóbarát üregrendszer. A helyszín előnye a frekventáltsága, emellett minden terem más látnivalót rejt, ami közül az egyik legszebb a virágoskert, amely nevét a borsókövekből és karfiolokból évmilliók alatt létrejött képződményekről kapta. A teljes barlang 2,2 km hosszú, ebből vezetett barlang túrával 300 métert járhatunk be. A 10 teremből álló barlangi bemutató igazi élménykirándulás lehet a család minden tagjának, azonban a belépőjegy 2500 forint körül van, valamint legtöbbször csak 10:00-16:00 között lehet látogatni a barlangot.

Sziklakórház

A Budai Vár alatt található barlangrendszerben egy igazán különleges létesítmény, a Sziklakórház kapott helyet, amely a 2. világháborúban valóban kórházként funkcionált részben a háborús sérültek ellátására. A helyet 2018-ban a legjobb európai múzeumnak választották, amely kitüntetésre történelmi szerepe miatt rászolgált. A látogatás során egy időutazás részesei lehetünk 60 perc erejéig, ahol az emberség a történelem legsötétebb óráiban is felülírt mindent, emiatt viszont nem feltétlenül családi programnak ajánlott, mivel a hely igazi átéléséhez szükség van történelmi ismeretekre is.

Istállóskői-barlang

A Bükk hegység második legmagasabb pontján lévő üreg hazánk egyik leglátogatottabb barlangját rejti, ahonnan a világ legrégebbi íjaihoz használt csonthegyecskék kerültek elő. Az 57 m hosszú Istállós-kői, vagy más néven ősember-barlangot Szilvásvárad felől, a Szalajka-völgyön keresztül lehet legegyszerűbben megközelíteni, és mivel a barlang magasan a hegy oldalában fekszik, valamint a bejárathoz szerpentines erdei út vezet, csak megfelelő túracipővel vágjunk neki ennek az útnak, és készüljünk fel, hogy a túra igényel egy kis sétálást is, valamint rossz idő esetén nem biztos, hogy a legjobb program a meredek földút miatt.

Miskolctapolca: Barlangfürdő

Észak-Magyarország egyik legkülönlegesebb barlangja Miskolctapolcán található, amely ma élményfürdőként üzemel, valamint az egész környék a turistákra épült rá. A Tavas-barlang vize kellemes, 30 °C-os hőmérsékletű, míg levegője gyógyhatású. A természet alkotta járatokban igazán jólesik a pihenés, így tökéletes program az egész család számára a barlangban rejlő természeti képződmény felkeresése. Ennek következményeként viszont eléggé látogatott, így érdemes felkészülni, hogy általában sokan szoktak a helyszínen lenni, valamint jelenleg a belépő egy felnőtt számára 5700 forintba kerül. (kép forrása:http://barlangfurdo.hu/belteri-medencek)

Aggteleki cseppkőbarlang

Az iskolai kirándulások közkedvelt helye a Baradla-barlangrendszer, valamint az Aggteleki cseppkőbarlang, amely cseppkőoszlopaival és tágas tereivel valódi csemege a látogatók számára. Az UNESCO világörökség részét képező barlangban több útvonal vezet végig, amelyek erőnléttől függően az 1 órás könnyű sétától kezdve egészen a 6-7 órás kalandtúrák közül válogathatunk. Másrészt a helyszínen nem csak gyalogtúrákra van lehetőség, hanem bejárhatjuk a környező helyszínt kerékpárral, lóval, valamint a környező erdőségek is rengeteg kisebb látványosságot rejtenek. Valamint lehetőségünk van egyedül is bejárni a barlang bizonyos részeit, míg más részek csak tárlatvezetés keretein belül érhetőek el.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.