Menü

Mit jelent, hogy egy termék organikus és parabénmentes?

Nagy divatjukat élik és nagyon népszerűek a bio, az organikus, a parabénmentes termékek. Vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Ha egy terméken feltüntetik, hogy natúr kozmetikum, akkor a gyártónak bizonyos kozmetikai alapanyagokat vagy eljárásokat mellőznie kell a termék gyártása során.

A bio vagy organikus kifejezés azt jelenti, hogy a terméknek ellenőrzött ökológiai termelésből származó alapanyagot kell tartalmaznia.

Mik a parabének és mit jelent az, hogy egy kozmetikum parabénmentes?

A parabének olyan vegyületek, melyeket krémek, kozmetikumok tartósítására használnak. Leginkább baktérium- és gombaölő tulajdonságait használják ki a termékek előállítása során. A parabéneket a bőr kis mennyiségben jól tolerálja. 2010-ben tört ki a parabének körüli első botrány. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a kutatások alapján a parabén a szervezetbe kerülve ösztrogénszerűen viselkedik.

Sajnos tanulmányok szerint a parabéneket azóta is egyre inkább összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával. Kutatások hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek a vegyületek befolyásolhatják az ösztrogén termelését, gyorsíthatják a bőr öregedését.

Szerencsére egy EU szabályozás szerint egy készítményben nem haladhatja meg a 0,4%-ot a parabének aránya, ez pedig kis mennyiség, mely elvileg nem okozhat gondot, azonban nem árt kerülni az ezeket tartalmazó termékeket, kozmetikumokat.

Ezzel tartósítják a testápolási termékeket, az arc- és hajápolási termékeket, a borotválkozási termékeket, higiéniai termékeket.

A parabének nemcsak a kozmetikumokban vannak jelen, hanem az ételeinkben, élelmiszereinkben, gyógyszereinkben is. Élelmiszerekben az E214-E219 jelölésről ismerhetjük fel, míg a kozmetikai termékek összetételében ilyen neveken futnak: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate.

Némi megnyugvást jelent, hogy az emberre nézve közvetlenül nem mérgező, probléma a halmozódással van.

Ha megtehetjük vásároljunk bio, vagy organikus készítményeket, bár áruk magasabb, mérlegeljük, hogy cserébe kevesebb mellékhatással kell számolnunk, jobb az érzékeny bőrűeknek, illetve nem váltanak ki allergiás reakciókat, így mindenféleképpen ajánlott az organikus és parabénmentes termékek használata.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.