Menü

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Sajnos, ahogy beköszönt a nyár, nem csak a vízpartok környékén szaporodnak el a szúnyogok és más rovarok, hanem a falvakban és a városokban is. Általában szervezett, országos szintű irtásokkal próbálják kordában tartani a populációt, ám sokszor nem feltétlen oldja meg a teljes problémát, így mindenki kénytelen valamilyen egyéb módon megküzdeni a szúnyogokkal.

Leggyakrabban a vény nélkül kapható szúnyog-és általános rovarriasztó szerekhez nyúlunk, ám nem mindegyik válik be, illetve az illatuk sem kellemes, érthető módon. Előfordulhat az erősebb készítményeknél a bőr irritációja is, így sokszor azt ajánlják, hogy vékony, de hosszú ujjú ruházatban menjünk inkább a szabadba.

Ezzel szemben választhatunk természetes szúnyogriasztó szereket is, amik nem csak hatásosak, de van, amelyiknek kifejezetten kellemes aromája van és biztosan nem okoz semmilyen irritációt a bőrön. Lehet ez gyógynövény, fűszernövény vagy zöldség.

Az egyik ilyen természetes szúnyogriasztó gyógynövény a macskamenta. Bár a macskafélék rajonganak érte, a szúnyogokat hatékonyan távol tartja. Hatásosságát a benne található olajoknak köszönheti, ráadásul sokak szerint sokkal jobban működik, mint a szokásos, boltokban és drogériákban kapható szúnyogriasztó szerek.

Szintén jól működik az egyik nálunk is sokak által kedvelt fűszernövény, a rozmaring. A benne található aromás illóolajoknak köszönhetően a macskamentához hasonlóan jól véd a szúnyogok ellen, mivel számukra kábító hatású.

Egy, a már az ókori Görögországban is ismert és alkalmazott illóolaj a geránium illóolaj. Amellett, hogy az idegek nyugtatására használták, rájöttek, hogy a bőr és a haj egészségét is megőrzi, valamint bizonyos komponensei miatt – mint például a citronellol – kiváló rovarriasztó.

Talán randi előtt érdemes nem a következő módszert választani, ám tagadhatatlan, hogy a fokhagyma rendkívül hatékonyan tartja távol a rovarokat, különösen a szúnyogokat. Akár nyersen elfogyasztva is hatásos, de ha esetleg nem szeretjük az ízét, akkor kapszula formájában is elfogyaszthatjuk, majd így, a bőrünkön keresztül kipárologva fejti ki hatását.

A fenti példákon túl hasonló hatásokkal rendelkezik a neem olaj, organikus szójaolaj, citromfű, bazsalikom, levendula, körömvirág és borsmenta is.

Ha igazán biztosra akarunk menni, akár egy speciálisan erre a célra készített olajkeverékkel is próbálkozhatunk. A szúnyogriasztó hatású illóolajokból akár kedvünkre is összeállíthatunk keverékeket és párologtatva kipróbálhatjuk hatékonyságukat, de mutatunk mi is egy receptet, amiben mindent azonos mennyiségben, tehát 1-1 arányban kell összekeverni, a hozzávalók pedig a következők: macskagyökér, citromfű, levendula, neem olaj. Ezeket akár össze is keverhetjük valamilyen natúr, illatmentes testápolóval és a bőrünkre kenve is használhatjuk.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.