Menü

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Sajnos, ahogy beköszönt a nyár, nem csak a vízpartok környékén szaporodnak el a szúnyogok és más rovarok, hanem a falvakban és a városokban is. Általában szervezett, országos szintű irtásokkal próbálják kordában tartani a populációt, ám sokszor nem feltétlen oldja meg a teljes problémát, így mindenki kénytelen valamilyen egyéb módon megküzdeni a szúnyogokkal.

Leggyakrabban a vény nélkül kapható szúnyog-és általános rovarriasztó szerekhez nyúlunk, ám nem mindegyik válik be, illetve az illatuk sem kellemes, érthető módon. Előfordulhat az erősebb készítményeknél a bőr irritációja is, így sokszor azt ajánlják, hogy vékony, de hosszú ujjú ruházatban menjünk inkább a szabadba.

Ezzel szemben választhatunk természetes szúnyogriasztó szereket is, amik nem csak hatásosak, de van, amelyiknek kifejezetten kellemes aromája van és biztosan nem okoz semmilyen irritációt a bőrön. Lehet ez gyógynövény, fűszernövény vagy zöldség.

Az egyik ilyen természetes szúnyogriasztó gyógynövény a macskamenta. Bár a macskafélék rajonganak érte, a szúnyogokat hatékonyan távol tartja. Hatásosságát a benne található olajoknak köszönheti, ráadásul sokak szerint sokkal jobban működik, mint a szokásos, boltokban és drogériákban kapható szúnyogriasztó szerek.

Szintén jól működik az egyik nálunk is sokak által kedvelt fűszernövény, a rozmaring. A benne található aromás illóolajoknak köszönhetően a macskamentához hasonlóan jól véd a szúnyogok ellen, mivel számukra kábító hatású.

Egy, a már az ókori Görögországban is ismert és alkalmazott illóolaj a geránium illóolaj. Amellett, hogy az idegek nyugtatására használták, rájöttek, hogy a bőr és a haj egészségét is megőrzi, valamint bizonyos komponensei miatt – mint például a citronellol – kiváló rovarriasztó.

Talán randi előtt érdemes nem a következő módszert választani, ám tagadhatatlan, hogy a fokhagyma rendkívül hatékonyan tartja távol a rovarokat, különösen a szúnyogokat. Akár nyersen elfogyasztva is hatásos, de ha esetleg nem szeretjük az ízét, akkor kapszula formájában is elfogyaszthatjuk, majd így, a bőrünkön keresztül kipárologva fejti ki hatását.

A fenti példákon túl hasonló hatásokkal rendelkezik a neem olaj, organikus szójaolaj, citromfű, bazsalikom, levendula, körömvirág és borsmenta is.

Ha igazán biztosra akarunk menni, akár egy speciálisan erre a célra készített olajkeverékkel is próbálkozhatunk. A szúnyogriasztó hatású illóolajokból akár kedvünkre is összeállíthatunk keverékeket és párologtatva kipróbálhatjuk hatékonyságukat, de mutatunk mi is egy receptet, amiben mindent azonos mennyiségben, tehát 1-1 arányban kell összekeverni, a hozzávalók pedig a következők: macskagyökér, citromfű, levendula, neem olaj. Ezeket akár össze is keverhetjük valamilyen natúr, illatmentes testápolóval és a bőrünkre kenve is használhatjuk.

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében.

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Önre is jellemző az őszi szorongás?

A téli depresszióról már biztosan halottunk, ám az őszi szorongás jelensége is közismert, sokan mégsem veszik észre magukon.