Menü

Kollagén pótlása: mikor, hogyan

Ma már kapható kollagénes csokoládé, ital, italporok, folyadékok, szérumok, arckrémek és igénybe vehetőek különböző kollagénes arckezelések is. Mi mindenre lehet jó a kollagén, miért van rá szükség és miben található meg?

A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban, ám ahogy öregszünk, úgy csökken a termelődése szervezetünkben. Étellel is hozzá juthatunk a megfelelő mennyiséghez, de különböző étrendkiegészítők formájában is, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

A kollagénnek több típusa ismert.

Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, a szervezet minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak.

A II-es típusú kollagén többnyire porcban található, lényegében az összetevője. Ízületi gyulladások esetén erre a kollagénre van szükség.

A III-as típusú kollagén megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban.

A IV-es típusú kollagén alkotja - szakszerűen idézem: „a sejteket támogató hálót”.

Az V-ös típusú kollagén a csontmátrix alkotója, a szaruhártyában és a kötőszövetben létezik.

Ma már számtalan készítmény van piacon, léteznek ízesített italporok, gyümölcsös és egyéb ízekben. Több termék tartalmaz a kollagénen kívül hidrolizált marha kollagént, hialuronsavat, B2-vitamint, biotint, szerves cinket, C és D3-vitamint. A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, így hatékonyabb a felszívódása.

A kollagén természetes úton is pótolható, például a következő forrásokból:

Aloe vera: az aloe vera növény megnöveli a kollagéntermelést.

Algák: Alga manapság a legtöbb bioboltban már kapható, remek forrásai a természetes kollagénnek.

Egészséges táplálkozás: a kollagénutánpótlás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Csontlevesek, kocsonya, zselék, zselatinok tartalmazzák.

Hogy a szervezetünkben lévő kollagént megóvjuk, illetve megelőzzük a kollagén lebomlását a szervezetben, javasolt az egészséges életmód, azaz a magas cukortartalmú ételek és italok mellőzése, valamint az alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése, mérséklése. A túlzott UV sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?