Menü

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.

Lefoglalni a nyári szünet alatt otthon tartózkodó gyermekeinket mind a szülőknek, mind a nagyszülőknek komoly kihívást jelent. A gyerekeim sokat vannak táborokban, azonban nem olcsó mulatság, ez is véges, nem mehetnek minden héten különféle programokra, s nagy örömömre focipálya is van a városunkban, biciklizni is szeretnek, edzésre is járnak egész nyáron, szerencsém van a nagyszülőkkel is, mert fittek, fiatalosak, egészségesek, sokat segítenek, azonban így is sokszor nehéz az unokáik költséghatékony szórakoztatása. (megjegyzés: 5 unoka van a családban)

Abban szerintem egyetértünk, hogy a legjobb, amikor mindenki együtt lehet, az egész család itthon van, akad egy szabad közös hétvége, amikor lehet közös programon gondolkozni, ekkor lehet strandolni, aki teheti elutazni, nyaralni, kirándulni, de otthon is ki lehet próbálni különféle játékokat.

Lehet bunkert építeni, kismedencét kitenni, szabadtéri játékokat előkeresni, tollaslabda, foci és társai, lehet aszfaltkrétával rajzolni az udvarra, vízibombázni, célba dobni, buborékot fújni, de a lakásban is megoldható egy-két „finomabb” tevékenység. Ha nincs otthon autópályánk, színes szalagokból magunk is ragaszthatunk egyet a földre, szőnyegre.

Készíthetünk otthon házilag fagyit, jégkrémet, számtalan recept van a neten.

A kézműveskedést kedvelő kreatív gyerekek számára rengeteg festeni, rajzolni, színezni és vágni való feladat vár kipróbálásra a lakásban, mondjuk az én 3 fiam a gyurmázást is 3 perc alatt unja meg, nem jellemző a kézműveskedés, bár festeni szeretnek, az se köti le őket sokáig.

Nemcsak lányoknak való a varrás, fiúk is varrhatnak vászonra vicces dolgokat.

Bár kétségtelenül nem a legkedveltebb elfoglaltság, de némi olvasni, írni, gyakorolnivaló iskolai anyag is előkerülhet, az én fiam például olvasni tanult meg nemrég, ami gyakorlást igényel a nyári szünetben is, mely nem feltétlen „száraz” könyveket jelent, akár búzadarába, homokba is lehet betűket rajzolni.

Iskolásoknak izgalmas dolog összeállítani a leendő iskolatáskát, tolltartót, iskolakezdési szereket.

Kicsit kalandosabb program sátorozni a kertben, vagy együtt kempingezni valahol, vagy akár fonalakból akadálypályát készíteni, hogy lehessen kúszni-mászni, de néztem egy jó ötletet: lakásban pókemberhálót ugyanezekből, nagyon jópofa feladat lehet.

Remélem jó tippeket hoztam és tetszett az összeállítás, nyári szünet alatt sokféle programra, kreatív elfoglaltságra lesz szükségünk, hogy unatkozás helyett izgalmasan tölthessük el gyermekeinkkel ezt az egész tanévben várva várt pihentető nyári vakációt.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.