Menü

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.

Lefoglalni a nyári szünet alatt otthon tartózkodó gyermekeinket mind a szülőknek, mind a nagyszülőknek komoly kihívást jelent. A gyerekeim sokat vannak táborokban, azonban nem olcsó mulatság, ez is véges, nem mehetnek minden héten különféle programokra, s nagy örömömre focipálya is van a városunkban, biciklizni is szeretnek, edzésre is járnak egész nyáron, szerencsém van a nagyszülőkkel is, mert fittek, fiatalosak, egészségesek, sokat segítenek, azonban így is sokszor nehéz az unokáik költséghatékony szórakoztatása. (megjegyzés: 5 unoka van a családban)

Abban szerintem egyetértünk, hogy a legjobb, amikor mindenki együtt lehet, az egész család itthon van, akad egy szabad közös hétvége, amikor lehet közös programon gondolkozni, ekkor lehet strandolni, aki teheti elutazni, nyaralni, kirándulni, de otthon is ki lehet próbálni különféle játékokat.

Lehet bunkert építeni, kismedencét kitenni, szabadtéri játékokat előkeresni, tollaslabda, foci és társai, lehet aszfaltkrétával rajzolni az udvarra, vízibombázni, célba dobni, buborékot fújni, de a lakásban is megoldható egy-két „finomabb” tevékenység. Ha nincs otthon autópályánk, színes szalagokból magunk is ragaszthatunk egyet a földre, szőnyegre.

Készíthetünk otthon házilag fagyit, jégkrémet, számtalan recept van a neten.

A kézműveskedést kedvelő kreatív gyerekek számára rengeteg festeni, rajzolni, színezni és vágni való feladat vár kipróbálásra a lakásban, mondjuk az én 3 fiam a gyurmázást is 3 perc alatt unja meg, nem jellemző a kézműveskedés, bár festeni szeretnek, az se köti le őket sokáig.

Nemcsak lányoknak való a varrás, fiúk is varrhatnak vászonra vicces dolgokat.

Bár kétségtelenül nem a legkedveltebb elfoglaltság, de némi olvasni, írni, gyakorolnivaló iskolai anyag is előkerülhet, az én fiam például olvasni tanult meg nemrég, ami gyakorlást igényel a nyári szünetben is, mely nem feltétlen „száraz” könyveket jelent, akár búzadarába, homokba is lehet betűket rajzolni.

Iskolásoknak izgalmas dolog összeállítani a leendő iskolatáskát, tolltartót, iskolakezdési szereket.

Kicsit kalandosabb program sátorozni a kertben, vagy együtt kempingezni valahol, vagy akár fonalakból akadálypályát készíteni, hogy lehessen kúszni-mászni, de néztem egy jó ötletet: lakásban pókemberhálót ugyanezekből, nagyon jópofa feladat lehet.

Remélem jó tippeket hoztam és tetszett az összeállítás, nyári szünet alatt sokféle programra, kreatív elfoglaltságra lesz szükségünk, hogy unatkozás helyett izgalmasan tölthessük el gyermekeinkkel ezt az egész tanévben várva várt pihentető nyári vakációt.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.