Menü

Mi okozza a cukor utáni sóvárgást?

Talán ismerős lehet az a helyzet, amikor szinte ellenálhatatlan vágyat érzünk egy kis édesség vagy cukor desszert elfogyasztására. Ez nem ritka jelenség és szinte mindenkinél előfordul, ám ha túl gyakran és túl sok édességet kívánunk, érdemes lehet kivizsgálni a jelenséget, mivel valamilyen egészségügyi ok állhat a háttérben.

Az egyik leggyakoribb ok a cukor utáni sóvárgás mögött a rendszertelen étkezés. A vércukorszintnek a nap folyamán végig stabilnak kell maradnia ahhoz, hogy ne érezzünk hirtelen és erős éhséget. Azonban, ha rendszertelenül étkezünk, a vércukor- és az inzulinszintünk hirtelen leeshet, ami pedig abban nyilvánul meg, hogy farkaséhesek vagyunk és ilyenkor a leginkább a cukros, édes, szénhidrátban és energiában gazdag ételeket kívánjunk.

Ha az étkezésünk rendszeres és kielégítő, de mégis gyakran kívánjuk a cukrot, akkor az is lehet, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A szomjúság érzését sokszor az agy éhséggel jelzi, valamint általánosan elismert tény az, hogy a bőséges folyadékfogyasztással csökken az étvágy és az éhség. Egy pohár víz elfogyasztása után, ha érezhetően kevésbé kívánjuk a cukrot és édességet, akkor érdemes odafigyelnünk a rendszeres és bőséges vízfogyasztásra.

Bár régen még nem kezelték tényként, mára tudjuk, hogy a cukor akár addiktív is lehet. Az édes íz egyfajta jutalomként funkcionál a szervezet számára, így minél többször fogyasztunk édességet, annál inkább összekapcsolja az agyunk az édes ízt a jó érzéssel, amit a jutalomközpont vált ki. Ennek azonban idővel az a következménye, hogy ellenálhatatlan vágyat érzünk majd az édességek iránt, mivel az agyunk a boldogsággal kapcsolja össze és ha nem kapunk, akkor a jutalommal járó kellemes érzés is elmarad.

Bár nem a leggyakoribb ok, de előfordulhat, hogy a cukor utáni sóvárgást valamilyen hormonális vagy anyagcsere-probléma okozza. Ez lehet pajzsmirigy-alulműködés, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, PCOS és egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarok. Ha egészségesen étkezünk, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és rendszeresen végzünk testmozgást is, de mégis kínoz az édesség utáni vágy, érdemes lehet kivizsgáltatni a hormonháztartásunkat egy endokrinológussal.

Az is előfordulhat, hogy valamilyen mikrotápanyag hiányzik a szervezetünkből, mint például egyes nyomelemek. A króm egy elengedhetetlen nyomelem testünk számára, még ha nincs is belőle szükség sokra naponta. Azonban, ha krómhiány lép fel a szervezetünkben, akkor a vércukorszint szabályozása felborul, ennek pedig akár ilyen következménye is lehet, mint a cukor utáni sóvárgás. Hosszútávon akár inzulinrezisztenciához is vezethet, így érdemes erre külön figyelmet fordítani és táplálékkiegészítő formájában pótolni vagy több olyan élelmiszert fogyasztani, amiből krómhoz juthat a szervezetünk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!