Menü

Így különböztetheted meg a napkiütést a napallergiától

A napkiütés vagy másnéven napallergia tulajdonképpen nem a nap miatt alakul ki, hanem a meleg miatt. Az izzadságmirigyek kivezető csövei, ha eltömődnek, akkor a verejték nem tud távozni a bőrfelületen, így irritálhatja a bőrt és kiütéseket okozhat.

A melegkiütés jellegzetes tünetei a viszketésen kívül a bőrpír és a kiütés, amelyek általában a nyakon, arcon, tarkón és az ágyékon jelentkezek. Ezek természetesen akkor jelentkeznek, amikor hőség van és magas a páratartalom, mert ilyenkor a szokásosnál jobban izzadunk. Általánosságban igaz, hogy a kisbabák és a gyermekek hajlamosabbak a melegkiütésre, mivel a szervezetük még nem elég fejlett, nem tudják megfelelően szabályozni a hőmérsékletüket és a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz is nehezebben alkalmazkodnak. Ilyenkor ügyeljünk fokozottan rájuk, legyen nálunk elegendő folyadék. Ha mégis melegkiütést tapasztalunk, hűvös zuhannyal és borogatással kezelhetjük.

Na de akkor melyek a napallergia tünetei, hogyan ismerhetjük fel őket és hogyan kezelhető?

A napallergia, vagy másnéven szoláris urticaria valójában nagyon hasonlít a melegkiütésre. A különbség az, hogy a napallergia valóban a bőr allergiás reakciója a napsütésre, ráadásul azonnal kialakul, míg a melegkiütés a meleg és az izzadás hatására okoz tüneteket. Az UV-A és UV-B sugárzások azok, amelyek felelősek az allergiás reakcióért, ráadásul sokszor nem csak kiütés, hanem viszkető pattanások és nedvező hólyagok is előfordulhatnak a leggyakrabban érintett területeken. Jellemzően a 20-40 év közötti, érzékeny bőrrel rendelkező nőket érinti, de előfordulhat férfiaknál is és más korosztályban.

A tünetek intenzitása a napsugárzás mértékétől is függ, valamint három csoportra oszthatók: polimorf fénydermatózis, Mallorca-akné és fotoallergikus reakciók.

A fénydermatózis a fényallergia leggyakoribb formája, amit tulajdonképpen kevernek a napkiütéssel. Egy jó elkülönítési szempont lehet még az, hogy a napallergia egész nyáron, napsütés hatására jelentkezik, míg a napkiütés főként tavasszal és ősszel, mivel nyárra a bőrünk kicsit hozzászokik a meleghez, így a napkiütés is enyhül.

A Mallorca-akné úgy néz ki, mint a gyulladásos pattanások. Ezek a tünetek sokszor nem csak a napsugárzás miatt alakulnak ki, hanem a kozmetikai iparban kapható termékek összetevői is fokozhatják a reakciót.

A fotoallergikus reakciókat az UV sugárzás okozza, de ahogy a Mallorca-akné esetében, úgy itt is szerepet játszhatnak benne különböző kozmetikumok, antibiotikumok, antidepresszánsok, orbáncfű és a citrusfélék is. A tünetek gyulladt, viszkető foltok formájában jelentkeznek.

A napallergia esetében a megelőzés a kulcs. Igyekezzünk minél magasabb faktorú napvédő krémet használni, ami UVA és UVB sugárzás ellen is véd. Allergia ellen kapható napozókrémeket is gyártanak, ezeknél viszont ügyeljünk arra, hogy minden 2-3 órában alkalmazzuk és ha víz éri a bőrünket, újra kenjük be, mivel a krémnek vízzel érintkezve csökken a védőképessége. A napozás utáni krémek is hasznosak lehetnek, hiszen hidratálják a bőrt és nyugtatják, némelyik még gyulladáscsökkentőként is hat.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.