Menü

Így különböztetheted meg a napkiütést a napallergiától

A napkiütés vagy másnéven napallergia tulajdonképpen nem a nap miatt alakul ki, hanem a meleg miatt. Az izzadságmirigyek kivezető csövei, ha eltömődnek, akkor a verejték nem tud távozni a bőrfelületen, így irritálhatja a bőrt és kiütéseket okozhat.

A melegkiütés jellegzetes tünetei a viszketésen kívül a bőrpír és a kiütés, amelyek általában a nyakon, arcon, tarkón és az ágyékon jelentkezek. Ezek természetesen akkor jelentkeznek, amikor hőség van és magas a páratartalom, mert ilyenkor a szokásosnál jobban izzadunk. Általánosságban igaz, hogy a kisbabák és a gyermekek hajlamosabbak a melegkiütésre, mivel a szervezetük még nem elég fejlett, nem tudják megfelelően szabályozni a hőmérsékletüket és a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz is nehezebben alkalmazkodnak. Ilyenkor ügyeljünk fokozottan rájuk, legyen nálunk elegendő folyadék. Ha mégis melegkiütést tapasztalunk, hűvös zuhannyal és borogatással kezelhetjük.

Na de akkor melyek a napallergia tünetei, hogyan ismerhetjük fel őket és hogyan kezelhető?

A napallergia, vagy másnéven szoláris urticaria valójában nagyon hasonlít a melegkiütésre. A különbség az, hogy a napallergia valóban a bőr allergiás reakciója a napsütésre, ráadásul azonnal kialakul, míg a melegkiütés a meleg és az izzadás hatására okoz tüneteket. Az UV-A és UV-B sugárzások azok, amelyek felelősek az allergiás reakcióért, ráadásul sokszor nem csak kiütés, hanem viszkető pattanások és nedvező hólyagok is előfordulhatnak a leggyakrabban érintett területeken. Jellemzően a 20-40 év közötti, érzékeny bőrrel rendelkező nőket érinti, de előfordulhat férfiaknál is és más korosztályban.

A tünetek intenzitása a napsugárzás mértékétől is függ, valamint három csoportra oszthatók: polimorf fénydermatózis, Mallorca-akné és fotoallergikus reakciók.

A fénydermatózis a fényallergia leggyakoribb formája, amit tulajdonképpen kevernek a napkiütéssel. Egy jó elkülönítési szempont lehet még az, hogy a napallergia egész nyáron, napsütés hatására jelentkezik, míg a napkiütés főként tavasszal és ősszel, mivel nyárra a bőrünk kicsit hozzászokik a meleghez, így a napkiütés is enyhül.

A Mallorca-akné úgy néz ki, mint a gyulladásos pattanások. Ezek a tünetek sokszor nem csak a napsugárzás miatt alakulnak ki, hanem a kozmetikai iparban kapható termékek összetevői is fokozhatják a reakciót.

A fotoallergikus reakciókat az UV sugárzás okozza, de ahogy a Mallorca-akné esetében, úgy itt is szerepet játszhatnak benne különböző kozmetikumok, antibiotikumok, antidepresszánsok, orbáncfű és a citrusfélék is. A tünetek gyulladt, viszkető foltok formájában jelentkeznek.

A napallergia esetében a megelőzés a kulcs. Igyekezzünk minél magasabb faktorú napvédő krémet használni, ami UVA és UVB sugárzás ellen is véd. Allergia ellen kapható napozókrémeket is gyártanak, ezeknél viszont ügyeljünk arra, hogy minden 2-3 órában alkalmazzuk és ha víz éri a bőrünket, újra kenjük be, mivel a krémnek vízzel érintkezve csökken a védőképessége. A napozás utáni krémek is hasznosak lehetnek, hiszen hidratálják a bőrt és nyugtatják, némelyik még gyulladáscsökkentőként is hat.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!