Menü

Hogyan kezeld a göndör hajat

Ha van olyan az ismerősi körünkben, akinek göndör a haja, biztos sokszor hallottuk már tőle, hogy milyen szép frissen mosva, de a többi napon sajnos csak nyűg az egész. Száraz, kócos és rendezetlen, ráadásul, ha kiegyenesítik, az sem tart sokáig. Mi van, ha azt mondjuk, ez így van rendjén? A természetesen göndör hajnál teljesen normális az, hogy szárazabb, hiszen sokkal kevésbé érintkezik a fejtetőnkkel, így nem kap annyi természetes faggyút, a hajvégek pedig emiatt sokkal szárazabbak.

A kócok is a göndör haj szerkezetéből adódnak, ráadásul, ha még nem tapasztalta volna ki, akkor most eláruljuk: a göndör hajat nem szabad fésülni, csak hajmosáskor, akkor is kíméletes, ritka fogú hajkefével, de még ennél is jobb választás az, ha csak az ujjainkkal bogozzuk ki rakoncátlan tincseinket.

Nem véletlen az sem, hogy minél inkább próbálunk küzdeni a göndör fürtök ellen, annál inkább úgy látszik, elveszítjük a harcot. A hajszárítók és hajvasalót csak egy ideig tartják rendezetten a göndör hajat, utána viszont újra begöndörödik és rosszabb lesz az állaga, mint előtte, mert az erős hőhatástól a göndör haj még jobban kiszárad és töredezetté válik.

De akkor mit tehetünk, ha szeretnénk göndör hajunkat szebbé varázsolni? Erre nagyon egyszerű a megoldás, mindössze a hajunkhoz illő kezelést kell követnünk.

Az első és legfontosabb dolog, hogy kerüljük azokat az összetevőket, amik a leginkább ártanak a göndör hajnak, ezek pedig a következők: szárító alkoholok, szilikonok és szulfátok. Szinte az összes általános hajápolási termékben megtalálhatók, de egy kis szerencsével, ha kifejezetten göndör hajra való termékek közt válogatunk, hamar találunk olyat, amiben ezek egyike sem megtalálható.

A másik nagyon fontos tanács, amit már korábban is említettünk, az az erős hőhatás kerülése. Ha tehetjük, ne szárítsuk meg a hajunkat, hanem csavarjunk köré inkább egy törölközőt, így itassuk fel a felesleges vizet. Ne dörzsöljük, ne fésüljük és ne használjunk hajvasalót sem, mivel az kifejezetten roncsolja az így is száraz hajvégeket. Az is jó megoldás, ha ujjunkat használva bogozzuk ki a tincseinket még akkor, amikor balzsamos és könnyen csúszik a haj.

Szintén sokat segít, ha a hajmosás végén nem meleg, hanem hideg vízzel öblítjük le a balzsamot a hajunkról, mivel ez kíméletesen mossa ki belőle a hidratáló anyagokat és több marad a hajszálak közt, valamint összezárja a kutikulát, így megakadályozva a későbbi roncsolódást.

Végül pedig, ha hajunk extra ápolásra szorul, nyugodtan használjunk éjszakai és olyan hidratáló pakolásokat, amiket rajta hagyhatunk a hajon, mivel a göndör haj egyik velejárója, hogy rendkívül sok hidratálást igényel.

Az is sokat segít eligazodni a hajápolás útvesztőjében, ha pontosan tudjuk, milyen típusú a hajunk, mivel göndör és göndör haj között is van különbség. Manapság már rengeteg teszt elérhető online, amivel kideríthetjük, melyik csoportba tartozunk és ehhez megfelelő hajápolási módszereket is találunk a típusok leírásánál.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.