Menü

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt. Szigeteljük otthonunkat!

Mielőtt belevágnánk a helyiségek kialakításába, vessünk egy pillantást az épület határolóelemeire. Vajon szigetelve van a födém vagy a homlokzat, a lábazat? Ha hiányzik a szigetelés, gondoskodjuk a megfelelő, szakszerű pótlásról. Hiszen egy jól szigetelt épületben sokkal komfortosabban fogjuk magunkat érezni télen-nyáron, ráadásul kevesebbet kell kötlenünk a fűtésre, hűtésre és még a környezettudatosan üzemelő épületért is sokat tettünk.

Korszerűsítsük a fűtésrendszert, cseréljük le a nyílászárókat!

Ha már megvan a szigetelés, érdemes korszerűsíteni a fűtésrendszert és lecserélni az elavult nyílászárókat. Ha ezt a három lépést megtettük, energetikailag rendben lesz az otthonunk. A fűtésrendszer esetében nézzük meg, hogy ki tudjuk-e váltani a jelenlegi gázkonvektorokat, cirkót hatékonyabb, környezetbarát, esetleg energiaszolgáltatótól független megoldásra. Ilyen lehet a biomassza kazán vagy a napelemről üzemelő hőszivattyú, esetleg a fűtőpanel.

Amennyiben nincs pénzünk a fűtésrendszer cseréjére, az automatizálással is sokat érünk.

A nyílászárókat pedig érdemes 20-25 évente lecserélni.


Kép forrása: Unsplash

Nézzük a belső tereket!

Ha már ráncba szedtük az épület energetikáját, alakítsuk ki a belső tereket is. Vegyük fel a méreteket, írjuk fel az adatokat, rajzoljuk le magunknak a lakást, akár bele is rajzolhatjuk a meglévő bútorokat. Számoljuk ki, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre, érdemes egy excel táblázatot készíteni, amibe beírjuk az egyes tételeket. Ezt a táblázatot később is bővíthetjük árral, mérettel, színnel, minden lényeges információval. Bátran inspirálódjunk más lakásokból, járjunk nyitott szemmel, ne csak a honlapokon, áruházakban böngésszünk, érdemes mások lakásában is ezzel a tekintettel körülnézni. Sőt, ha már megvan az irány, készíthetünk színmontázsokat, akár online felületeken is.

Legyünk praktikusak!

Mérjük fel, hogyan zajlanak a mindennapjaink, hol szeretünk lenni, milyen a lakók életritmusa, életvitele. Legyen pragmatikus, életszerű a berendezés! Más berendezés kell, ahol rohangálnak, és más lesz a koncepció, ha a műgyűjtés a hobbink vagy ha szeretjük a nagy társasági életet és buli bulit követ a lakásunkban. Gondoljuk végig a napjainkat és szabjuk a lakást a saját (és családunk, lakótársaink) igényeire. A tárolásról már írtunk, fontos, hogy megfelelő méretű és könnyen megközelíthető tárolókat alakítsunk ki. Mindig hagyjunk kényelmes útvonalakat a helyiségek között és a szobákon belül. Miután megvan a praktikus szerkezet, jöhet az esztétikum! Ekkor már gondolkozhatunk a színekben, díszítésben.

Mérjük fel, hogy milyen adottságai vannak a lakásnak!

Gyakran nehéz megszabadulni a saját berögződéseinktől. Akár egy új lakással kapcsolatban is előfordul, hogy egy korábbi lakás emléke tartja fogva a fantáziánkat. Legyünk reálisak! Mérjük fel, hogy mekkorák az egyes helyiségek, ha kicsi a szoba, akkor ne pakoljuk tele drabális méretű bútorokkal, ne legyen zsúfolt. A falhoz, kanapéhoz, beépített bútorokhoz (vagyis a nagyobb felületekhez) érdemes világos színeket választani, így is növeljük a teret. Viszont az sem jó, ha a nagyméretű szobába kicsi bútorokat helyezünk el. Ilyenkor kialakulhat az az érzet, hogy nincs kitöltve a tér, és az ember hajlamos ilyenkor még több apróságot behordani a szobába. A lakberendező éles tekintete ilyenkor is aranyat ér!

Legyen okos a tárolórendszerünk!

Sok múlik a tárgyak tárolásán. Először vegyük sorra, hogy mit szeretnénk tárolni. Ez a seregszemle arra is jó, hogy kiselejtezzük azokat a holmikat, amire semmi szükségünk nincs már. Van erre többféle módszer, az egyik a két éves szabály. Ha valamit két évig nem használunk és nincs is hosszú távú funkciója az életünkben, szabaduljunk meg tőle bátran! És ha már tisztul a kép, akkor döntsük el, hogy nyitott vagy zárt tárolórendszert szeretnénk. Természetesen a két irányt kombinálhatjuk is egymással. A zárt tárolásnak az az előnye, hogy ha a szekrényajtó mögött nincs is pedáns rend, amint bezárjuk, máris nő a komfortérzetünk. A zárt tárolásnál azért nem árt, ha az apróságoknak átlátszó edényt választunk, hogy egy pillantással fel tudjuk mérni, mi merre van a tárolórendszerben. Ha a rendrakás hozzátartozik a mindennapjainkhoz, akkor érdemes a nyitott tárolókat preferálni és szebb, mutatósabb tárgyakat akár díszként elrendezni a lakásban.

Vonjunk be lakberendezőt a tervezésbe!

Nem szégyen szakértőt segítségül hívni az ideális otthon megteremtéséhez! Sőt! A lakberendező ötletei, tapasztalata egészen új távlatokat nyithat számunkra. Olyan szempontokra tudja felhívni a figyelmet, olyan megoldásokat kínálhat, amire magunktól nem is gondoltunk volna. A cél, hogy a praktikum, az esztétikum és a harmónia egyszerre érvényesüljön az otthonunkban!

A tuti színkombó: 60-30-10

Van egy egyszerű szabály, amivel harmonikus és komfortos színegyensúlyt hozhatunk létre a lakásunkban. A főszín lesz az uralkodó hangulat, általában a falak, a szőnyegek, bútorok fogják a színek 60 %-át meghatározni. A másodlagos szín 30 %-os részt vesz ki a szoba színeiből, pl. a függönyök, kisebb bútorok pompáznak ebben a színben. És marad 10 % (pl. párnák, kisebb dísztárgyak), ennek a színét, árnyalatát akár évszakonként változtathatjuk. A lakberendező ezen a területen is sokat segíthet a döntésben.

Összegezve: úgy tehetünk szert valóban komfortos, szép otthonra, ha alaposan végiggondoljuk, mit és hogyan használunk a lakásban és a terek adottságait figyelembe véve rendezzük be a szobákat. Az esztétikumot pedig a praktikumra húzzuk fel.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!