Menü

Csípések és kezelésük

Bizony az alig kétévesem ma esti fürdetésénél kikerekedett a szemem, akkora csípést láttam a hátán, hogy rögtön mozgósítottam orvos ismerőseimet, a „guglit” és anyámat, mire megnyugodtam, hogy ártalmatlan duzzanat és megfelelő kezeléssel elmúlik. Azt hiszem sokféle csípéssel fogok még találkozni, így nem árt tisztában lennem a csípésfajtákkal és kezelésükkel, így tovább képeztem magam, néztem, kutattam, olvastam, ha más is úgy érzi számára is hasznos téma, nos csatlakozzon!

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

A leggyakrabban méhek, darazsak, szúnyogok, hangyák, pókok és kullancsok csípésétől kell tartanunk, melyek jó esetben viszkető dudornál nagyobb problémát nem okoznak és néhány napon belül elhalványodnak, ha azonban a bőrreakciók tartósan fennállnak, orvoshoz kell fordulnunk.

A fertőzött rovarcsípéseket antibiotikummal kell kezelni, melyet az orvos írhat fel, a probléma orvoslására antihisztamin tartalmú krémeket vagy tablettákat használunk, ezek csökkentik az esetleges allergiás reakciót.

A csípéseket nem tanácsos vakarni, dörzsölni, mert az elkapart csípés elfertőződhet és heggel gyógyul, ami maradandó is lehet.

Méh- vagy darázscsípéskor távolítsuk el a fullánkot, majd borogassuk, ez enyhíti a fájdalmat, és segít minimalizálni a duzzanatot.

Népi gyógymód az ecetes borogatás, többször alkalmaztam és bevált. (csak tanulva fiatalkori hibámból, az ecetes kézről ne feledkezzünk el, alaposan mossunk kezet és lehetőleg ne nyúljunk a szemünkhöz.) Nézzük a lehetséges csípéstípusokat!

Szúnyogcsípés után egy kis feldagadt, vörös folt keletkezik. Piros, duzzadt és szörnyen viszket. Általában ártalmatlan és magától elmúlik.

A bolhacsípés könnyen összetéveszthető az allergiás reakcióval. A bolhacsípés nagyon fájdalmas, a viszketés pedig rosszabb. Általában a lábakat támadják meg például alvás közben, s sokszor megcsípheti áldozatát.

A bögöly csípése egy icipici piros folttal indul, majd elkezd dagadni és viszketni. Fájdalmas lesz és ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket is okozhat.

A hangya csípése nem veszélyes, azonban a vörös tűzhangya mérge toxinokat tartalmaz és emiatt igen sok bajt okozhat. Csípése allergiás reakciót vagy allergiás sokkot is kiválthat.

A kullancs csípése nagyon veszélyes lehet. Ha a csípés helyén egyre növekvő, kokárdaszerű vörös körök jelennek meg, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az ágyi poloska csípése jellegzetes, cikkcakkos formájú. Általában éjjel támadnak és csípnek.

A méh csípése vörös duzzanattá válik, ég és viszkethet is. A fullánkot el kell távolítani, hogy a méreg ne terjedjen tovább a szervezetben!

A darázs a méhekkel ellentétben többször is csíphet, és nagyon komoly allergiás reakciót válthat ki! Ha lódarázs csípése után hideget érzünk a végtagjainkban, elkezd bekékülni a fülünk vagy a szájunk, netán légzési nehézségeink támadnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha bármely csípés nem múlik, a duzzanat nem apad, a viszketés nem csökken, orvosnak mutassuk meg!

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.