Menü

Csípések és kezelésük

Bizony az alig kétévesem ma esti fürdetésénél kikerekedett a szemem, akkora csípést láttam a hátán, hogy rögtön mozgósítottam orvos ismerőseimet, a „guglit” és anyámat, mire megnyugodtam, hogy ártalmatlan duzzanat és megfelelő kezeléssel elmúlik. Azt hiszem sokféle csípéssel fogok még találkozni, így nem árt tisztában lennem a csípésfajtákkal és kezelésükkel, így tovább képeztem magam, néztem, kutattam, olvastam, ha más is úgy érzi számára is hasznos téma, nos csatlakozzon!

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

A leggyakrabban méhek, darazsak, szúnyogok, hangyák, pókok és kullancsok csípésétől kell tartanunk, melyek jó esetben viszkető dudornál nagyobb problémát nem okoznak és néhány napon belül elhalványodnak, ha azonban a bőrreakciók tartósan fennállnak, orvoshoz kell fordulnunk.

A fertőzött rovarcsípéseket antibiotikummal kell kezelni, melyet az orvos írhat fel, a probléma orvoslására antihisztamin tartalmú krémeket vagy tablettákat használunk, ezek csökkentik az esetleges allergiás reakciót.

A csípéseket nem tanácsos vakarni, dörzsölni, mert az elkapart csípés elfertőződhet és heggel gyógyul, ami maradandó is lehet.

Méh- vagy darázscsípéskor távolítsuk el a fullánkot, majd borogassuk, ez enyhíti a fájdalmat, és segít minimalizálni a duzzanatot.

Népi gyógymód az ecetes borogatás, többször alkalmaztam és bevált. (csak tanulva fiatalkori hibámból, az ecetes kézről ne feledkezzünk el, alaposan mossunk kezet és lehetőleg ne nyúljunk a szemünkhöz.) Nézzük a lehetséges csípéstípusokat!

Szúnyogcsípés után egy kis feldagadt, vörös folt keletkezik. Piros, duzzadt és szörnyen viszket. Általában ártalmatlan és magától elmúlik.

A bolhacsípés könnyen összetéveszthető az allergiás reakcióval. A bolhacsípés nagyon fájdalmas, a viszketés pedig rosszabb. Általában a lábakat támadják meg például alvás közben, s sokszor megcsípheti áldozatát.

A bögöly csípése egy icipici piros folttal indul, majd elkezd dagadni és viszketni. Fájdalmas lesz és ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket is okozhat.

A hangya csípése nem veszélyes, azonban a vörös tűzhangya mérge toxinokat tartalmaz és emiatt igen sok bajt okozhat. Csípése allergiás reakciót vagy allergiás sokkot is kiválthat.

A kullancs csípése nagyon veszélyes lehet. Ha a csípés helyén egyre növekvő, kokárdaszerű vörös körök jelennek meg, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az ágyi poloska csípése jellegzetes, cikkcakkos formájú. Általában éjjel támadnak és csípnek.

A méh csípése vörös duzzanattá válik, ég és viszkethet is. A fullánkot el kell távolítani, hogy a méreg ne terjedjen tovább a szervezetben!

A darázs a méhekkel ellentétben többször is csíphet, és nagyon komoly allergiás reakciót válthat ki! Ha lódarázs csípése után hideget érzünk a végtagjainkban, elkezd bekékülni a fülünk vagy a szájunk, netán légzési nehézségeink támadnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha bármely csípés nem múlik, a duzzanat nem apad, a viszketés nem csökken, orvosnak mutassuk meg!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.