Menü

Csípések és kezelésük

Bizony az alig kétévesem ma esti fürdetésénél kikerekedett a szemem, akkora csípést láttam a hátán, hogy rögtön mozgósítottam orvos ismerőseimet, a „guglit” és anyámat, mire megnyugodtam, hogy ártalmatlan duzzanat és megfelelő kezeléssel elmúlik. Azt hiszem sokféle csípéssel fogok még találkozni, így nem árt tisztában lennem a csípésfajtákkal és kezelésükkel, így tovább képeztem magam, néztem, kutattam, olvastam, ha más is úgy érzi számára is hasznos téma, nos csatlakozzon!

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

A leggyakrabban méhek, darazsak, szúnyogok, hangyák, pókok és kullancsok csípésétől kell tartanunk, melyek jó esetben viszkető dudornál nagyobb problémát nem okoznak és néhány napon belül elhalványodnak, ha azonban a bőrreakciók tartósan fennállnak, orvoshoz kell fordulnunk.

A fertőzött rovarcsípéseket antibiotikummal kell kezelni, melyet az orvos írhat fel, a probléma orvoslására antihisztamin tartalmú krémeket vagy tablettákat használunk, ezek csökkentik az esetleges allergiás reakciót.

A csípéseket nem tanácsos vakarni, dörzsölni, mert az elkapart csípés elfertőződhet és heggel gyógyul, ami maradandó is lehet.

Méh- vagy darázscsípéskor távolítsuk el a fullánkot, majd borogassuk, ez enyhíti a fájdalmat, és segít minimalizálni a duzzanatot.

Népi gyógymód az ecetes borogatás, többször alkalmaztam és bevált. (csak tanulva fiatalkori hibámból, az ecetes kézről ne feledkezzünk el, alaposan mossunk kezet és lehetőleg ne nyúljunk a szemünkhöz.) Nézzük a lehetséges csípéstípusokat!

Szúnyogcsípés után egy kis feldagadt, vörös folt keletkezik. Piros, duzzadt és szörnyen viszket. Általában ártalmatlan és magától elmúlik.

A bolhacsípés könnyen összetéveszthető az allergiás reakcióval. A bolhacsípés nagyon fájdalmas, a viszketés pedig rosszabb. Általában a lábakat támadják meg például alvás közben, s sokszor megcsípheti áldozatát.

A bögöly csípése egy icipici piros folttal indul, majd elkezd dagadni és viszketni. Fájdalmas lesz és ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket is okozhat.

A hangya csípése nem veszélyes, azonban a vörös tűzhangya mérge toxinokat tartalmaz és emiatt igen sok bajt okozhat. Csípése allergiás reakciót vagy allergiás sokkot is kiválthat.

A kullancs csípése nagyon veszélyes lehet. Ha a csípés helyén egyre növekvő, kokárdaszerű vörös körök jelennek meg, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az ágyi poloska csípése jellegzetes, cikkcakkos formájú. Általában éjjel támadnak és csípnek.

A méh csípése vörös duzzanattá válik, ég és viszkethet is. A fullánkot el kell távolítani, hogy a méreg ne terjedjen tovább a szervezetben!

A darázs a méhekkel ellentétben többször is csíphet, és nagyon komoly allergiás reakciót válthat ki! Ha lódarázs csípése után hideget érzünk a végtagjainkban, elkezd bekékülni a fülünk vagy a szájunk, netán légzési nehézségeink támadnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha bármely csípés nem múlik, a duzzanat nem apad, a viszketés nem csökken, orvosnak mutassuk meg!

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?