Menü

Így védekezz az UV-sugárzás ellen

Ahogy egyre inkább beköszönt a nyár, kúsznak fel a hőmérők és egyre több a napsütés, úgy nem csak a strandpapucsot és a bikinit kell a táskába pakolnunk, ha napozni vagy strandolni indulunk, hanem a naptejet is.

Tévhit az, hogy csak akkor veszélyes az UV-sugárzás, ha leégünk. Sajnos napjainkban egyre erősödik az UV-sugárzás káros hatása és már egy kevésbé napsütéses napon is vigyáznunk kell bőrünk egészségre, hiszen sokszor a károsító hatások nem azonnal, hanem csak évek múltán jelentkeznek.

Bár több különböző UV-sugárzást is megkülönböztetünk, egyik sem veszélytelen.

Az UV-C sugarak – 100-280 nm között - normális esetben elnyelődnek az ózonrétegben, ám mára annyira elvékonyodott ez a réteg, hogy ezek az UV-C sugarak is elérhetik a földfelszínt néhány területen. Főként biológiai hatása van, mind például szem irritáció vagy a bőr gyulladása.

A 280-315 nm hullámhossz között sugarak az UV-B sugarak. Élettani hatásuk közismert, hiszen ezek felelősek a D-vitamin szintéziséért, ami nem csak az immunrendszerünk megfelelő működésében, hanem a csontképzésben és a vérképzésben is részt vesz, azonban ettől is leéghetünk, ha túl sok ideig tartózkodunk napon.

Az UV-A – 315-400 nm hullámhossz között - sugarak tulajdonképpen azok, amik égetnek. Az ultraviola sugárzás, ami eléri a földfelszínt, nagyrészt UV-A sugárzásból áll. Ez felelős a bőr korai öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért is, valamint csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát.

Van néhány alapszabály, amit mindenképp fontos betartanunk, ha szeretnénk megóvni bőrünket a káros UV-sugárzástól.

Az egyik ilyen, hogy nem megyünk napra a déli órákban, ugyanis ilyenkor a legerősebb az UV-sugárzás. Szintén fontos, hogy ha az Egyenlítőhöz közel élünk vagy nyaralunk, akkor nem csak a déli órákban kell fokozottan ügyelnünk bőrünkre, hanem egész nap, mivel itt szinte merőlegesen érkeznek a napsugarak a földfelszínre.

Minél magasabban vagyunk a tengerszinttől, annál nagyobb UV sugárzás ér minket, így a hegymászók vagy ilyen területen nyaralók számára különösen fontos a naptej használata, még akkor is, ha éppen nincs meleg vagy nem tűz a nap.

Az általános tudnivalók mellett természetesen különböző napvédő készítmények is rendelkezésünkre állnak, sőt, ma már bőrtípusunknak megfelelően is választhatunk a naptejek közül, így biztosítva a legjobb védelmet. Ha a világosabb bőrűek közé tartozunk, mindenképp válasszunk valamilyen erősebb, nagyobb faktorú fényvédő krémet.

Naptej nélkül nagyjából 20-30 percet tud eltölteni egy ember a napon anélkül, hogy leégne. Ez persze függ a sugárzás mértékéről, az adott személy bőrtípusától és még sok mástól is, de átlagosan ennyi idő kell ahhoz, hogy valaki leégjen. A naptejeken található faktorszám azt jelenti, hogy hányszor több percet tölthetünk el a napon leégés nélkül. Ha tehát egy 30 faktoros naptejet használunk, akkor 30-szor 20 percet, vagyis 600 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. Ez persze azt feltételezi, hogy az előírt mennyiségben és előírt gyakorisággal kenjünk magunkat a naptejjel, ezért mindenképpen figyeljünk oda, hogy elegendő mennyiségű krémet használjunk és alaposan oszlassuk el a bőrfelületen mindenhol.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.