Menü

Nyári elsősegélytippek

Valljuk be, a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezhetnek apróbb balesetek, ha a vakációzó, nyári szünetes három fiamra gondolok, akkor pláne visszafordulok a sarki patikába plusz doboz sebtapaszért. Nézzük a leggyakoribb nyári baleseteket és azok kezelését!

A napégésről előző cikkünkben részletesen írtunk, röviden annyit róla, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, az erős nap ellen pedig védekezni kell kalappal, magas faktorszámú naptejjel, napszemüveggel és sok folyadékkal.

Napszúrás, hőguta sajnos gyakori a kánikulában.

Amikor a testünk tartósan magas hőhatásnak van kitéve, s nem gondoskodunk kellően a megfelelő folyadék- és sóutánpótlásról, könnyen hőgutát kaphatunk. A napszúrás jelei a szédülés, szomjúságérzet, hányinger, fejfájás, erős izzadás. Hűvös helyen kell lepihenni és sok vizet inni, ha ez történik. A hőguta már orvosi ellátást igényelhet, ha az illető lázas, zavart, magas a pulzusa, mindenképp hívjunk orvost!

Az égési sérülés a kerti grillpartik velejárója lehet, az égett bőrfelületet folyó hideg víz alá kell tartani, súlyosabb esetben pedig orvost kell hívni.

Rovarcsípés, allergia

Méh- és darázscsípés esetén a legveszélyesebb, ha a szájat vagy a nyelvet éri a csípés, ez fulladásveszélyt is okozhat. Más esetekben elegendő csípés utáni készítmények használatával enyhíteni a panaszokat.

Ájulás

A napon, nagy melegben, vagy tömegben előfordulhat, hogy valaki elájul. Az ájult embert ne akarjuk minél előbb felültetni, ne támasszuk meg. A legfontosabb, hogy mindaddig vízszintes helyzetben maradjon (a lábát felemelhetjük), amíg teljesen magához nem tér.

Kullancscsípés

Manapság rengeteg a fertőző kullancs, a viszonylag zárt ruházat, és a rovarriasztó testpermetek segíthetnek a kullancsokat távoltartani. Esténként nézzük át testünket és a családot, ha kullancsot találunk, azonnal vegyük ki csipesszel. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór pedig (tapasztalatból mondom), időben felismerve, antibiotikummal kezelhető.

Rándulás, zúzódás

Szeretünk túrázni, kirándulni, az erdőben sétálni, emiatt azonban előfordulhat rándulás, ficam, húzódás, sérülés. A feketenadálytő krémet ajánlom szívből, az árnika is jó, ezekkel masszírozzuk, kenjük, majd borogassuk a fájdalmas testrészt. Ha nem javul, forduljunk orvoshoz.

A fenti apróbb balesetek gyakoriak, kezelésükre van gyógymód, azonban a megelőzés a legfontosabb, vigyázzunk magunkra és főleg gyermekeinkre! Kellemes nyári szünetet, nyaralást, vakációt kívánok! (A nyári szünetes - gyerekes anyukáknak pedig jó nagy adag kitartást, türelmet, sok sebtapaszt, jó kávét és lehetőleg egy üveg bort)

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.