Menü

Nyári elsősegélytippek

Valljuk be, a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezhetnek apróbb balesetek, ha a vakációzó, nyári szünetes három fiamra gondolok, akkor pláne visszafordulok a sarki patikába plusz doboz sebtapaszért. Nézzük a leggyakoribb nyári baleseteket és azok kezelését!

A napégésről előző cikkünkben részletesen írtunk, röviden annyit róla, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, az erős nap ellen pedig védekezni kell kalappal, magas faktorszámú naptejjel, napszemüveggel és sok folyadékkal.

Napszúrás, hőguta sajnos gyakori a kánikulában.

Amikor a testünk tartósan magas hőhatásnak van kitéve, s nem gondoskodunk kellően a megfelelő folyadék- és sóutánpótlásról, könnyen hőgutát kaphatunk. A napszúrás jelei a szédülés, szomjúságérzet, hányinger, fejfájás, erős izzadás. Hűvös helyen kell lepihenni és sok vizet inni, ha ez történik. A hőguta már orvosi ellátást igényelhet, ha az illető lázas, zavart, magas a pulzusa, mindenképp hívjunk orvost!

Az égési sérülés a kerti grillpartik velejárója lehet, az égett bőrfelületet folyó hideg víz alá kell tartani, súlyosabb esetben pedig orvost kell hívni.

Rovarcsípés, allergia

Méh- és darázscsípés esetén a legveszélyesebb, ha a szájat vagy a nyelvet éri a csípés, ez fulladásveszélyt is okozhat. Más esetekben elegendő csípés utáni készítmények használatával enyhíteni a panaszokat.

Ájulás

A napon, nagy melegben, vagy tömegben előfordulhat, hogy valaki elájul. Az ájult embert ne akarjuk minél előbb felültetni, ne támasszuk meg. A legfontosabb, hogy mindaddig vízszintes helyzetben maradjon (a lábát felemelhetjük), amíg teljesen magához nem tér.

Kullancscsípés

Manapság rengeteg a fertőző kullancs, a viszonylag zárt ruházat, és a rovarriasztó testpermetek segíthetnek a kullancsokat távoltartani. Esténként nézzük át testünket és a családot, ha kullancsot találunk, azonnal vegyük ki csipesszel. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór pedig (tapasztalatból mondom), időben felismerve, antibiotikummal kezelhető.

Rándulás, zúzódás

Szeretünk túrázni, kirándulni, az erdőben sétálni, emiatt azonban előfordulhat rándulás, ficam, húzódás, sérülés. A feketenadálytő krémet ajánlom szívből, az árnika is jó, ezekkel masszírozzuk, kenjük, majd borogassuk a fájdalmas testrészt. Ha nem javul, forduljunk orvoshoz.

A fenti apróbb balesetek gyakoriak, kezelésükre van gyógymód, azonban a megelőzés a legfontosabb, vigyázzunk magunkra és főleg gyermekeinkre! Kellemes nyári szünetet, nyaralást, vakációt kívánok! (A nyári szünetes - gyerekes anyukáknak pedig jó nagy adag kitartást, türelmet, sok sebtapaszt, jó kávét és lehetőleg egy üveg bort)

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.