Menü

Nyári elsősegélytippek

Valljuk be, a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezhetnek apróbb balesetek, ha a vakációzó, nyári szünetes három fiamra gondolok, akkor pláne visszafordulok a sarki patikába plusz doboz sebtapaszért. Nézzük a leggyakoribb nyári baleseteket és azok kezelését!

A napégésről előző cikkünkben részletesen írtunk, röviden annyit róla, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, az erős nap ellen pedig védekezni kell kalappal, magas faktorszámú naptejjel, napszemüveggel és sok folyadékkal.

Napszúrás, hőguta sajnos gyakori a kánikulában.

Amikor a testünk tartósan magas hőhatásnak van kitéve, s nem gondoskodunk kellően a megfelelő folyadék- és sóutánpótlásról, könnyen hőgutát kaphatunk. A napszúrás jelei a szédülés, szomjúságérzet, hányinger, fejfájás, erős izzadás. Hűvös helyen kell lepihenni és sok vizet inni, ha ez történik. A hőguta már orvosi ellátást igényelhet, ha az illető lázas, zavart, magas a pulzusa, mindenképp hívjunk orvost!

Az égési sérülés a kerti grillpartik velejárója lehet, az égett bőrfelületet folyó hideg víz alá kell tartani, súlyosabb esetben pedig orvost kell hívni.

Rovarcsípés, allergia

Méh- és darázscsípés esetén a legveszélyesebb, ha a szájat vagy a nyelvet éri a csípés, ez fulladásveszélyt is okozhat. Más esetekben elegendő csípés utáni készítmények használatával enyhíteni a panaszokat.

Ájulás

A napon, nagy melegben, vagy tömegben előfordulhat, hogy valaki elájul. Az ájult embert ne akarjuk minél előbb felültetni, ne támasszuk meg. A legfontosabb, hogy mindaddig vízszintes helyzetben maradjon (a lábát felemelhetjük), amíg teljesen magához nem tér.

Kullancscsípés

Manapság rengeteg a fertőző kullancs, a viszonylag zárt ruházat, és a rovarriasztó testpermetek segíthetnek a kullancsokat távoltartani. Esténként nézzük át testünket és a családot, ha kullancsot találunk, azonnal vegyük ki csipesszel. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór pedig (tapasztalatból mondom), időben felismerve, antibiotikummal kezelhető.

Rándulás, zúzódás

Szeretünk túrázni, kirándulni, az erdőben sétálni, emiatt azonban előfordulhat rándulás, ficam, húzódás, sérülés. A feketenadálytő krémet ajánlom szívből, az árnika is jó, ezekkel masszírozzuk, kenjük, majd borogassuk a fájdalmas testrészt. Ha nem javul, forduljunk orvoshoz.

A fenti apróbb balesetek gyakoriak, kezelésükre van gyógymód, azonban a megelőzés a legfontosabb, vigyázzunk magunkra és főleg gyermekeinkre! Kellemes nyári szünetet, nyaralást, vakációt kívánok! (A nyári szünetes - gyerekes anyukáknak pedig jó nagy adag kitartást, türelmet, sok sebtapaszt, jó kávét és lehetőleg egy üveg bort)

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Szentendre látnivalói és nevezetességei

Szentendre igazi turisztikai különlegesség, Budapesttől mindössze 8 km-re a Dunakanyar és a Pilis hegység találkozásánál terül el a város, és HÉV-vel is könnyedén megközelíthető. Összességében a város egy egész évben pezsgő, kulturális ékszerdoboz, ami mindenki számára nagy élmény lehet. Az alábbi cikkben bemutatom a település legfőbb múzeumait és látnivalóit

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?