Menü

Ezek a gyógynövények segíthetnek hányinger ellen

A hányinger általában rövid időn elmúlik magától, ám nagyon kellemetlen lehet. Így küzdhetünk ellene!

A hányinger kezelésénél természetesen fontos ismerni a kiváltó okot, hiszen ez alapján lehet a legjobb terápiát meghatározni. Sok esetben a háttérben meghúzódó ok gyógyításával a hányinger is elmúlik, és az is gyakran előfordul, hogy a hányinger rövid időn (néhány órán) belül magától, minden beavatkozás nélkül megszűnik. A hányingert nem mindig követi hányás, és az is lehet, hogy hiába hányt valaki, a hányinger csak rövid időre múlik el, de utána visszatér.

Többféle gyógyszer is alkalmazható a hányinger ellen, egy részük vény nélkül is kapható, másokat viszont csak orvos írhat fel. Ezeket a gyógyszereket összefoglaló néven antiemetikumoknak nevezik. A megfelelő gyógyszert a kiváltó ok alapján kell megválasztani (hiszen a hányinger fiziológiás oka más-más szervünkben kereshető), mert az eltérő hatóanyagok nem egyformán hatékonyak a hányinger különböző típusaira.
A hányinger ellen alkalmazható gyógyszerek lehetnek többek között antihisztaminok, dopamin- vagy szerotonin-antagonisták, de meglepő módon a B6-vitamin is sikeresen csökkentheti a hányingert. A gyógyszerek megválasztásánál természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, így a beteg életkorát, általános egészségi állapotát, továbbá a szedett egyéb gyógyszereket is.

Természetes módszerek a hányinger ellen

Jó néhány olyan fűszer- és gyógynövény van, amelyek alkalmazásával sikeresen enyhíthetjük a hányingert. Ezek hatékonyságát nemcsak a tapasztalatok igazolják, de számos kutatás is foglalkozik velük. A legismertebb ezek közül a gyömbér, melyben olyan aromás olajok találhatóak, melyek az idegrendszerre, a gyomorra és a bélrendszere egyaránt pozitív hatással vannak. A gyömbérből készíthetünk teát, elrágcsálhatunk egy darabka nyers gyömbért, de gyömbéres cukorkát vagy nyalókát is vásárolhatunk.
A borsmenta szintén emésztést segítő és gyomornyugtató hatású, mely nemcsak a hányingert, hanem a hasi fájdalmakat és görcsöket is csökkenti. Hányinger esetén elkortyolhatunk egy-egy csésze borsmentateát, de az is segíthet, ha borsmenta-illóolajat egy tiszta textil zsebkendőre cseppentünk, és rosszullét esetén beleszagolunk. A köménymagnak, az édesköménynek és az ánizsnak is lehetnek hasonló, a hányingert enyhítő hatásai, ezeket is érdemes kipróbálni, például főzetként, teaként.

Mivel a hányinger a testhőmérséklet emelkedésével járhat, a hideg borogatás is jót tehet. Mártsunk jeges vízbe egy tiszta törülközőt, csavarjuk ki, és ezt tegyük a tarkónkra, a homlokunkra, vagy töröljük át vele az arcunkat és a mellkasunkat.

Lehetőleg ne járkáljunk, ha hányingerünk van, inkább üljünk le. Ha a fekvés tovább fokozza a tüneteinket, támasszuk fel a fejünket néhány párnával. Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket a rosszullétről, segíthet a zenehallgatás, az olvasás vagy a tévénézés is.

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.