Menü

Ezek a gyógynövények segíthetnek hányinger ellen

A hányinger általában rövid időn elmúlik magától, ám nagyon kellemetlen lehet. Így küzdhetünk ellene!

A hányinger kezelésénél természetesen fontos ismerni a kiváltó okot, hiszen ez alapján lehet a legjobb terápiát meghatározni. Sok esetben a háttérben meghúzódó ok gyógyításával a hányinger is elmúlik, és az is gyakran előfordul, hogy a hányinger rövid időn (néhány órán) belül magától, minden beavatkozás nélkül megszűnik. A hányingert nem mindig követi hányás, és az is lehet, hogy hiába hányt valaki, a hányinger csak rövid időre múlik el, de utána visszatér.

Többféle gyógyszer is alkalmazható a hányinger ellen, egy részük vény nélkül is kapható, másokat viszont csak orvos írhat fel. Ezeket a gyógyszereket összefoglaló néven antiemetikumoknak nevezik. A megfelelő gyógyszert a kiváltó ok alapján kell megválasztani (hiszen a hányinger fiziológiás oka más-más szervünkben kereshető), mert az eltérő hatóanyagok nem egyformán hatékonyak a hányinger különböző típusaira.
A hányinger ellen alkalmazható gyógyszerek lehetnek többek között antihisztaminok, dopamin- vagy szerotonin-antagonisták, de meglepő módon a B6-vitamin is sikeresen csökkentheti a hányingert. A gyógyszerek megválasztásánál természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, így a beteg életkorát, általános egészségi állapotát, továbbá a szedett egyéb gyógyszereket is.

Természetes módszerek a hányinger ellen

Jó néhány olyan fűszer- és gyógynövény van, amelyek alkalmazásával sikeresen enyhíthetjük a hányingert. Ezek hatékonyságát nemcsak a tapasztalatok igazolják, de számos kutatás is foglalkozik velük. A legismertebb ezek közül a gyömbér, melyben olyan aromás olajok találhatóak, melyek az idegrendszerre, a gyomorra és a bélrendszere egyaránt pozitív hatással vannak. A gyömbérből készíthetünk teát, elrágcsálhatunk egy darabka nyers gyömbért, de gyömbéres cukorkát vagy nyalókát is vásárolhatunk.
A borsmenta szintén emésztést segítő és gyomornyugtató hatású, mely nemcsak a hányingert, hanem a hasi fájdalmakat és görcsöket is csökkenti. Hányinger esetén elkortyolhatunk egy-egy csésze borsmentateát, de az is segíthet, ha borsmenta-illóolajat egy tiszta textil zsebkendőre cseppentünk, és rosszullét esetén beleszagolunk. A köménymagnak, az édesköménynek és az ánizsnak is lehetnek hasonló, a hányingert enyhítő hatásai, ezeket is érdemes kipróbálni, például főzetként, teaként.

Mivel a hányinger a testhőmérséklet emelkedésével járhat, a hideg borogatás is jót tehet. Mártsunk jeges vízbe egy tiszta törülközőt, csavarjuk ki, és ezt tegyük a tarkónkra, a homlokunkra, vagy töröljük át vele az arcunkat és a mellkasunkat.

Lehetőleg ne járkáljunk, ha hányingerünk van, inkább üljünk le. Ha a fekvés tovább fokozza a tüneteinket, támasszuk fel a fejünket néhány párnával. Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket a rosszullétről, segíthet a zenehallgatás, az olvasás vagy a tévénézés is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.