Menü

Hogyan fektessük le a gyereket?

A gyerekek lefekvés előtt kialakított szokásai a későbbiek szempontjából is meghatározóak. Szakemberek szerint már csecsemőkortól szoktatni kell a piciket a lefekvési rituáléra, hogy el tudjanak csendesedni és álomra hajthassák a fejüket. Melyek ezek a szokások és hogyan kezdjünk hozzá?

Lefekvés előtt nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is csendre, meghittségre, nyugalomra vágynak, azonban a kicsiknél nagyon fontos a pihentető alvás, létszükséglet, hogy jól kipihenjék magukat. Nekik még több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, ezért helytelen, ha este 11-kor még „rajtunk ugrál” a gyerekünk.

Lefekvési szertartásból többféle is van, lényeg, hogy már egészen pici korban elkezdjük ezt kialakítani, azok a gyerekek ugyanis, akik könnyen elalszanak, könnyebben ébrednek reggel és kipihentebben indul a napjuk az oviban, iskolában.

Nézzünk néhány esti lefekvéshez készülődő szokást.

Játékok elpakolása, gyerekszoba rendbetétele.

A rendrakás nem a felnőttek dolga, a gyerekeknek kell elpakolni a játékaikat. Ez nem túl népszerű kérés a kicsik felé, de meg kell tanulniuk rendbe tenni maguk után a szobájukat. Eleinte nehéz lesz, de később rutinná válik. Megkönnyítik a helyzetet a tárolódobozok, melyekbe könnyen és gyorsan megy a pakolás. ezzel növekszik a gyerekek igénye a rendre.

Elalvás előtt és vacsora után kerüljön sor a fürdésre, melynek időpontja a legtöbb esetben este fél 7 és fél 8 között tanácsos. A meleg víz ellazít, természetesen a picik fürdetése mindig, minden körülmények között folyamatosan felnőtt felügyeletét igényli! Gyermeket soha nem hagyunk magára a fürdőkádban! Soha!

A fürdés után fogmosás következik, melyekre már babakortól kaphatóak babafogkefék, gyerekfogkrémek, állatfigurás fogkefék, vicces homokórák, mellyel a fogmosás ideje mérhető, ezek mind segítik a megfelelő tisztálkodásra való szoktatást.

Az esti meseolvasás fontosságát már számtalan cikkben kifejtettük. Az olvasás minőségi idő a gyermekünkkel, melynek hatására hatalmas mértékben növekszik a szókincse és fejlődik a fantáziája. Segít a gyerekek intellektuális fejlődésében. Nem, a televízió ezt nem tudja! Csak a meseolvasás!

Lefekvéskor a gyerekek jobban szeretnek beszélgetni a szüleikkel, több mindent emesélnek a napjukról, gondolom, mert ezzel is húzhatják kicsit az alvási időt.

Ezzel nincs semmi gond, ilyenkor remek dolog elbeszélgetni az aznapi dolgaikról és meghallgatni őket. Semmikor máskor nincs annyi mesélni valója egy gyereknek, mint a villanyoltást megelőzően! Micsoda véletlen egybeesés!

Imádkozás. Sok családban él ez a szép szokás, pici kortól köszönetet mondani az Úrnak. Az ima segít megnyugtatni félelmeiket és békésen álomba szenderülni.

Végül egy nagy ölelés és puszi, majd egy jó éjszakát-ot mondunk és ezzel zárjuk a napot. A gyerekeknek napirendre, kialakított lefektetési szokásokra, napi rutinra szükségük van, ezzel érzik magukat biztonságban.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.