Menü

Természetes gyomornyugtatók

A gyomorrontás és az ételmérgezés sajnos évszaktól függetlenül bármikor előfordulhat és bizony rendkívül megkeserítheti a napjainkat. De nem feltétlen kell gyomorrontás ahhoz, hogy emésztőrendszeri panaszokkal találkozzon. Van, akinek egyszerűen érzékenyebb a gyomra másoknál vagy éppen valamilyen meglévő betegség miatt kell odafigyelnie az étkezésére. Bármelyik eset is áll fenn, van egy jó hírünk: nem kell a segítségért messzire menni, de még a legközelebbi patikáig sem feltétlen.

Gyakran halljuk, hogy ha tehetjük, gyógyszerek helyett természetes hatóanyagokat keressünk, lehetőleg valamilyen zöldség, gyümölcs vagy gyógynövény formájában. Szerencsére a gyomorpanaszok és emésztőrendszeri kellemetlen tünetek ellen kifejezetten hatékonyak egyes zöldségek és gyógynövények, tavasszal pedig tökéletes az időzítés egy kis kertészkedésre.

Az uborka rendkívül gazdag C- és B-vitaminban, valamint sok káliumot is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása van, valamint megszünteti a kellemetlen hasi puffadást. Termesztésére épp kiváló az idő, mivel érzékeny a hidegre, a meleget és a sok napsütést kedveli. Sajnos a helyigénye is elég nagy, de ezt könnyen kiküszöbölhetjük azzal, ha felfuttatjuk karóra, rácsra, kapura vagy valamilyen magasabb szerkezetre.

Hasonlóan az uborkához, a tökfélék is kifejezetten jó hatással vannak az emésztőrendszeri panaszokra, kifejezetten gyomor- és epebajok esetén ajánlják. Rengeteg folsavat, A-vitamint és káliumot tartalmaz, valamint sütve, főzve és párolva is fogyasztható. Bár a legtöbb tökfélét már áprilisban el szokás vetni, május végén sem maradtunk le teljesen a szezonról. Egyes fajtákat ilyenkor is lehet ültetni, de ha palántaként vásároljuk, még egyszerűbb dolgunk van és várni sem kell sokat a szüretelésig.

Egy kicsit elkanyarodva a gyógynövények felé, a kerti zsázsa egy kifejezetten igénytelen, de annál egészségesebb fűszernövény. Még kert sem feltétlenül szükséges hozzá, mindössze egy balkonláda is elég. Jellegzetes enyhén csípős íze a benne lévő mustárolaj glikozidoktól származik, valamint magas A-, C- és B-vitamin tartalma mellett sok káliumot és vasat is tartalmaz. Akár salátákban, akár szendvicsben fogyasztva is nagyszerű gyomornyugtató.

Talán nem annyira alacsony igényű, mint a korábban említett zöldségek és gyógynövények, de annál hatásosabb a kapor. Tavasszal szokták vetni, amikor már 16 fok feletti a talajhőmérséklet, ám nem szereti a szárazságot és a forróságot sem, így érdemes egy félig napos, szellős helyre ültetni. A benne található illóolajok, flavonoidok, tanninok és glikozidok igazi csodaszerré teszik ezt a növényt. Nem csak a rossz koleszterinszintet csökkenti, de segít szabályozni és egészséges szinten tartani a vércukorszintet, valamint csökkenti a gyulladást és a felfúvódást.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.