Menü

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Mit válasszunk?

Nosza, menjünk strandra, de melyikbe? Tehetjük fel ezt az alapvető kérdést. A kínálat nagyon széles. Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxy-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.

Gyógyfürdők közül érdemes lehet megnézni a kiskunmajsai fürdőt, ami az Alföld egyik legnagyobb vidéki strandja. Másrészt bőven vannak mesterségesen kialakított medencék is, és találhatunk természetes vizeket is a parkban. Ráadásul itt a belépőjegy sem annyira borsos. Aquaparkok közül a legjelentősebb a Mogyoródi Aquaréna, ami az ország legnagyobb Aquaparkja is egyben. Noha a belépőjegyek eléggé borsos áron vannak, egyszer mindenképp érdemes lehet megnézni és kipróbálni a parkot. Szintén érdemes lehet kipróbálni Szegeden a Napfényfürdő Aquapolist, ami megint az Alföld egyik legjelentősebb élményfürdője. Emellett természetesen rengeteg más (élmény)fürdőt, strandot ki lehet próbálni, annak megfelelően, hogy mit keresünk.

Környezettudatosság és hulladékkezelés

A strandolás tipikusan egész napos program sok-sok hulladékképződési lehetőséggel. Melegben sokkal több folyadékot fogyasztunk, aminek eredménye a rengeteg műanyag palack és fémdoboz. Bár az a legzöldebb megoldás, ha saját palackban viszünk magunkkal (hűtött) vizet, de ha mégis helyben veszünk palackozott vizet/üdítőt, akkor legalább dobjuk szelektív gyűjtőbe (semmiképp sem a fűbe vagy a vízbe). Valamint olyan strandot válasszunk ahol erre van is lehetőség, és nem kell szemetelnünk.

Sportlehetőségek és szórakozás.

A strandok a fürdőzés mellett változó minőségben sportolási lehetőséget is kínálnak, többnyire felár nélkül, habár ma már ez nem feltétlenül van így, sajnos. Asztalitenisz, röplabda, focipálya – homokos pályán, de vízben is előfordul –, lábtengó a leggyakoribb, de trambulinnal, erősítő sarokkal, kézilabdapályával is lehet találkozni. Ha esetleg barátokkal szeretnénk strandra menni, ezeket mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen egész nap csak a vízben úszkálni nem feltétlenül annyira jó. Valamint ma már az is lehet egy szempont, hogy hol van lehetőség például hangos zenehallgatásra, vagy éppen hol van jól használható ingyenes wifi hálózat.

Egészség

Ahol sok ember megfordul egyszerre, ott egészséggel kapcsolatos problémák is gyakrabban merülnek fel. Természetesen az apróbb horzsolások, leégés és a napszúrás számítanak a leggyakoribb balesetek közé. Ezek a problémák szerencsére néhány napon belül meg is szűnnek, azonban figyelni kell arra, hogy olyan strandra menjünk, ahol rendszeresen fertőtlenítik a vizet, és nem szedhetünk össze semmilyen komolyabb betegséget.

Összességében az a legfontosabb, hogy olyan helyre menjünk strandolni, napozni, szórakozni amelyik az igényeinknek, az adott társaságnak legyen az a család vagy barátok megfelelő, és a pénztárcánkat sem terheli meg annyira.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?