Menü

Kisgyerek az autóban

Sajnos háromgyerekes anyukaként az a tapasztalatom – és most nem leszek népszerű – hogy sok szülő az ovi, vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Amikor arról beszélünk, hogyan utazhatnak a kisgyermekek az autóban, számos kérdés felmerül.

Azt gyakran hallani, hogy „csak a sarki boltig megyünk”, vagy, hogy „közel lakunk, csak egy utcányira” ez azonban nem lehet kifogás és magyarázat, hiszen mint tudjuk a baj hamar megvan. Akár egy pillanat is elég. (tűzoltófeleség vagyok, tudom)

A következő kérdések tisztázása úgy gondolom nagyon fontos, hiszen sok szülő talán nem is tudja, milyen szabályok vonatkoznak a kisgyerekekre az autóban.

Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen?

Nos a gyerekek szállítására vonatkozó KRESZ-szabályokat alapul véve elmondható, hogy a két lényeges szabály a következő:

A 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testsúlyának megfelelő autós gyerekülésben – természetesen megfelelően rögzítve – szállítható. Tehát nem elég, hogy a gyereket beültettük a gyerekülésbe, ha nincs bekötve, a rendőr büntethet. Teljes joggal.
Amennyiben a gyerek a 3. életévét betöltötte és 135 centiméternél magasabb, akkor az autó hátsó ülésén gyerekülés nélkül is utazhat, de biztonsági övvel ekkor is természetesen rögzíteni kell.

A babákra milyen szabályok vonatkoznak? Hogyan szállítsuk őket?

Sajnos az anyukák között van, aki kényelmi okokból ölben utazik a kicsivel, ez borzasztó veszélyes dolog. A kicsiket mindig a legnagyobb biztonságban kell szállítani.

Az anyukák előszeretettel veszik maguk mellé a babákat vezetés közben az autó első ülésére rögzítve, a menetiránnyal háttal. A haladási iránnyal ellentétesen az autósülés azonban csak akkor szerelhető be, ha az autóba nem tettek be légzsákot, vagy kikapcsolható.

Magyarul: ha a gyerek az anyósülésen haladási iránynak háttal ül, akkor a légzsákot (ha van) mindig ki kell iktatni.

A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

Ma már sokféle gyerekülés létezik, ezek között nem könnyű eligazodni, ám ha tisztában szeretnénk lenni azok típusaival, akkor tudnunk kell, hogy létezik úgynevezett integrált rendszer, mely csecsemők, kisgyerekek számára nyújt védelmet, a hozzá tartozó csatokkal, hevederekkel, egyéb rögzítő tartozékokkal.

A másik típusba tartozó nem integrált rendszerek biztonsági övvel együtt használandók, gyakran ülésmagasítóként nevezzük őket.

A gyerekek mellett a kutyákra is fontos szabályok vonatkoznak, ha autóban szállítjuk őket. A kutyusokat is rögzíteni kell utazás előtt, többek között a biztonságuk érdekében, illetve, hogy ne zavarják a vezetőt. Erről azonban már egy másik cikk témája lesz.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.