Menü

Tulajdonságok, amelyek vonzzák a nárcisztikus személyeket

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.

Felelősségérzet mások iránt
Vonzódnak azokhoz, akik képesek mások iránt, illetve néha mások helyett felelősséget vállalni, a mítosz ellenére ugyanis bár magabiztosnak, rettenthetetlennek mutatják magukat, valójában igencsak törékeny az egójuk. Igyekeznek elrejteni törékenységüket, és gyakran társukra támaszkodnak. Elvárják, hogy azt éreztessék velük, hogy fontosak, különlegesek, értékesek, és azt is, hogy támogassák, segítség őket, néha felelősséget vállaljanak helyettük. Olyan embert keresnek, akik tolerálják a viselkedésüket, és az átlagnál sokkal jobban törődnek másokkal.

Képes elnyomni a saját érzelmeit, igényeit
Szintén lényeges számukra, hogy az illető képes legyen elnyomni saját érzelmeit, igényeit, és ezek helyett a partnerére összpontosítson. A nárcisztikusoknak hatalmas figyelemre van szükségük, társaik gyakran elveszítik önmagukat a kapcsolatban, ez pedig borzasztóan egészségtelen. Az ilyen viszonyokban nincs jelen a kölcsönösség, szinte mindig csak a személyiségzavarral küzdő fél érdekei érvényesülnek.

Bűntudatra való hajlam
A bűntudatra való hajlam döntő fontosságú számukra a párkeresésben, ugyanis az ilyen társat könnyebben tudják manipulálni, irányítani, és nehezebben is döntenek a szakítás mellett. Érzelmileg érzékenyebbek, hajlamosabbak kételkedni önmagukban, így sokkal befolyásolhatóbbak az átlagnál.

Erős empátiakészség

Ők sokkal jobban törődnek mások érzéseivel, a környezetükben élők pedig sokkal értékesebbnek, különlegesebbnek érezhetik magukat pontosan emiatt. Erre pedig óriási szüksége van a nárcisztikusoknak: az ilyen partnerek elismerik, megbecsülik, és olyan bánásmódban részesítik őket, amilyenre leginkább vágynak

Bűntudatra való hajlam
A bűntudatra való hajlam döntő fontosságú számukra a párkeresésben, ugyanis az ilyen társat könnyebben tudják manipulálni, irányítani, és nehezebben is döntenek a szakítás mellett. Érzelmileg érzékenyebbek, hajlamosabbak kételkedni önmagukban, így sokkal befolyásolhatóbbak az átlagnál.

A nárcisztikusok személyisége és viselkedése sok szempontból eltér másokétól. Ők ugyanis erőteljesen énközpontúak, a legtöbbször csak magukra, csak a saját helyzetükre koncentrálnak, és az sem ritka, hogy lekezelően bánnak a partnerekkel, esetleg beléjük fojtják a mondanivalójukat. Éppen ezért jó tudni azt is, hogy hogyan lehet velük igazán hatékonyan kommunikálni.

A nárcisztikus személyiségzavaros férfiakra és nőkre egyaránt igaz lehet, hogy vonzóak, karizmatikusak, el tudják bűvölni a környezetüket. Jó érzés lehet elsőre olyasvalakivel randizni, aki maga a megtestesült álom. Azonban igen hamar kiderülhet, hogy az ilyen ember rendkívül érzéketlen, az empátiát nem ismeri, és saját magán kívül vagy éppen az elérendő célon kívül másra nem igazán tud figyelni.

Kizárólag önmagával foglalkozik, ez megnyilvánulhat abban is, ahogyan viselkedik: például ha be szeretnénk mutatni a barátainknak, csak arra figyel, hogyan néz majd ki a barátok előtt, mit fognak róla gondolni. Ezek a jelenetek idővel egyre súlyosabbak lehetnek, attól függően, mennyire lépi át azokat a határokat, amikor már klinikai szintű nárcisztikusságról van szó.

A szorongás tünetei és fajtái

Amikor találkozunk egy stresszt kiváltó ingerrel (úgynevezett stresszorral), működésbe lép szervezetünk védekező rendszere, azaz az endokrin- és vegetatív idegrendszerünk.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

A szociális szorongás fogságában

Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ?

Jelek, hogy nem érdekled a srácot

Nehéz elfogadni, ám nem minden kapcsolat köttetett a mennyben... Tetszik egy srác, és nem tudod eldönteni, viszonozza-e az érzelmeidet? Olvasd el alábbi pontjainkat akkor!

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?