Menü

Mi az a 4. trimeszter?

Három várandósság után nyilván tudok számolni és tisztában vagyok vele, hogy a terhesség köztudottan három trimeszterből áll, azonban nem tévedés azt állítani, hogy valóban létezik egy úgynevezett negyedik trimeszter is, ami nem más, mint a szülés utáni első három hónap.

A negyedik trimeszter fogalmát egy amerikai gyerekorvos használta elsőként, aki szerint a 4.trimeszter, azaz a szülés utáni első három hónap arról szól, hogy a babák megpróbálnak alkalmazkodni a méhen kívüli élethez, a kinti léthez, ez pedig nemcsak a kisbabákról, hanem a családtagokról, testvérekről, szülőkről is szól.

Egy anyuka testi és lelki változásairól, a családdá válásról, egy megváltozott élethelyzetről, a nagyobb testvérekről, s természetesen az újszülöttről.

Amikor a terhességről olvasunk és megpróbálunk rá felkészülni, csak a 3 trimesztert nézzük és a szülésig jutunk el, alig várjuk, hogy megszülessen a kicsink, de arról nem beszélget velünk a sok szakember, hogy mi mindent történik a 4. trimeszterben, hogy milyen nehézségei lesznek ennek az időszaknak és azokra hogyan készüljünk fel.

Véleményem szerint az első három trimeszterben közel nem történik annyi minden, mint ami izgalmat és változást a 4.ben megtapasztalunk.

Hogyan készüljünk a negyedik trimeszterre?

Úgy készüljünk fel rá, hogy legyünk tudatában annak, hogy a napok összefolynak majd az éjszakákkal, a végeláthatatlan etetésekkel, pelenkázással, s mivel mindez nagyon boldog ám nagyon nehéz időszak lesz, szükség van arra, hogy lehetőség szerint kérjünk segítséget nagyszülőktől, családtagoktól, rokonoktól, barátoktól, de akár a szomszédtól is! Az enyém sokat segített nekem, mikor a kicsi etetése-altatása közben a két nagyot hazahozta az iskolából.

Ne látogatókat hívjunk az első hetekben, hanem segítséget! Szükségünk lesz rá!

Fel kell készülni arra is, hogy sok kisbaba hasfájós lehet a kezdeti időszakban, melyen több minden is segíthet, van alternatíva, amelyek nálunk beváltak: babamasszázs, melegített meggymagpárna (ez nemcsak a babáknak jó egyébként, a család többi tagja is használhatja), de segít a szoptatás, speciális cumisüvegek, cumik.

A kezdeti nehézségek, fáradtság után a harmadik hónaptól egyszerre könnyebbé válik a 4. trimeszter, s szinte minden rutinosabbá, egyszerűbbé alakul át. A hasfájás elmúlik, kialakul a szoptatás, etetés rendje, az alvási rutin, a napirend. Ilyen ez a csodálatos élet - a szülés után.

A legjobb, amit tehetünk, ha tudatosítjuk magunkban ezeket a várható változásokat, és megpróbálunk rá felkészülni.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.