Menü

Mi az a nevető jóga?

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

A nevető jóga állítólag nagyon egészséges, tulajdonképpen félórányi irányított nevetés, ami egy testedzéssel is felérhet, a közérzetre pedig nagyon jó hatással van!

Egy mosoly nélküli nap egy elveszett nap. A nevetés természetes megnyugtatás és bizonyos szempontból egyfajta meditáció. A nevetéssel belépünk egy időtlen dimenzióba, ahol elfelejthetjük gondjainkat. A nevetés annyira terápiás jellegű, hogy még a pszichológiában is megvan a maga megnevezett szakterülete: nevetésterápia.

Az önfeledt nevetésnek nagy szerepe van a lelki egészség megőrzésében, ugyanis kutatások szerint csökkenti a stresszt és jótékony hatással van a szervezetre, de ezt talán magunk is érezzük és tapasztaljuk, azonban mi a helyzet az irányított nevetéssel? Milyen hatásai vannak?

A szakemberek szerint az irányított, öngerjesztett nevetés (milyen furcsa ezt így elképzelni) szintén kiváltja ezeket a pozitív hatásokat. Maga az elképzelés már a 90-es években megszületett, és mára „hahota jóga” vagy más néven „nevető jóga” néven vált ismertté a világon.

A nevető jógának komoly pszichés és élettani hatásai vannak, melyeket vizsgálva a szakértől arra jutottak, hogy a nevető jóga pozitívan hat a szervezetünkre. A módszer lényege, hogy a résztvevők nevetést kiváltó gyakorlatokat ötvöznek a jóga ismert légzőgyakorlataival, így téve, pedig az öngerjesztett nevetés könnyen átfordul valódi kacagásba.

A társaság teremtő ereje pedig ezt segíti, hiszen ezt közösségben, szervezetten végezve, valóban átfordul igazi, önfeledt mókába. A hahota jóga egészségre és pszichés jóllétre gyakorolt hatásairól számtalan tanulmányt lehet olvasni, aki kicsit is elmélyedne a témában, érdemes felkutatni az ezzel foglalkozó szakembereket, oktatókat, tanfolyamokat, közösségeket.

A kutatók szerint a nevető jóga jótékonyan hat a lelki állapotra, a szív-és légzőrendszerre, egy ilyen alkalmon való aktív részvétel pedig megfelel egy enyhe fizikai testmozgásnak is. Természetesen nem összehasonlítható egy óra kocogással, vagy biciklizéssel, de nem is ez a cél.

Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy mindössze már egy foglalkozás is javította a hangulatot és csökkentette a stresszt és depressziót, ez pedig mindenképp arra ösztönöz, hogy az ember tegyen egy próbát, ha másért nem, hát kíváncsiságból.

Mindenkinek sok önfeledt nevetést és vidám pillanatot kívánok akár nevető jógával, akár anélkül!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.