Menü

Vegyük le a cipőnket, ha belépünk a lakásba!

Amit én egyébként a gyerekeimtől mindig el is vártam, nem pusztán azért, mert így illik, hanem mert rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Talán eddig bele sem gondoltunk, hogy sok kórokozó úgy kerül lakásunkba, hogy nem váltunk cipőt és behordjuk a piszkot. A jólneveltség alapja szerintem, hogy akár otthonunkba, akár vendégségbe érkezünk, levesszük a cipőnket az előszobában, vagy a bejáratnál, különösen akkor, ha kisgyerekes családhoz érkezünk látogatóba, hiszen köztudott, hogy a kis kúszó-mászó, izgő-mozgó, totyogó gyerekek végig törlik magukkal a padlót, vagy a kedvenc macijukkal, „nyunyókájukkal” (=alvókendő), amit aztán a szájukba is vesznek.

Háromgyerekes anyukaként nekem két nagyon fontos, alapvető elvárásom van a hozzánk érkezőkkel szemben (beleértve természetesen a saját családomat is) ezek pedig a következők:

alapos kézmosás, bárhonnan jött, bármikor is mosott kezet előtte, bármennyire is (őszerinte) tiszta.
a kinti cipő levétele a bejáratnál, ami azt jelenti, hogy zokniban lépünk be vagy valamilyen beltéri lábbeliben, papucsban közlekedünk.

Ezt a magatartást a gyerekeimtől vendégségben is elvárom és ezt a fajta magatartást a hozzánk érkezőktől is megköszönöm.

Na de hagyjuk az illemet és közelítsük meg más oldalról a cipőlevétel kérdését!

Az illendőség mellett az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságú, hogy a kinti cipőről ne szórjuk szét a lakásban a kórokozókat. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba.

Éppen ezért a hazaérkezéskor nagyon fontos lecserélni a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes benti papucsra, és figyeljünk arra is, hogy mindenkinek külön papucsa legyen. A vírusok, baktériumok és gombák szabad szemmel nem láthatóak, de ettől még léteznek.

A szennyeződések nagyjából harmada a külvilágból kerül be, ruházatról, cipőről, a kezünkről.

Az University of Arizona mikrobiológusai egy vizsgálatban ugyanazt a cipőt figyelték meg két héten keresztül és döbbenetes eredményre jutottak! Gondolták volna a kedves olvasók, hogy a cipők külső részén átlagosan 421 ezer egységnyi baktérium is lehet?

Mindezek otthonunkba kerülését könnyen meggátolhatjuk azzal az egyszerű mozdulattal, hogy a cipőinkkel csak az előszobáig megyünk, azt a sávot pedig gyakrabban takarítjuk, fertőtlenítjük. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.