Menü

Vegyük le a cipőnket, ha belépünk a lakásba!

Amit én egyébként a gyerekeimtől mindig el is vártam, nem pusztán azért, mert így illik, hanem mert rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Talán eddig bele sem gondoltunk, hogy sok kórokozó úgy kerül lakásunkba, hogy nem váltunk cipőt és behordjuk a piszkot. A jólneveltség alapja szerintem, hogy akár otthonunkba, akár vendégségbe érkezünk, levesszük a cipőnket az előszobában, vagy a bejáratnál, különösen akkor, ha kisgyerekes családhoz érkezünk látogatóba, hiszen köztudott, hogy a kis kúszó-mászó, izgő-mozgó, totyogó gyerekek végig törlik magukkal a padlót, vagy a kedvenc macijukkal, „nyunyókájukkal” (=alvókendő), amit aztán a szájukba is vesznek.

Háromgyerekes anyukaként nekem két nagyon fontos, alapvető elvárásom van a hozzánk érkezőkkel szemben (beleértve természetesen a saját családomat is) ezek pedig a következők:

alapos kézmosás, bárhonnan jött, bármikor is mosott kezet előtte, bármennyire is (őszerinte) tiszta.
a kinti cipő levétele a bejáratnál, ami azt jelenti, hogy zokniban lépünk be vagy valamilyen beltéri lábbeliben, papucsban közlekedünk.

Ezt a magatartást a gyerekeimtől vendégségben is elvárom és ezt a fajta magatartást a hozzánk érkezőktől is megköszönöm.

Na de hagyjuk az illemet és közelítsük meg más oldalról a cipőlevétel kérdését!

Az illendőség mellett az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságú, hogy a kinti cipőről ne szórjuk szét a lakásban a kórokozókat. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba.

Éppen ezért a hazaérkezéskor nagyon fontos lecserélni a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes benti papucsra, és figyeljünk arra is, hogy mindenkinek külön papucsa legyen. A vírusok, baktériumok és gombák szabad szemmel nem láthatóak, de ettől még léteznek.

A szennyeződések nagyjából harmada a külvilágból kerül be, ruházatról, cipőről, a kezünkről.

Az University of Arizona mikrobiológusai egy vizsgálatban ugyanazt a cipőt figyelték meg két héten keresztül és döbbenetes eredményre jutottak! Gondolták volna a kedves olvasók, hogy a cipők külső részén átlagosan 421 ezer egységnyi baktérium is lehet?

Mindezek otthonunkba kerülését könnyen meggátolhatjuk azzal az egyszerű mozdulattal, hogy a cipőinkkel csak az előszobáig megyünk, azt a sávot pedig gyakrabban takarítjuk, fertőtlenítjük. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.