Menü

Mi a jojó-effektus és miért hízunk vissza?

Aki fogyókúrázott már valaha, - s gondolom vagyunk páran -, az biztosan ismeri a jojó-effektus kifejezést. A jojó-effektus amiatt van, hogy sok fogyókúrázó élethosszig tartó életmódváltás helyett kampányszerűen koplal, s időszakos, szezonális divatfogyókúráktól, csodát ígérő étrendkiegészítőktől várja a megoldást.

Hirtelen felindulásból fogyókúrázni vagy élethosszig tartóan életmódot és gondolkodást változtatni bizony két külön dolog. Nagy a különbség!

Aki fogyókúrázik, sokszor koplal, gyorsan akar megoldást (mintha a súlytöbbletet is egy hét alatt szedte volna fel) nem kitartó, sanyargatja magát, egyoldalúan étkezik, majd a diéta befejeztével a hamar visszatérő kilókon csodálkozva elkeseredik, hogy neki miért nem sikerül.

S miért nem sikerül?

Azért, mert a sanyargatás és a koplalás során a szervezetünk kiéhezik és amint tápanyagot kap, azonnal raktároz és egyetlen fekát nem enged el. Az anyagcsere rendesen belassul, s még többet mutat a mérleg, mint a diéta kezdetén. Nos, ezért.

Az alacsony kalóriabevitelű diéták – különösen, ha 1300 kalória alá megyünk – ezt eredményezik, s a szervezet miután megszokta a kevés kalóriabevitelt, egy rendes, normál étkezéstől máris raktározásba kezd, hát még ha nem is normál adagot eszünk, hanem - s a hosszú koplalás után ez gyakori – kirámoljuk a hűtőt kontroll nélkül.

Az egyoldalú diéták is ezt eredményezik. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, rostokra, fehérjékre, vitaminokra, és ásványi anyagokra, tehát nem a nulla szénhidrát-és magas fehérjebevitel fogja egészségessé és tartóssá tenni a fogyókúránkat, hanem egy jól összerakott egészséges és változatos étrend. Ha szükséges, nyugodtan kérjük dietetikus segítségét ebben!

A koplalás egy ördögi kör, amely folyton ismétli önmagát, tartós eredmény nélkül, megbetegítve a szervezetet, ugyanis az efféle jójózás megviseli a belső szerveinket, bőrünket, kialakul a pajzsmirigyprobléma, inzulinrezisztencia, hajhullás és a vitaminhiányból fakadó számtalan más egészségügyi probléma.

Ezt sokan tudják, nem mondok ezzel újat, mégis ezt az utat választják, megéri?

Nem szabad hinni a csodadiétáknak, gyors megoldást ígérő étrendkiegészítőknek, csalfa reklámoknak, a női magazinoknak meg pláne nem!

Az „5 nap alatt -5 kg” diéták mind zsákutca, eredménytelen, haszontalan, egészségtelen.

A fogyókúrázók sokszor elkeserednek a mérleg láttán, pedig stagnáláskor figyelembe kellene vennünk a testösszetételt is, vagy ahogy mondják, a tükröt, a centit, a ruháinkat.

Lehetséges, hogy a diéta során több izom és kevesebb zsírszövet birtokosai vagyunk, menstruációkor pedig vizet raktározunk, így nem szabad a kilókra hagyatkozni, sokkal inkább a centiker figyeljük. Barátnőm 1 ruhaméretet fogyott már idén, noha kilóban kevés különbséget lát, pedig a ruháin igencsak látszik.

Testsúlycsökkentés céljából tehát egy jól átgondolt, tudatos, változatos és ésszerű diétát válasszunk, kezdjünk el rendszeres mozogni, igyunk elég vizet, s ha szükséges, bátran kérjünk segítséget! A hatást pedig ne egyik napról a másikra várjuk el önmagunktól!

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!