Mi a jojó-effektus és miért hízunk vissza?
- Dátum: 2022.04.06., 21:12
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- diéta, divatdiéta, egészséges, élethosszig tartó, életmód, életmódváltás, elkeseredés, étkezés, étrendkiegészítő, fehérje, hízik, kalória, kontroll, koplal, rost, sanyargatás, szénhidrát, tápanyag, tudatos., változatos, vitamin, zsír
Aki fogyókúrázott már valaha, - s gondolom vagyunk páran -, az biztosan ismeri a jojó-effektus kifejezést. A jojó-effektus amiatt van, hogy sok fogyókúrázó élethosszig tartó életmódváltás helyett kampányszerűen koplal, s időszakos, szezonális divatfogyókúráktól, csodát ígérő étrendkiegészítőktől várja a megoldást.
Hirtelen felindulásból fogyókúrázni vagy élethosszig tartóan életmódot és gondolkodást változtatni bizony két külön dolog. Nagy a különbség!
Aki fogyókúrázik, sokszor koplal, gyorsan akar megoldást (mintha a súlytöbbletet is egy hét alatt szedte volna fel) nem kitartó, sanyargatja magát, egyoldalúan étkezik, majd a diéta befejeztével a hamar visszatérő kilókon csodálkozva elkeseredik, hogy neki miért nem sikerül.
S miért nem sikerül?
Azért, mert a sanyargatás és a koplalás során a szervezetünk kiéhezik és amint tápanyagot kap, azonnal raktároz és egyetlen fekát nem enged el. Az anyagcsere rendesen belassul, s még többet mutat a mérleg, mint a diéta kezdetén. Nos, ezért.
Az alacsony kalóriabevitelű diéták – különösen, ha 1300 kalória alá megyünk – ezt eredményezik, s a szervezet miután megszokta a kevés kalóriabevitelt, egy rendes, normál étkezéstől máris raktározásba kezd, hát még ha nem is normál adagot eszünk, hanem - s a hosszú koplalás után ez gyakori – kirámoljuk a hűtőt kontroll nélkül.
Az egyoldalú diéták is ezt eredményezik. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, rostokra, fehérjékre, vitaminokra, és ásványi anyagokra, tehát nem a nulla szénhidrát-és magas fehérjebevitel fogja egészségessé és tartóssá tenni a fogyókúránkat, hanem egy jól összerakott egészséges és változatos étrend. Ha szükséges, nyugodtan kérjük dietetikus segítségét ebben!
A koplalás egy ördögi kör, amely folyton ismétli önmagát, tartós eredmény nélkül, megbetegítve a szervezetet, ugyanis az efféle jójózás megviseli a belső szerveinket, bőrünket, kialakul a pajzsmirigyprobléma, inzulinrezisztencia, hajhullás és a vitaminhiányból fakadó számtalan más egészségügyi probléma.
Ezt sokan tudják, nem mondok ezzel újat, mégis ezt az utat választják, megéri?
Nem szabad hinni a csodadiétáknak, gyors megoldást ígérő étrendkiegészítőknek, csalfa reklámoknak, a női magazinoknak meg pláne nem!
Az „5 nap alatt -5 kg” diéták mind zsákutca, eredménytelen, haszontalan, egészségtelen.
A fogyókúrázók sokszor elkeserednek a mérleg láttán, pedig stagnáláskor figyelembe kellene vennünk a testösszetételt is, vagy ahogy mondják, a tükröt, a centit, a ruháinkat.
Lehetséges, hogy a diéta során több izom és kevesebb zsírszövet birtokosai vagyunk, menstruációkor pedig vizet raktározunk, így nem szabad a kilókra hagyatkozni, sokkal inkább a centiker figyeljük. Barátnőm 1 ruhaméretet fogyott már idén, noha kilóban kevés különbséget lát, pedig a ruháin igencsak látszik.
Testsúlycsökkentés céljából tehát egy jól átgondolt, tudatos, változatos és ésszerű diétát válasszunk, kezdjünk el rendszeres mozogni, igyunk elég vizet, s ha szükséges, bátran kérjünk segítséget! A hatást pedig ne egyik napról a másikra várjuk el önmagunktól!
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?