Menü

Magas sarkú cipők: valóban károsak?

Magabiztosságot ad, elegáns, karcsúsít, nőies viselet, szexis, ad egy stílusos megjelenést, nyújtja a lábat, a ruhatárunk része, de valójában nem egészséges viselet rendszeresen, hosszútávon. Mi a baj a magas sarkú cipőkkel, mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a mozgásszervi betegségeket?

Kutatások szerint lakosság közel 70%-a mozgásszervi beteg, s ebben nagy szerepe van a nők esetében a magassarkú cipőknek. Sajnos tudomásul kell venni a szomorú tényt: a magas sarkú cipők okozta mozgásszervi panaszok listája igen hosszú. Többek közt lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütykök, kalapácsujjak, térdfájás, krónikus fejfájás, járási nehézségek, hátfájás, gerinc problémák, fájdalmak, bőrkeményedések, sérv, idegbecsípődés írható e nőies cipők számlájára. hogyan előzhetőek meg ezeknek a betegségeknek a kialakulása? Ne hordjunk többé magassarkút?

Nos a körömcipők viselése nem tilos, azonban nem javasolt a rendszeres használatuk, ugyanis számos betegség összefüggésbe hozható a kecses lábbelikkel. Csak is akkor hordjunk magas sarkú cipőt, ha szükséges, tartogassuk alkalmakra, s ekkor is törekedjünk az alacsonyabb sarokméretű cipők kiválasztására.

Ha nem követeli meg az alkalom, hordjunk lapos talpú cipőt, hogy a lábak, az achilles ín normálisan funkcionálhassanak, ne alakuljon ki bütyök, sem kalapácsujj, óvjuk a térdünket és elkerüljük a vádli izomzatának rövidülését, továbbá megóvjuk bokánkat a kificamodástól.

Hiába kedvelt kiegészítő, veszélyes és káros az egészségre nézve, hiszen azzal, hogy megemeli a sarkakat, átalakítja testünk gravitációs központját, megváltozik a testtartás.

Utána olvastam: a lábfejet 26 fő csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, és 19 izom, valamint ín alkotja, melyek feladata, hogy egyensúlyban tartson bennünket a talajon bármilyen mozgás közben, s mivel naponta sokszor 8-10 ezer lépést megteszünk (vagy még többet), sétálunk, gyaloglunk, lépcsőzünk, futunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a komoly megterhelést milyen cipőben tesszük.

Egy régi mondás jutott most eszembe, mely szerint két dologból muszáj a legjobbat venni: ágymatracból és cipőből, hiszen vagy az egyikben vagyunk, vagy a másikban. Van benne igazság.

Hölgyeim én is nő vagyok, szívesen viselek olykor magassarkút, de gondolkozzunk el: egyáltalán nem véletlen az, hogy a nőknél négyszer gyakoribbak a lábbetegségek, mint a férfiaknál!

Sokat számít a lábproblémák megelőzésében az ideális testsúly elérése és megtartása, a változatos étkezés, a különféle olajok, krémek és segítenek a kényelmet szolgáló talpbetétek, szilikonos kiegészítők, talppárnák, zselés sarokvédők, sarokékek, de a problémát azzal lehet megelőzni, ha korlátozzuk bizonyos alkalmakra a magassarkú cipők viselését. A saját egészségünk érdekében.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.