Menü

A víz csodái

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy szinte csodákat is képes tenni testünkkel?

A víz felgyorsítja az anyagcserét, ezért érdemes napi 2-3 liter vizet fogyasztani. A kalóriadús, édesített és cukrozott italokat mellőzzük, és helyettesítsük tiszta csapvízzel vagy ásványvízzel. Sokat segíthet, ha étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, mert teltebbnek fogjuk érezni magunkat, és nagy valószínűséggel kevesebbet fogunk enni. A víz felpörgeti a metabolizmust, és aki bírja, ihat hideg vizet is, ami abból a szempontból még előnyösebb, hogy a testnek ilyenkor annak felmelegítésén is dolgoznia kell, ehhez pedig néhány plusz kalória elégetésére van szükség.

A víznek fontos szerepe van testünk energiaellátásában is. Ha dehidratáltak vagyunk, fáradtnak fogjuk magunkat érezni. Viszont ha vizet fogyasztunk, segítünk a szívnek, hogy hatékonyabban pumpálja a vért a testünkbe. Ilyenkor a vér több oxigént képes szállítani, és sejtjeink is több tápanyaghoz jutnak.

Az agyszöveteinknek körülbelül 70-80 %-a víz. Ha nem iszunk elég vizet, a testünk stresszt él át, ezért fontos, hogy mindig tartsunk magunk mellett egy üveg vizet, és ha lehet, minél gyakrabban nyúljunk érte.

Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, megelőzhetjük az izomgörcsöket is, ami sokakat kínozhat éjszaka. Ha a test hidratált, tovább és erősebben képes fizikai aktivitások végzésére is, így később fárad el.

A bőrre is rendkívül előnyös hatással bír. Ha a testünk hidratált, a sejtjeink is azok, így a bőrünk fiatalabbnak látszik. A ráncok egy része kisimul.

A rostok mellett a jó emésztéshez a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is elengedhetetlen. Ha nem iszunk elég vizet, a vastagbél viszonylag száraz marad, és nem továbbítja a salakanyagokat a megfelelő sebességgel. Viszont ha szervezetünk hidratált, gyorsabb lesz az anyagcserénk is.

Segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében. Régóta tudjuk, hogy egyre több és több ember küzd vesekővel. Sajnos rohanó életmódunk mellett egyre kevesebb figyelmet szentelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek, és ez egyaránt igaz gyerekekre, felnőttekre, ezáltal mindig többen küzdenek a vesekő problémájával. Pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással hígíthatjuk a vizeletben jelenlévő sók és ásványi anyagok koncentrációját, amelyek a vesekövek kialakulásában vesznek részt. Tehát nagyban csökkenthetjük a kockázatot, ha elég vizet fogyasztunk!

Ha tehetjük, ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk, hanem előzzük meg az érzés kialakulását, illetve figyeljünk arra is, milyen életmódot folytatunk. Egy fizikailag aktívabb életmód mellett vagy a nyári hónapokban jóval több folyadékbevitelre lehet szükségünk!

Fort Molnár Henriett

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell ennünk

Az étkezés és az edzés között legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is el kell telnie. A sportolóknak legjobb körülbelül három órával az edzés előttre időzíteni az étkezésüket.

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

A cikória jótékony hatásai

Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széles körben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője.