Menü

A víz csodái

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy szinte csodákat is képes tenni testünkkel?

A víz felgyorsítja az anyagcserét, ezért érdemes napi 2-3 liter vizet fogyasztani. A kalóriadús, édesített és cukrozott italokat mellőzzük, és helyettesítsük tiszta csapvízzel vagy ásványvízzel. Sokat segíthet, ha étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, mert teltebbnek fogjuk érezni magunkat, és nagy valószínűséggel kevesebbet fogunk enni. A víz felpörgeti a metabolizmust, és aki bírja, ihat hideg vizet is, ami abból a szempontból még előnyösebb, hogy a testnek ilyenkor annak felmelegítésén is dolgoznia kell, ehhez pedig néhány plusz kalória elégetésére van szükség.

A víznek fontos szerepe van testünk energiaellátásában is. Ha dehidratáltak vagyunk, fáradtnak fogjuk magunkat érezni. Viszont ha vizet fogyasztunk, segítünk a szívnek, hogy hatékonyabban pumpálja a vért a testünkbe. Ilyenkor a vér több oxigént képes szállítani, és sejtjeink is több tápanyaghoz jutnak.

Az agyszöveteinknek körülbelül 70-80 %-a víz. Ha nem iszunk elég vizet, a testünk stresszt él át, ezért fontos, hogy mindig tartsunk magunk mellett egy üveg vizet, és ha lehet, minél gyakrabban nyúljunk érte.

Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, megelőzhetjük az izomgörcsöket is, ami sokakat kínozhat éjszaka. Ha a test hidratált, tovább és erősebben képes fizikai aktivitások végzésére is, így később fárad el.

A bőrre is rendkívül előnyös hatással bír. Ha a testünk hidratált, a sejtjeink is azok, így a bőrünk fiatalabbnak látszik. A ráncok egy része kisimul.

A rostok mellett a jó emésztéshez a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is elengedhetetlen. Ha nem iszunk elég vizet, a vastagbél viszonylag száraz marad, és nem továbbítja a salakanyagokat a megfelelő sebességgel. Viszont ha szervezetünk hidratált, gyorsabb lesz az anyagcserénk is.

Segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében. Régóta tudjuk, hogy egyre több és több ember küzd vesekővel. Sajnos rohanó életmódunk mellett egyre kevesebb figyelmet szentelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek, és ez egyaránt igaz gyerekekre, felnőttekre, ezáltal mindig többen küzdenek a vesekő problémájával. Pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással hígíthatjuk a vizeletben jelenlévő sók és ásványi anyagok koncentrációját, amelyek a vesekövek kialakulásában vesznek részt. Tehát nagyban csökkenthetjük a kockázatot, ha elég vizet fogyasztunk!

Ha tehetjük, ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk, hanem előzzük meg az érzés kialakulását, illetve figyeljünk arra is, milyen életmódot folytatunk. Egy fizikailag aktívabb életmód mellett vagy a nyári hónapokban jóval több folyadékbevitelre lehet szükségünk!

Fort Molnár Henriett

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.