Menü

A tavaszi fáradtság legbiztosabb ellenszerei

Március van, az idő néha már kezd a tavaszra hasonlítani, hosszabbak a nappalok, több a napfény, lassan zöldellik a környezetünk, mi pedig küzdünk a menetrendszerűen bekövetkező tavaszi fáradtság ellen. Hogy tudjuk ezt leghatékonyabban legyőzni?

A tavaszi fáradtság talán annak a jele, hogy ébredünk a téli álomból, a hidegből, a sötétből, melyből kezd lassan elegünk lenni. Olykor rosszul alszunk, álmosan kelünk, fáradtan dolgozunk, a kávétól, csokitól várjuk a megoldást, megmagyarázhatatlanul feszültek, ingerlékenyek vagyunk. Nem betegség, csak tavaszi fáradtság.

Ezekért a tünetekért elsősorban a fényhiány okolható, a téli időszakban ugyanis csökken a melatonin és szerotonin hormonok termelődése, ezek pedig befolyásolják a kedélyállapotunkat, az alvásunkat. Ha nem gondoskodtunk a pótlásáról, akkor az alacsony D-vitamin szint rosszkedvet, levertséget okozhat.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez, nélküle a többi vitamin és ásványi anyag sem tud kellőképpen felszívódni. Egyik ellenszer tehát a „napvitamin” pótlása és a rendszeres mozgás, a lehető legjobb ötvözni a kettőt és a szabadtéri napsütésben futni, sétálni, biciklizni menni, bármilyen mozgás megfelel.

A nők tudják és ösztönösen alkalmazzák, hogy ilyenkor elő kell venni a tavaszi színes ruhákat, melyek feldobják a hangulatot.

A táplálkozással is tehetünk a tavaszi lehangoltság, álmosság ellen, nagyon fontos étrendkiegészítőink ekkor is az Omega-3, a C- és a B-vitamin, amelyek segítenek a depresszió legyőzésében, védenek a megfázás ellen, kiváló hangulatjavító hatásúak.

Kicsit jobb megoldás, mint a csokis nápolyi és a kávé.

A C-, B- mellett fontos az E-vitamin, a kalcium és magnézium megfelelő arányú bevitele.

Ételekből a következő módokon fedezhetjük a vitaminszükségletet:

A-vitamin: csirkemáj, tojás

D-vitamin: tonhal, margarin

E-vitamin: gesztenye, dió

K-vitamin: savanyú káposzta, spenót

C-vitamin: zöldségek, citrusfélék

B1-vitamin: búzacsíra, sovány sertéshús

B2-vitamin: mogyoró

B6-vitamin: hús, hal, zöldségfélék

Magnézium: olajos mag, teljes kiőrlésű gabona, tej, máj

Cink: csirkemáj, szárazbab

Foszfor: olajos hal, tojássárgája

Kálium: zöldség, gyümölcs

Kalcium: sajt, túró, mák

Vas: csirkemáj

(Forrás: Táplálkozási Akadémia)

A kinti hideg, a benti fűtés bőrproblémákat is okozhat, ezért fontos a megfelelő hidratálás kívül - belül. Fogyasszunk teákat, leveseket, vizet, kívülről pedig a zsírosabb hidratáló krémek kerülhetnek elő ebben az időszakban.

A hivatalosan ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-bevitelről a termékeken lévő útmutatás alapján tájékozódhatunk.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.