A tavaszi fáradtság legbiztosabb ellenszerei
- Dátum: 2022.03.18., 09:05
- Martinka Dia
- képek: pixabay.com
- B-vitamin, bőrproblémák, C-vitamin, csoki, csontok, D-vitamin, E-vitamin, ellenszer, fáradtság, fényhiány, gabona, gyümölcs, hal, hidratálás, hús, ingerlékeny, kávé, máj, megoldás, melatonin, mozgás, napfény, olajos mag, Omega-3, spenót, szerotonin, táplálkozás, tavasz, tojás, túró, tünet, vitamin- és ásványianyag-bevitel., zöldség
Március van, az idő néha már kezd a tavaszra hasonlítani, hosszabbak a nappalok, több a napfény, lassan zöldellik a környezetünk, mi pedig küzdünk a menetrendszerűen bekövetkező tavaszi fáradtság ellen. Hogy tudjuk ezt leghatékonyabban legyőzni?
A tavaszi fáradtság talán annak a jele, hogy ébredünk a téli álomból, a hidegből, a sötétből, melyből kezd lassan elegünk lenni. Olykor rosszul alszunk, álmosan kelünk, fáradtan dolgozunk, a kávétól, csokitól várjuk a megoldást, megmagyarázhatatlanul feszültek, ingerlékenyek vagyunk. Nem betegség, csak tavaszi fáradtság.
Ezekért a tünetekért elsősorban a fényhiány okolható, a téli időszakban ugyanis csökken a melatonin és szerotonin hormonok termelődése, ezek pedig befolyásolják a kedélyállapotunkat, az alvásunkat. Ha nem gondoskodtunk a pótlásáról, akkor az alacsony D-vitamin szint rosszkedvet, levertséget okozhat.
A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez, nélküle a többi vitamin és ásványi anyag sem tud kellőképpen felszívódni. Egyik ellenszer tehát a „napvitamin” pótlása és a rendszeres mozgás, a lehető legjobb ötvözni a kettőt és a szabadtéri napsütésben futni, sétálni, biciklizni menni, bármilyen mozgás megfelel.
A nők tudják és ösztönösen alkalmazzák, hogy ilyenkor elő kell venni a tavaszi színes ruhákat, melyek feldobják a hangulatot.
A táplálkozással is tehetünk a tavaszi lehangoltság, álmosság ellen, nagyon fontos étrendkiegészítőink ekkor is az Omega-3, a C- és a B-vitamin, amelyek segítenek a depresszió legyőzésében, védenek a megfázás ellen, kiváló hangulatjavító hatásúak.
Kicsit jobb megoldás, mint a csokis nápolyi és a kávé.
A C-, B- mellett fontos az E-vitamin, a kalcium és magnézium megfelelő arányú bevitele.
Ételekből a következő módokon fedezhetjük a vitaminszükségletet:
A-vitamin: csirkemáj, tojás
D-vitamin: tonhal, margarin
E-vitamin: gesztenye, dió
K-vitamin: savanyú káposzta, spenót
C-vitamin: zöldségek, citrusfélék
B1-vitamin: búzacsíra, sovány sertéshús
B2-vitamin: mogyoró
B6-vitamin: hús, hal, zöldségfélék
Magnézium: olajos mag, teljes kiőrlésű gabona, tej, máj
Cink: csirkemáj, szárazbab
Foszfor: olajos hal, tojássárgája
Kálium: zöldség, gyümölcs
Kalcium: sajt, túró, mák
Vas: csirkemáj
(Forrás: Táplálkozási Akadémia)
A kinti hideg, a benti fűtés bőrproblémákat is okozhat, ezért fontos a megfelelő hidratálás kívül - belül. Fogyasszunk teákat, leveseket, vizet, kívülről pedig a zsírosabb hidratáló krémek kerülhetnek elő ebben az időszakban.
A hivatalosan ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-bevitelről a termékeken lévő útmutatás alapján tájékozódhatunk.
A stressz kevésbé ismert tünetei
Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Érdekességek a hajunkról
A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.
Éjszakai agymosás
Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.
Miért kell figyelni a PH-ra?
A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!