Menü

A tavaszi fáradtság legbiztosabb ellenszerei

Március van, az idő néha már kezd a tavaszra hasonlítani, hosszabbak a nappalok, több a napfény, lassan zöldellik a környezetünk, mi pedig küzdünk a menetrendszerűen bekövetkező tavaszi fáradtság ellen. Hogy tudjuk ezt leghatékonyabban legyőzni?

A tavaszi fáradtság talán annak a jele, hogy ébredünk a téli álomból, a hidegből, a sötétből, melyből kezd lassan elegünk lenni. Olykor rosszul alszunk, álmosan kelünk, fáradtan dolgozunk, a kávétól, csokitól várjuk a megoldást, megmagyarázhatatlanul feszültek, ingerlékenyek vagyunk. Nem betegség, csak tavaszi fáradtság.

Ezekért a tünetekért elsősorban a fényhiány okolható, a téli időszakban ugyanis csökken a melatonin és szerotonin hormonok termelődése, ezek pedig befolyásolják a kedélyállapotunkat, az alvásunkat. Ha nem gondoskodtunk a pótlásáról, akkor az alacsony D-vitamin szint rosszkedvet, levertséget okozhat.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez, nélküle a többi vitamin és ásványi anyag sem tud kellőképpen felszívódni. Egyik ellenszer tehát a „napvitamin” pótlása és a rendszeres mozgás, a lehető legjobb ötvözni a kettőt és a szabadtéri napsütésben futni, sétálni, biciklizni menni, bármilyen mozgás megfelel.

A nők tudják és ösztönösen alkalmazzák, hogy ilyenkor elő kell venni a tavaszi színes ruhákat, melyek feldobják a hangulatot.

A táplálkozással is tehetünk a tavaszi lehangoltság, álmosság ellen, nagyon fontos étrendkiegészítőink ekkor is az Omega-3, a C- és a B-vitamin, amelyek segítenek a depresszió legyőzésében, védenek a megfázás ellen, kiváló hangulatjavító hatásúak.

Kicsit jobb megoldás, mint a csokis nápolyi és a kávé.

A C-, B- mellett fontos az E-vitamin, a kalcium és magnézium megfelelő arányú bevitele.

Ételekből a következő módokon fedezhetjük a vitaminszükségletet:

A-vitamin: csirkemáj, tojás

D-vitamin: tonhal, margarin

E-vitamin: gesztenye, dió

K-vitamin: savanyú káposzta, spenót

C-vitamin: zöldségek, citrusfélék

B1-vitamin: búzacsíra, sovány sertéshús

B2-vitamin: mogyoró

B6-vitamin: hús, hal, zöldségfélék

Magnézium: olajos mag, teljes kiőrlésű gabona, tej, máj

Cink: csirkemáj, szárazbab

Foszfor: olajos hal, tojássárgája

Kálium: zöldség, gyümölcs

Kalcium: sajt, túró, mák

Vas: csirkemáj

(Forrás: Táplálkozási Akadémia)

A kinti hideg, a benti fűtés bőrproblémákat is okozhat, ezért fontos a megfelelő hidratálás kívül - belül. Fogyasszunk teákat, leveseket, vizet, kívülről pedig a zsírosabb hidratáló krémek kerülhetnek elő ebben az időszakban.

A hivatalosan ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-bevitelről a termékeken lévő útmutatás alapján tájékozódhatunk.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!