Szénnhidrátszegény, cukormentes túrós sütik
- Dátum: 2022.03.16., 19:04
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- csoki, desszert, diéta, édesség, egészség, energia, fogyókúra, muffin, nassolás, túró
Diéta esetén a magas fehérjetartalmú túrós sütik lehetnek az édességre vágyók kedvencei recept adagonként kevesebb, mint 20 g szénhidráttartalommal!
Szénhidrátcsökkentett csokis-túros muffin
Hozzávalók
Tészta
15 dkg diabetikus liszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
6 db tojás
2 ek édesítőszer
2 evőkanál víz
1 ml rumaroma
Töltelék
25 dkg sovány túró
1 ek édesítőszer
1 citromból nyert citromhéj
1 ml vaníliaaroma
Elkészítés
Először a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A kakaópornál lényeges, hogy jó minőségű legyen, minél magasabb kakaótartalommal. A tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a vizet és a rumaromát. Majd a nedves és száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Nem kell megijedni, elég híg lesz a tészta.
A túróhoz hozzákeverjük az édesítőt, a citrom reszelt héját és a vanília kivonatot. A tésztát a muffin formába kanalazzuk, majd mindegyik közepébe egy kis kanálnyi túró tölteléket teszünk. Előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
Liszt nélküli kakaós piskóta túrókrémmel
Hozzávalók
A piskótához
10 db tojás
2 ek édesítőszer
2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
50 dkg tehéntúró
50 dkg mascarpone
2 ek édesítőszer
2 dl tej
1 kk citromlé (ízlés szerint)
A tetejére
1 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A piskótát elkészítjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra keverjük, s végül az egészet egybe tesszük átkeverjük.
Két lapot sütünk ebből: a tepsire sütőpapírt teszünk, és a fele masszát elkanalazzuk rajta, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, akkor feltekerjük még melegen, majd jöhet a másik adag. A túrót a mascarponéval, citromlével, tejjel és édesítővel jól kikeverjük.
Ha kihűltek a feltekert piskóták, akkor leszedjük róla a sütőpapírt, majd a krém felével megkenjük, majd rátesszük a másik lapot, előtte ezt is megkenjük, de egy picit hagyjunk a krémből a tetejére. Ha megkentük az egymásra rakott lapokat, akkor feltekerjük, és a tetejére pakoljuk a maradék krémet, és megszórjuk kakaóporral. Jó étvágyat!
Diétás túrós muffin
Hozzávalók
30 dkg tehéntúró
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
1 csomag sütőpor
15 dkg diabetikus liszt (50%-kal csökkentett szénhidráttartalmú)
3 dl joghurt (natúr)
15 dkg margarin
1 db tojás
10 ml folyékony édesítőszer (Ezt nehéz pontosan megadni, így inkább ízlés szerint.)
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csipet só
Elkészítés
Egy nagyobb tálban összetörjük, majd alaposan összekeverjük a margarint a tojással, édesítőszerrel, vaníliaaromával, reszelt citromhéjjal, a citrom levével, a joghurttal és végül a túróval, de itt ügyelve, hogy ne törjük teljesen össze, itt-ott maradjon nagyobb darabokban is benne túró, nagyon finom lesz, ha így sül bele majd. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, sütőport és a csipet sót. Apránként a lisztes keveréket hozzáöntjük a túróshoz, és alaposan elkeverjük. Ha úgy látjuk, hogy szükséges, lehet még például olívaolajjal kicsit lazítani rajta.
Ezután a keveréket muffin formákba kanalazzuk, majd sütőbe téve, kis lángon, nagyjából 35 percig sütjük. Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab muffin készül.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.