Menü

Szénnhidrátszegény, cukormentes túrós sütik

Diéta esetén a magas fehérjetartalmú túrós sütik lehetnek az édességre vágyók kedvencei recept adagonként kevesebb, mint 20 g szénhidráttartalommal!

Szénhidrátcsökkentett csokis-túros muffin

Hozzávalók
Tészta
15 dkg diabetikus liszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
6 db tojás
2 ek édesítőszer
2 evőkanál víz
1 ml rumaroma

Töltelék
25 dkg sovány túró
1 ek édesítőszer
1 citromból nyert citromhéj
1 ml vaníliaaroma

Elkészítés
Először a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A kakaópornál lényeges, hogy jó minőségű legyen, minél magasabb kakaótartalommal. A tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a vizet és a rumaromát. Majd a nedves és száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Nem kell megijedni, elég híg lesz a tészta.
A túróhoz hozzákeverjük az édesítőt, a citrom reszelt héját és a vanília kivonatot. A tésztát a muffin formába kanalazzuk, majd mindegyik közepébe egy kis kanálnyi túró tölteléket teszünk. Előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.

Liszt nélküli kakaós piskóta túrókrémmel

Hozzávalók
A piskótához
10 db tojás
2 ek édesítőszer
2 ek cukrozatlan kakaópor

A krémhez
50 dkg tehéntúró
50 dkg mascarpone
2 ek édesítőszer
2 dl tej
1 kk citromlé (ízlés szerint)

A tetejére
1 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
A piskótát elkészítjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra keverjük, s végül az egészet egybe tesszük átkeverjük.
Két lapot sütünk ebből: a tepsire sütőpapírt teszünk, és a fele masszát elkanalazzuk rajta, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, akkor feltekerjük még melegen, majd jöhet a másik adag. A túrót a mascarponéval, citromlével, tejjel és édesítővel jól kikeverjük.
Ha kihűltek a feltekert piskóták, akkor leszedjük róla a sütőpapírt, majd a krém felével megkenjük, majd rátesszük a másik lapot, előtte ezt is megkenjük, de egy picit hagyjunk a krémből a tetejére. Ha megkentük az egymásra rakott lapokat, akkor feltekerjük, és a tetejére pakoljuk a maradék krémet, és megszórjuk kakaóporral. Jó étvágyat!

Diétás túrós muffin

Hozzávalók
30 dkg tehéntúró
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
1 csomag sütőpor
15 dkg diabetikus liszt (50%-kal csökkentett szénhidráttartalmú)
3 dl joghurt (natúr)
15 dkg margarin
1 db tojás
10 ml folyékony édesítőszer (Ezt nehéz pontosan megadni, így inkább ízlés szerint.)
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csipet só

Elkészítés

Egy nagyobb tálban összetörjük, majd alaposan összekeverjük a margarint a tojással, édesítőszerrel, vaníliaaromával, reszelt citromhéjjal, a citrom levével, a joghurttal és végül a túróval, de itt ügyelve, hogy ne törjük teljesen össze, itt-ott maradjon nagyobb darabokban is benne túró, nagyon finom lesz, ha így sül bele majd. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, sütőport és a csipet sót. Apránként a lisztes keveréket hozzáöntjük a túróshoz, és alaposan elkeverjük. Ha úgy látjuk, hogy szükséges, lehet még például olívaolajjal kicsit lazítani rajta.

Ezután a keveréket muffin formákba kanalazzuk, majd sütőbe téve, kis lángon, nagyjából 35 percig sütjük. Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab muffin készül.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!