Menü

Mennyire káros a folyamatos képernyőnézés?

Görgeted a Facebookot, az Instát. Nézed a TV-t, a Netflixet. Olvasol a laptopodon. Nagy biztonsággal jelenthetjük ki, hogy rengeteg időt töltünk képernyők bámulásával, ami egyértelműen nem tesz jót szemünk egészségének. De miért is és mivel is érdemes tisztában lenni?

A folyamatos képernyőnézés rengeteg negatív hatással bír szemünk egészségére: homályos látás, erőltetett szem érzés, makula degeneráció, szürke hályog, száraz szemek. Néhányak alvási nehézségekkel küzdenek.

Mi a kék fény?

A kék fény a fény látható spektrumának egyik színe. A többi színnel együtt (piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya) adják a fehér fényt, amit látunk, amikor a nap süt. Minden színnek más hullámhossza és energiaszintje van. A kék fény alacsonyabb hullámhosszú, viszont magasabb energiájú. Néhány kutatás a kék fény negatív hatását az alacsony hullámhossznak (415 és 455 nanométer (nm)) tulajdonítja. A TV-k, okostelefonok, LED izzók hullámhossza általában 400 és 490 nm közötti.

A szemre gyakorolt hatás

Nagy mennyiségben a napból a szembe érkező ultraibolya sugárzás és kék fény is növeli a szembetegségek kialakulási esélyeit. Ez vetette fel a kérdést, vajon a képernyőkből érkező kék fény is káros-e.

A számítógép használók fele küszködik valamilyen szemproblémával. A kék fény a retinát is károsíthatja. Ezt hívják fototoxicitásnak. A kár mértéke a hullámhossztól és a kitettségi időtől függ. Állatokkal végzett kutatások során azt találták, hogy a rövid idejű kitettség is káros (néhány perctől néhány óráig). Ha azonban szűrőt használtak, amely a kék fény 94%-át kiszűri, már jóval kisebb volt az okozott sérülés.

Kék fény és az alvás

Ha este sokáig tapadunk a képernyőre, az egyértelműen csökkenti az alvásminőségünket. A kék fény ugyanis a cirkadián ritmusunkat zavarja össze. Azt üzeni az agyunknak, hogy ébredjen fel, miközben éppen meg kellene nyugodnia. Egy tanulmányban megállapították, hogy már két óra kék fénynek való kitettség is leállította az alváshormon, vagyis a melatonin termelődését. Fontos lenne, hogy 3 órával lefekvés előtt már semmiféle képernyőt ne használjunk, ezzel jelentősen javítható az alvás minősége.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A gyerekek szemére ugyanúgy káros a kék fény. A túlzott képernyőhasználat növelheti esélyeiket a túlsúlyra, rövidlátásra, figyelemzavarra. A szervezetük éjszaka akár még a felnőtt szervezetnél is lassabban termelheti a melatonint.

Mentális egészségre gyakorolt hatás

Állatkísérletekben az éjszakai kék fénynek való kitettség összefüggésbe volt hozható a depressziós tünetekkel. Itt térünk rá az eddig fellelhető egyetlen pozitív hatásra. Az tapasztalták ugyanis, hogy a depresszió egy formájában, ami az évszakok változásával jár együtt, a reggeli 20 perces kék fénynek való kitettség javította a betegség tüneteit.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/eye-health/blue-light-health

Fort Molnár Henriett

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.