Menü

Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?

Anyajegyek boríthatják egész testünket, különböző formában, színekben, méretben. Általában jóindulatúak és nincs velük probléma, ám egyesesetekben sajnos rákos elváltozásokká fajulhatnak. Az anyajegyek kapcsán az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen gyakran és mikor érdemes orvoshoz fordulnunk vizsgálatra.

Anyajegyek ott találhatóak, ahol nagy mennyiségben vannak jelen a bőr színét adó pigmentsejtek, ezeket melanocitáknak nevezzük. Az anyajegyeink többsége barnás vagy feketés színű, s vannak vöröses, de még kékes színűek is. Sok anyajegyünk már a születésünk után megjelenik, de sok más pigmentfoltunk, anyajegyünk csak jóval később, évek múlva alakul ki.

A világosabb bőrszínű, érzékenyebb bőrűeknél általában az anyajegyek nagyobb számban mutatkoznak meg, de a genetika mellett fontos szerepe van annak is, hogy az illető mennyi időt töltött a napon, megfelelő napvédelem, fényvédelem nélkül.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is hozzájárulnak az anyajegyek képződéséhez, az várandós nőknek például emiatt jobban oda kell figyelniük anyajegyeik rendszeres ellenőriztetésére és vizsgálatára.

Nagyon sokat számít, hogy gyermekkorban ki mennyi időt töltött napon, hiszen nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a kisbabákat, kisgyerekeket csak szigorú feltelek mellett lehet napra vinni, megfelelő időben és megfelelő óvintézkedések betartásával. (11 és 15 óra között nem tartózkodhatnak napon, sok folyadékot kell igyanak, megfelelő fényvédő krémekkel, sapkával, kalappal, ruházattal kell védeni őket a káros sugaraktól)

A mértéktelen napozás és szoláriumozás hatására a korábban jóindulatú anyajegyek is rákos elváltozásokká fajulhatnak, ezért erre nagyon fontos odafigyelni.

Honnan vehető észre, ha egy anyajegy veszélyessé válik?

Első jele ennek, ha méretük, formájuk vagy színük megváltozik, ilyenkor feltétlen meg kell mutatni bőrgyógyásznak. A vizsgálat általában nem tart tovább 15-20 percnél, és teljesen fájdalommentes.

Azok vannak kitéve nagyobb veszélynek, akiknél magas számban fordulnak elő az anyajegyek, ami azt jelenti, hogy körülbelül 40 fölötti ez a szám, náluk nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának a kockázata, de örökletes tényezőket is figyelembe kell venni.

Ha egy anyajegy aszimmetrikussá válik, addigi éles határai elmosódnak, színe több tónusúvá válik, nagyobb lesz, vagy bármilyen más módon megváltozik (például megsérül, viszket, fáj nedvedzik vagy vérzik), akkor mindenképpen orvosi megfigyelés alatt kell tartani.

Ha egy anyajegyet veszélyesnek ítél meg az orvos, akkor helyi érzéstelenítésben el kell távolítani, mely különböző módszerekkel történhet.

Ha tehát valakinek nagyon sok anyajegye van vagy gyanús elváltozást észlel, akkor mielőbb keressen fel egy bőrgyógyász szakorvost, ugyanis, ha a bőrrákot korai stádiumban felfedezik, akkor a gyógyulásra való esély majdnem 100 százalékos.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?