Menü

Miért nem emlékszünk az álmainkra?

A jobbik eset, ha a napjainkból 6-7-8 órát (kinek mennyi az ideális) alvással tölthetünk.

Jó, most nem a háromgyerekes anyuka énem fog beszélni a 8 órás alvásokról, de tegyük fel, hogy alszunk. Eleget. Pihentetőt. Normál esetben az életünk körülbelül egyharmadát töltjük alvással. Gyakran álmodunk is, még ha nem is mindig emlékszünk rá. Vajon miért van az, hogy nem emlékszünk az álmainkra?

Előfordul persze, hogy mikor felébredünk, emlékszünk az álmainkra, nagyon valóságosnak tűnnek, de az is lehet, hogy azonnal elfelejtjük őket, Ennek a jelenségnek nagyrészt hormonális okai vannak.

Mitől függ, hogy emlékszünk-e az álmainkra?

Talán hallottuk már a REM-fázis kifejezést, ez angolul így hangzik: „rapid eye movement”, vagyis gyors szemmozgásos fázis. Ekkor a legaktívabb az agyunk, ekkor jelennek meg az álmok.

Szakemberek szerint az álmaink először a rövid távú memóriába kerülnek, majd innen juthatnak el a hosszú távú memóriáig egy bizonyos hormon segítségével, ez azonban már az álmok kisebb hányadával történik meg.

Az álmok a hosszú távú memóriába egy noradrenalin nevű hormon segítségével jutnak át, s általában alvás közben a szintje alacsony marad. Ha valamiért mégis megemelkedik e hormon mennyisége, azzal magyarázható, hogy erős az álom érzelmi hatása, olykor fel is riadunk erre, ekkor mondjuk, hogy rémálmot láttunk.

Akik az álmukra emlékeznek, magasabb a noradrenalin hormon szinttel bírnak, mely átviszi álmuk képeit a hosszútávú memóriába.

Általában közvetlenül ébredés után a legnagyobb az esélye annak, hogy emlékezzünk az álmainkra, ilyenkor érdemes lejegyezni őket, hogy később egy álomfejtés során megkereshessük az okokat, magyarázatokat, összefüggéseket.

Megemlítendő, hogy gyakran az is okoz rémálmot, hogy lefekvés előtt olyat ettünk, ami megzavarja az alvásunk nyugalmát, vagy túl sok ételt/italt vettünk magunkhoz, ebben az esetben érdemes tanulmányozni a lefekvés előtt ajánlott, vagy éppenséggel kerülendő élelmiszerek listáját.

Ha valakinek fontos, hogy vissza tudjon emlékezni arra, amit álmodott, érdemes megfogadni a következő praktikákat.

A legjobb, ha közvetlenül ébredés után megpróbáljuk feljegyezni, amit álmunkban láttunk, akkor nem veszik el, nem felejtődik el. Érdemes álomnaplót vezetni, megfejtésüket eltehetjük későbbre. S végezetül egy érdekesség: megfigyelték, hogy azok az emberek, akik a háziállatukkal együtt pihennek, általában sokkal pihentetőbben és nyugodtabban alszanak.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.