Menü

A kakaó igazi csodaszer

A kakaó és a belőle készített csokoládé kicsik és nagyok kedvence. Különleges ízéhez azonban értékes hatóanyagok is társulnak, ezért valóban érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Csak éppen nem mindegy, hogyan!Milyen kakaót és csokoládét vásároljunk?

A kakaónak három fajtáját különböztethetjük meg. A kakaó királyának a Criollo kakaót nevezik, mely kicsit kesernyés, de rendkívül zamatos és lágy ízű. A termelés kb. 85 százalékát adja a Forastero kakaófajta, mely kevésbé zamatos, viszont kesernyésebb ízű. A Trinidadról származó Trinitario fajta az előző kettő hibridje, jellegében viszont inkább a Criollora emlékeztet. Ma Afrikában termelik a legtöbb kakaót, Magyarországra a legnagyobb mennyiségben Elefántcsontpartból érkezik.

Ha kakaót vásárolunk, figyeljük annak kakaóvaj-tartalmát. A jó minőségű kakaóhoz legalább 20 százalékos vajtartalom szükséges. A csokoládé esetében igyekezzünk magas kakaótartalmú fajtákat választani. A legnemesebb csokoládék a kakaón kívül, csak nádcukrot és Bourbon vaníliát tartalmaznak.

Ahogyan a boroknál, úgy a kakaónál is elmondható, hogy a más-más területről származó fajták, különböző ízvilágot nyújtanak. Keressük meg a számunkra legízletesebbet!

Fiatalítja a bőrt, csökkenti a striákat

Nemcsak belülről, kívülről is fiatalít. Lassítja a bőr öregedését, javítja annak rugalmasságát és pótolja a száraz bőr nedvességtartalmát. A kakaóvaj a kakaóbabból közvetlenül kipréselt vaj és igen könnyen felszívódik a bőrben, helyileg kifejtve áldásos hatását. A terhességi csíkok ellen is igazi csodaszer, hatékonyan felveszi a harcot a has és a comb környékén kialakult striákkal, könnyen bemasszírozható és az illata is isteni.

A kakaó egészségre gyakorolt hatásai:

Tartalmaz kalciumot, folátot, rezet, mangánt, nátriumot, káliumot, cinket, niacint, K-vitamint, rostot. Jelentős komponensei a cserzőanyagok, keményítő, fehérje és szabad aminosavak.

A kakaópor értékes forrása a magnéziumnak, amely elengedhetetlen az anyagcsere megfelelő működéséhez, a tápanyagok energiává alakításához. Szabályozza az idegi és izomműködést, szerepet játszik a véralvadás folyamatában, a csontok és fogak felépítésében.

A kívánatosnál alacsonyabb magnézium-bevitel kockázati tényező a magas vérnyomásnál, agyvérzésnél és a szabálytalan szívműködésnél.

A benne található foszfor egyes fehérjék, nukleinsavak, enzimek valamint a B-vitamin aktív alakjának alkotóeleme. Részt vesz a csontok szilárdságának biztosításában, az energiatárolásban-és, átvitelben, a fehérje,- szénhidrát-, zsíranyagcserében.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, javítja az endothel funkciót (melynek károsodása során az érfalban kóros eltérés jelentkezik). Fő flavonoidja, az epikatekin és polifenoljai révén a bélrendszeri daganatok megelőzésében fontos.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?