Menü

Csak ne lennék állandóan fáradt…

Bizony nem épp a komfortzónánkon belül vannak, azok a munkanapok, amikor a krónikus kimerültséggel kell megküzdenünk, főleg délután. Hiába alszunk eleget, mégis nehezen kelünk fel reggel, ólomszerű fáradtság kerít hatalmába, nem érzünk magunkban erőt a napindításhoz. Miért történik ez velünk?

A tavaszi krónikus fáradtság oka gyakran nem súlyos betegség, hanem kisebb dolgok, melyeken könnyen lehet segíteni.

Kimerültséget érezünk fennálló tápanyaghiány miatt, amikor a szervezetünk nem kap eleget bizonyos tápanyagokból, vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből. (vas, cink, jód, mangán, szelén, réz). A legyengült immunrendszer is okozhat ilyen tüneteket, illetve a nehezen gyógyuló sebek, ezek mind azt jelzik, hogy érdemes csináltatunk egy laborvizsgálatot, nézetni egy vérképet.

A krónikus kimerültség oka gyakran a nem megfelelő életmód.

Az étkezésben fontos tápanyagoknak helyet kell kapniuk, hiányában a fenti tünetekkel találkozunk.

Fontos a fehérjebevitel, pláne, akik szigorú és szélsőséges diétákat követnek. Fehérjét húsokkal, tojással, tejtermékekkel, magvakkal, hüvelyesekkel és szójával vihetünk be. A folsavra nemcsak a várandós nőknek van szükségük, de nekik különösen fontos, illetve az idősebbeknek is, de a bélbetegségek és bizonyos gyógyszerek, sőt a fogamzásgátlók is okozhatnak folsavhiányt. Fogyasszunk minden eddiginél több leveles, sötétzöld zöldségféléket, hüvelyeseket, továbbá tojást.

A B-vitamin hiánya megint csak előidézi a fáradtságot, nehezíti a koncentrációt, a vegánoknak és vegetáriánusoknak feltétlen pótolniuk kell a B12-vitamint, melyet tej, tojás, hal és hús tartalmaz.

Nagyon fontos – én azt gondolom egész évben – de télen különösen a D-vitamin pótlása. Hiányát alvászavar, depresszió jelzi. Étrendünkben bevihetjük tengeri halak, máj és tojás formájában.

Akik sportolnak, azoknak a magnézium és kálcium létfontosságú étrendkiegészítő, de azoknak is jól jön, akik nem edzenek rendszeresen.

Kálcium található a tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, olajos magvakban, brokkoliban, csicseriborsóban, a magnéziumot pedig szintén magvakból, étcsokiból, avokádóból nyerhetünk elsősorban.

A téli lakomák után érdemes kitisztítani a szervezetünket, diétázni kicsit, óvni a gyomrunkat és a májunkat, elegendő vizet kell innunk, ha megtehetjük segít a szaunázás, infraszaunázás, egy jóleső masszázs, csírák, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, vitaminok bevitele és a szabadtéri, rendszeres sport.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.