Menü

A munkahelyi stressz

Az egészen biztos, hogy az állapotot sokan ismerik. A munkahelyi stressz nemcsak egy szitokszó, hanem tényleges probléma, ugyanis hatással van a mentális és a fizikai egészségre, az egész szervezetünkre. A munkahelyi stressz nemcsak az alkalmazottakra jelent negatívumot, de a cégnek is hátrány, ha a dolgozói rendszeresen és folyamatosan túlhajszoltak és stresszesek, mert az kihat a munkavégzésre.

Számtalan cikk és kutatás foglalkozik a munkahelyi stresszel, amely a munkavállalók több, mint 80%-át érinti. Az életünk többféle okból kifolyólag lehet feszült és stresszes, de a munkahelyi stressz mind közül a leggyakoribb.

A nagyfokú munkahelyi idegeskedés kihat a magánéletre is, hiszen sokszor hazavisszük a munkát és az ezzel járó feszültséget.

A munkahelyi stressz leggyakoribb kiváltó okai lehetnek többek között a felgyülemlő határidős feladatok mennyisége, a nyomás, a túlzott elvárások, az alacsony bérezés, az előléptetés utáni folyamatos harc, az állandó megfelelési kényszer, a rossz menedzsment, a nem megfelelő kommunikáció.

A fent említett tényezők stresszt váltanak ki és ezáltal hatást gyakorolnak a fizikai és mentális egészségre, mely kihat a magánéletre is.

A túlzott és folyamatosan fennálló munkahelyi stressz kiégéshez vezethet, később pedig az állandó szorongás depresszióhoz, hiszen a kimerültség, a feszültség, az alváshiány, a mentális problémák előfutárai.

A stressz szervezetünkben kortizolt termel és adrenalint szabadít fel, felgyorsul a szívverés, ezzel védekezik a testünk a veszélyhelyzetben. Ez egy bizonyos mértékig normális, azonban egy idő után a kortizol szint magas lesz, ami a fent említett módokon kihat az életminőségre.

A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos, ami alatt nem a túlzott kávéfogyasztást, dohányzást, alkoholizálást és nassolást kell érteni, hanem életmódbeli változtatásokat, rendszeres sport bevezetését, szabadidő hasznos eltöltését, meditációt, zenehallgatást, olvasást, családunkkal való minőségi időtöltést, lényeg, hogy mindenképp válasszuk szét a munkahelyi dolgokat és a magánéletet. Minden ember másként birkózik meg a stresszel, ezért érdemes több módszert is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Ha úgy érezzük, hogy a mi életünkre is jellemzőek a fent említett problémák, melyek a stresszkezelési módszerekkel sem javulnak, akkor mindenképp keressünk fel mielőbb egy szakembert.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!